Kısa sürede kilo vermenin sırrı!

Yeni yıla birkaç gün kaldı. Herkes yeni yılla birlikte hayatında yapacağı yeni başlangıçlar için de geri sayıma başladı. Yeni yılda yapacaklarım diye hazırlanan listelerin daha doğrusu hayallerin başında ise sağlıklı beslenme ve kilo verme var. Yeni yılda yeni bir başlangıç için kolları sıvayanlar için bizde sağlıklı bir hayatın kapılarını aralamak istedik. Sağlıklı beslenmek ve diyet yapmak isteyenlerin tüm merak ettiği soruları Uzman Diyetisyen Elif Melek Avcı Dursun yanıtladı.

SAĞLIK 29.12.2021, 16:49 02.01.2022, 09:44
Kısa sürede kilo vermenin sırrı!

Elif Melek Avcı Dursun, çok başarılı bir uzman diyetisyen. Danışanları ile kurduğu iletişim takdire şayan. Tüm gün her bir danışanı ile ayrı ayrı ilgilenen sürekli iletişim halinde olan Elif Hanım’ın enerji kaynağını da merak etmiyor değiliz. Hem Elif Melek Avcı Dursun’u yakından tanımak hem de sağlıklı beslenmenin tüyolarını kendisinden öğrenmek için sabırsızlanıyoruz. İşte okurlarımız için Uzm. Dyt. Elif Melek Avcı Dursun ile yaptığımız keyifli ve sağlıklı röportaj;

Merhaba Elif Hanım, nasılsınız? 2021 yılının son günleri nasıl geçiyor?

Çok teşekkür ederim, gayet iyiyim, pandemi dönemiyle başlayan değişim süreci tüm hızıyla bizleri de yeni bir sistemin parçası haline getirdi. Hem evden hem ofisten çalışır hale geldik. Herhangi bir dinlenme zamanı ya da evde vakit geçirme bilinci kalmadı. Her yanımız Online her adımımız dijital oldu. Bu yılın temposu bambaşkaydı. Hem yurt içi hem yurtdışı danışanlarımız ile 2018’den beri 120 tona yakın hafifledik.

Elif Hanım, sizi gerek medyadan gerek sosyal medyadan ve danışanlarınızın anlattıkları kadarıyla tanıyoruz. İşinize olan özveriniz tüm çalışmalarınıza yansımış durumda. Sorularımıza geçmeden önce sizi daha yakından tanımak bizi memnun edecektir.

1994 yılı Bolu doğumluyum. İlk, orta ve lise öğrenimimi Bolu’da tamamladıktan sonra, Ege Üniversite’si Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nü kazanarak İzmir’de öğrenim görmeye başladım. Öğrenim sürecimde başarı bursları alarak yurt içi ve yurt dışında çeşitli eğitim ve seminerlere katıldım. 2016’da mezun olduktan 2 ay sonra Başkent Üniversitesi’nde yüksel lisans eğitimime başladım. Gestasyonel Diyabet ve Beslenme üzerine tez çalışmamı tamamladıktan sonra 2019 yılında ‘Uzman Diyetisyen’ unvanı alarak, hemen sonrasında doktora eğitimime başladım. 2018 yılında kendi ofisim olan DİYETEMA Beslenme ve Diyet Danışmanlık Merkezi’ni açtım. Öncesinde özel hastane ve diyaliz merkezlerinde görev yaptım. Online diyet programları ile kilo kontrolleri sağladım. Aynı zamanda Anadolu Üniversitesi ve Hacettepe Üniversitesi’nde Sağlık Kurumları İşletmeciliği Bölümünü tamamladım.

Birçok kişi yeni yılla birlikte sağlıklı beslenmeye ve diyet yapmaya hazır. Kişilerin bu süreç için nasıl bir başlangıç yapmaları lazım? Nelere dikkat etmeleri gerek?

Öncelikle kendilerini fark etmeleri gerekiyor. ‘En çok hangi gıdalara yöneliyorlar, beslenme saatleri nasıl, ev dışı besin alımı ne sıklıkta oluyor, porsiyon kontrolü var mı?’ gibi noktalara dikkat edilmeli. En önemli olan ise kendilerine inanmaları, kararlı olmaları ve asla pes etmemeleri. Unutulmamalıdır ki beslenme kişiye özeldir.

Sağlıklı beslenmek ve kilo vermek isteyen bir danışanınız size başvurunca o kişiye nasıl bir program yazıyorsunuz? Nelere dikkat ediyorsunuz?

Öncelikle kişiyi dinliyor, beslenme alışkanlıklarını, yaşam tarzını konuşuyor ve mevcut kronik hastalıkları var ise onları değerlendiriyor, kan parametrelerine ve vücut analizlerine göre beslenme programı oluşturuyoruz. Burada önemli olan kişinin kendine verdiği söze sadık kalması ve yapması gerekenleri uygulaması.

Obezite, tüm dünya ülkelerinin ve Türkiye’nin gündeminde olan bir rahatsızlık. Sizce obezite’nin temel nedenleri neler? Obezite beraberinde başka rahatsızlıklara sebep olur mu?

