Koronavirüs salgını bitiyor mu? Uzmanlardan ‘umut’ veren açıklama!

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Nurullah Dikmen, Kovid-19’un omicron varyantını virüsün biteceğina işaret eden bir ‘müjde’ gibi değerlendirdiklerini, omicrona yakalanan hastaların delta varyantına yakalananlara göre hastalığı ayakta geçirme oranının daha fazla olduğunu söyledi. 

SAĞLIK 15.01.2022, 11:14 15.01.2022, 11:37
Koronavirüs salgını bitiyor mu? Uzmanlardan ‘umut’ veren açıklama!

Dünya genelinde olduğu gibi Türkiye’de de hızlı bir şekilde yayılım gösteren omicron, uzmanlar tarafından müjde olarak görülüyor. Daha önce yaşanan küresel salgınlarda olduğu gibi Kovid-19’un da ortaya çıktıktan 2 yıl sonra sona ereceği ihtimalinden söz eden Medicana İnternational Samsun Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Dikmen, birkaç ay içinde salgının sona ermesini umduklarını belirtti. 

“Omicron, salgının bitmesi için bir müjde!”

Omicronda acile başvurma sayılarının diğer varyantlara oranla yüzde 10 azaldığını, hastaneye yatış ihtimalinin 2 kat düştüğünü ve solunum cihazına bağlanmanın da gerilediğini ifade eden Uzm. Dr. Dikmen, delta ve diğer varyantlara oranla omicron varyantının akciğere tutulum oranının düşük olduğunu belirterek, önemli açıklamalar yaptı.



Kısa bir süre içinde salgının sona ermesini beklediklerini kaydeden Uzm. Dr. Nurullah Dikmen, “Gündemimiz şu an omicron varyantı. Daha önceki yaygın varyant, deltaydı. Omicrona göre delta daha hasta edici niteliğe sahipti. Buna ‘müjde’ diyebiliriz. Omicron daha hızlı bir şekilde yayılıyor fakat hastalandırma oranı düşük. Bunu, 3-4 ay içinde salgının biteceği müjdesi gibi değerlendiriyoruz. Omicron varyantının en belirgin özellikleri; boğaz ağrısı, hapşırma ve burun tıkanıklığı olarak öne çıkıyor. Bu varyantta öksürük, deltaya oranla daha az görülüyor. Deltaya oranla akciğer tutulumu oldukça düşük. Belirli bir alt hastalığı olanlar ve belirli yaştaki insanlar, elbette omicronda da hastalanabiliyor. Koku kaybı ve tat almanın azalması omicronda biraz daha az. Bunların haricinde mide bulantısı, terleme, karın ağrısı ve bel ağrıları gibi belirtiler omicronda, diğer varyantlara oranla daha çok oluyor. Klinik olarak omicron, diğer varyantlara kıyasla daha iyi. Deltada acile başvuru oranı yüzde 15’ken, bu oran omicronda yüzde 5’lere indi. Hastaneye yatış riski deltada yüzde 4, omicronda yüzde 2’ye geriledi. Diğer varyantlara göre solunum cihazına bağlanma oranında da yüzde 80’e kadar bir gerileme var. Yani ayakta, evde geçirilen bir varyant hastalığı mevcut. Bulaşıcılığı yüksek fakat diğer varyantlara oranla hasta edici özelliği oldukça az” sözlerini kullandı.


“Alt hastalığı olanlar ve yaşlılar, omicronu ağır geçirebilir” 

Omicronun daha az hastalık belirtisi gösterdiğini ancak alt hastalığı olanların ve yaşlıların biraz daha dikkatli olması gerektiğini ifade eden Dr. Dikmen, “Aşılılar için karantina sürelerinde azalma oldu. Salgın birkaç ay içinde artık kalkacak. Normal bir soğuk algınlığı ya da grip gibi olup sona erecek. Maske zorunluluğu sonbaharda kalkabilir. Uzak Doğu’da farklı hastalıklarda dahi maske kullananlar var fakat birkaç ay sonra Kovid-19 sebebiyle maske takmayacağımızı söyleyebiliriz. Mesafe, hijyen, maske ve aşı kurallarına uyarsak bu ara süreci rahat bir şekilde atlatabiliriz. Dünyadaki salgınlar 2 yıldan kısa bir süren sonra bitiyor. 100 yılda bir olan salgının da birkaç ay içinde sona ereceğini umuyoruz. Hastaların büyük bölümü omicronu ayakta geçiriyor fakat bu durum, hastalığı herkesin ayakta geçireceği anlamına kesinlikle gelmiyor. Alt hastalığı olanlar ve yaşlılar omicronu ağır geçirebilir. Bağışıklık sistemi düşük olanlar da dikkatli olmalı.” uyarısını yaptı.

Yorumlar (0)