Sıcak havalar varis hastalığını tetikliyor: Varis kimlerde görülür?

Bursa Şehir Hastanesi’nde görev yapan Kalp ve Damar Cerrahı Doç. Dr. Nail Kahraman, varis hastalarının sıcak havalar ile kaplıca ve sauna gibi ortamlarda şikayetlerinin arttığını açıkladı.

SAĞLIK 15.08.2023, 12:38 16.08.2023, 16:48
Sıcak havalar varis hastalığını tetikliyor: Varis kimlerde görülür?

İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada görüşlerini belirten Kahraman, varis hastalığının, toplardamarlardaki kanın kalbe geri gönderilmesi sırasında kapakçıkların işlevsel olarak bozulması sonucunda kanın yer çekiminin etkisiyle özellikle bacaklarda birikmesi şeklinde tanımlandığını söyledi.

Varislerin gerek ağrı ve uyuşma gerek se kozmetik gibi sorunlarla kişinin yaşam konforunu önemli derecede etkilediğini ifade eden Kahraman, "Kronik bir rahatsızlık olan varisin oluşmaması için gerekli önlemlerin alınması ve tedavisinin ertelenmemesi gerekmektedir. Varis, tedavi edilmediği takdirde bacaklarda uyuşma ve ağrı gibi semptomlara hatta varisli bölgelerde yaralara bile neden olabilir" şeklinde konuştu.

Kahraman, özellikle yaz mevsiminde damarlardaki gevşemeye bağlı, damar dışına sızan sıvıların sebep olduğu yanma, kramp ve ağrı gibi yakınmaların artabileceğini söyledi.

Varis kimlerde görülür?

Varislerin erkek ya da kadın ayırt etmeksizin herkeste görülebileceğini söyleyen Kahraman, açıklamalarına şöyle devam etti:

"Yapılan araştırmalar sonucunda toplumun yarısının varis problemi ile savaştığı ortaya çıkmıştır. Daha çok kadınlarda, menopoz ve gebelik gibi hormon dengesinin değiştiği dönemlerde, ileri yaşta olan kişilerde, aşırı kilolularda, kronik öksürüğü bulunan kişilerde, uzun süre oturarak veya uzun süre ayakta sabit durarak çalışan kişilerde, kabızlık problemi yaşayanlarda, yüksek topuklu ayakkabı veya çok dar kıyafet tercih edilen kişilerde görülmektedir.

Varis problemi olanların dikkat etmesi gerekenler

Kilolu hastaların kilo vermesi, baharatlı ve acı gıdalardan uzak durulması, sigara içilmemesi, dar giysiler ve topuklu ayakkabı giyilmemesi bu anlamda çok önemlidir. Varis hastalığı sıcak ortamlarda daha da şiddetini arttıracağı için çok sıcak su ile duş alınmamalı, hamam, sauna ve kaplıca gibi ortamlara girilmemeli, güneşlenmek amacı ile bacaklar güneş altında uzun süre tutulmamalıdır.

"Varis hastaları hareketli olmalı"

Varisi olan hastalar, uzun süre sabit, ayakta veya oturarak durulmamalıdır. Hareketsizlik, kanın alt uzuvlarda birikmesine neden olur. Oysa bacaklardaki kaslar çalıştıkça pompa vazifesi görerek kanı kalbe doğru yönlendirir. Bu sebeple varis hastalarının hareketli olması önerilir."

Varis hastalığının tedavi yöntemleri nelerdir?

Doç. Dr. Kahraman, tedavide bu önerilere ilave olarak varis çorabı, ilaç ve ameliyat seçeneğinin bulunduğuna dikkat çekti.

Açık varis ameliyatını yıllardan beri etkili ve güvenli olarak tercih ettiklerini belirten Kahraman, bunun dışında radyo frekans yöntemi, lazer, köpük ve yapışkanla tedavi imkanların da bulunduğunu söyledi.

Yorumlar (0)