Obezite ne yazık ki çağımızın hastalığı. Bulaşıcı olmayan kronik ve ölümcül hastalıklar grubunda. Sebepleri ve sonuçları birçok kişi tarafından iyi derecede bilinmediği için önemsenmemekte. Oysaki obezite, doğudan tip2 diyabet, kalp ve damar hastalıkları, organ yağlanmaları ve ölüm ile ilişkilidir. Vücut yağ oranının kadın ve erkeklerde belli bir oranının üstünde olması kanser oluşumuna da neden olabilmektedir. Dolayısıyla yanlış beslenme, yetersiz ve dengesiz gıda alımı, sedanter yaşam gibi birçok sebep obeziteye neden olmaktadır. Mutlaka bir diyetisyen kontrolünde ideal kilo ve beden ölçüleri, kan parametreleri değerlendirilerek bireyler obeziteden kurtulmalı veya obezite önlenebilmelidir.

Diyet sürecinde herkesin hayali çok hızlı bir şekilde kilo vermek. Fakat bu sadece bir hayal değil mi?

Hayır hayal değil. Programlara sadık kalarak ve diyetisyeninizle sürekle iletişim kurarak, önerileri dinleyerek kısa zamanda etkili yağ kayıpları sağlayabilirsiniz. Örnekleri sayfamızda mevcuttur.

Diyet yaparken mutlaka uyulması zorunlu kurallar vardır. Peki bu sürecin olmazsa olmazları nelerdir? Diyet yapanlar için önerileriniz neler olur?

Disiplin, bir diyetin olmazsa olmazıdır. Dürüst olmak, sadık kalmak ve asla ihanet etmemek. Aslında ne kadar tanıdık kelimeler değil mi? Hayatımızdaki tüm insanlardan beklediğimiz ama çoğu zaman hayal kırıklıkları yaşadığımız konular. Fakat derler ya önce herkes kendi kapısının önünü temizlerse sokak daha temiz olur, benzer bir şekilde, bizler kendimize verdiğimiz sözleri tutar ve birtakım çabalarımız kendi başarılarımızla sonuçlanırsa o zaman mutlu olmuş olacağız. Diyet yaparken en büyük sözü kendi bedenimize vermemiz gerek. Eğer ona ihanet eder, kandırır, ona karsı sorumlulukları yerine getirmezsek başarılı olamayız.

Bir de yanlış diyetler var. Yanlış bir diyet listesi nelere sebep olur?

Sizin bedeninize oturmayan bir elbise ne kadar kötü görünürse, başkalarına hazırlanmış veya yanlış bilgilerle dolu listeler de sağlık açısından o denli kötü olacaktır. Yanlış diyet listeleri kişilerde; solgun, donuk bir görünüm, saç, tırnak dökülmesi veya kırılması, sarkmalar, halsizlik, yorgunluk ve benzerleri gibi etkilere neden olabilir. Hatta ölümle bile sonuçlanabilir.

Özellikle sosyal medyada her alanda olduğu gibi beslenme alanında da bilgi kirliliği çok var. Bu konu ile ilgili neler söylemek istersiniz ?

Maalesef insanların sabırsız yönü sağlıklarını önemsemeyi bir kenara bırakıp en kötü senaryolarla karşımıza çıkıyor. Yok efendim su diyeti mi ararsınız, açık diyetleri mi, günler süren sadece meyve suyuyla beslenmeler mi? Ben gerçekten hayret ediyorum. Bir insan kendine bu kadar nasıl düşman olabilir diye. Sağlık bu, geri gelmez, yerine koyamazsın! Her işin bir uzmanı var. Bir pantolonun paçasını bile kendin yapamaz terziye ihtiyaç duyarken, nasıl olur da kilo konusunda kendi başlarına hareket edebilirler? Ya da ben bilmem ne yaptım şu kadar zamanda şu kadar kilo verdim diyen birine uyabilirler? Anlamak mümkün değil. Ama pişman dönüşleri dinlemek üzücü. Özellikle kadınlar; anneler, doğurganlık ve hatta ergenlik çağında olanlar, yanlış diyet uygulamaları ve popüler kilo verme yöntemlerinin peşinden giderlerken ne kaybettiklerinin farkında bile değiller…

Koronavirüs dönemi ne yazık ki hâlâ devam ediyor. Bu süreçte nasıl beslenmeliyiz?

Günlük meyve ve sebze tüketiminin en az 5 porsiyon olması, benim tabirimle bir kucak dolusu! Kefir, zerdeçal, çiğ badem vb. gibi güçlü gıdaların tüketimine dikkat edilmesi, somon tercih edilmesi vb. besinlerle desteklenmesi daha sağlıklı olacaktır. Beslenmemizde yer alan çoğu gıda birbiriyle sinerjik etkide bulunduğundan sağlıklı yeterli ve dengeli beslenme en önemli unsurdur.

Son olarak ne söylemek istersiniz? 2022 yılı için hayalleriniz neler?

Dünyanın yükünü hafifletmemiz lazım! Beslenme bilincinin arttığı, herkesin daha sağlıklı ve mutlu olduğu bir yıl diliyorum.

HABERNEDİYOR.COM / KÜBRA ÖZGÜ - ÖZEL HABER

Yorumlar (1)
Suna Alkan 2 yıl önce
Harikasınız Elif ciğim , çok aydınlandım ve motive oldum. Çook teşekkür ederim.