Oxford Üniversitesi duyurdu: Alkolün her seviyesi beyne zararlı 

İngiliz Oxford Üniversitesi on binlerce kişi üzerinde “alkolün seviyesi ve beyne verdiği zararlar” hakkında yaptığı araştırmanın sonuçlarını yayınladı. Sonuçlara göre alkolün her seviyesi, beyne zarar veriyor. 

SAĞLIK 19.05.2021, 17:41
Oxford Üniversitesi duyurdu: Alkolün her seviyesi beyne zararlı 

İngiliz Oxford Üniversitesi, 25 binden fazla İngiliz vatandaşının katıldığı bir araştırma yaptı, Alkolün hangi seviyesinin beynin ne kadarını etkilediğine dair olan araştırmanın sonuçları ise oldukça şaşırtıcı.

“Ilımlı” alkol alımı bile beynin her kısmını etkiliyor

Araştırmaya göre beyin için “güvenli” sayılan bir alkol tüketim seviyesi bulunmuyor. “Ilımlı” tüketim olarak bilinen birkaç yudum alkol bile beynin her bölgesini ayrı ayrı etkileyebiliyor. Olumsuz etkilenen beyinde ise faaliyetlerde aksama meydana gelebiliyor.

Yayınlanan sonuçlara göre alkol tüketimi arttıkça beynin hacmi da azalıyor. Yani bir kişi ne kadar alkol tüketirse beyni ve beyin faaliyetleri de o kadar kötü durumda oluyor. Fakat sonuçlar şu anda tasdiklenmiş durumda değil. Oxford araştırmacıları, bu sonuçların hakemler tarafından gözden geçirilmesi gerektiğini söylüyor.

“Tüm beyin etkileniyor”

Oxford araştırmacılarından olan başyazar Anya Topiwala: “İçilen içkinin güvenli bir eşiği yok ve beynin de güvenli bir alımı yok. Daha önce de farklı araştırmalar tarafından belirtildiği üzere, içki içildiğinde beynin yalnızca belirli bölümleri değil her bölümü etkileniyor.”

Bilim insanları bu çalışma kapsamında insanların çevresel ve genetik faktörlerini, hastalığa yatkın olup olmadıklarını, hormonları, beyin fonksiyonlarını ve daha pek çok vücut etkileşimini araştırdı. Alkol tüketimine bağlı olarak değişim gösterebilecek ya da alkolden bağımsız olarak değişim sağlayabilecek her olgunun ön planda tutulduğu araştırmada 25 bin 178 katılımcı yer aldı. Bu katılımcılar, yaş, kilo, cinsiyet, alkol tüketimi gibi farklı farklı gruplandırıldı.



Doğru bilinen yanlış: “Zarar, içki türüne göre farklılık göstermiyor”

Araştırmacılar: “Az miktarda şarap ya da cin tüketmenin sağlığa zarar getirmeyeceği konusunda bazı inanışlar var fakat bunlar yanlış. İçkilerin türü fark etmeksizin alkollü olan her içeceğin zararı bulunuyor. Çoğu insan bir miktar biradan zarar gelmeyeceğini düşünür fakat bu da yanlış bir inanış. Alkollü içeceklerin tümü beyinde aynı etkiyi bırakıyor ve tümü zararlı. İngiltere’de şarap içen kesim genelde daha eğitimli ve zengin kesimdir. Bu yüzden de şarap içmenin popülerlik demek olduğuna ve sağlık açısından zararı olmadığına inanılır. Hatta öyle ki şarap içen kişiler IQ testine tabi tutulduğunda daha yüksek puan aldıkları görülmüştür. Fakat bu durum içilen alkol çeşidiyle değil, kişilerin eğitimleriyle alakalıdır. Yani şarap içmenin zekayı artırdığı söylenemez.”

Vücuttaki gri dokuları azaltıyor

Araştırmacıların, haftalar boyunca süren alkol tüketimi ve beyin ilişkisi arasındaki etkileşimi gösteren araştırmasına göre alkol tüketimi sonucunda vücuttaki gri dokularda en az yüzde 0,5 oranında azalma görülüyor. Bilim insanları ise bu oranın az göründüğünü fakat vücutta meydana gelen diğer olumsuz değişimlerin de buna eklendiğinde oldukça kötü sonuçlar doğurabileceğini ifade ediyor.

Çok sigara kullanımı ve vücut kitle indeksinin yüksek olmasından daha fazla zarar doğuran alkol, Alzheimer ve Demans hastalıklarının daha kolay oluşmasını sağlıyor.

Gri doku nedir?

Vücutta gri doku olarak da bilinen gri maddeler, vücudun en önemli bölümleri arasında yer alır. 

Bilim insanları, sinir sistemini iki bölümde inceler. Birincisi merkezi sinir sistemi iken ikincisi de çevresel sinir sistemidir. Merkezi sinir sistemi içerisinde beyincik, beyin, beyin sapı ve omurilik bulunur ve bunlar iki farklı renkte gösterilir. Bunlar gri madde ve beyaz maddelerdir. Gri maddeler genellikle miyelin kılıfı olmayan ve nöronların hücre gövdelerine sahip olduğu kısımlardır. Gri maddeler içinde bulunan aksonlar, hücreden çıkarak beynin çeşitli uzantılarına girer ve buralarda faaliyetlerin oluşmasını sağlar. 

Gri maddeleri beynin bilgi işlem merkezi olarak düşünülebilir. Üretilen tüm sinyaller gri maddeler ile vücudun kalan bölümlerine ve duyulara taşınır. Üretilen sinyaller de yine gri maddeler ile beyne iletilir ve bu şekilde hareket gerçekleşir. 

Yorumlar (0)