Kadınlar bel fıtığına daha mı yatkın? Uzmandan uyarılar

Bel fıtığının sebepleri nelerdir? Kadınlar bel fıtığına daha mı yatkın? Bel fıtığından kaçınmak için nelere dikkat etmek gerekiyor? Doç. Dr. Ahmet Levent Aydın yanıtladı.

SAĞLIK 08.05.2023, 17:09 Hakan Öksüz
Kadınlar bel fıtığına daha mı yatkın? Uzmandan uyarılar

Medicana Bahçelievler Hastanesi'nde görev yapan Doç. Dr. Ahmet Levent Aydın, bel fıtığı hakkında merak edilenleri cevapladı. Beyin ve Sinir Cerrahisi Bölümü'nde görevli Aydın, klinik bulgu veren fıtıkların oranının sadece yüzde 5 civarında olduğunu söyledi. Bu tür fıtıkların yüzde 90 kadarının 3 ay içinde cerrahi yöntemlerle tedavi edildiğine değinen Aydın, bel fıtığına yol açan sebepleri sıraladı.

Bel fıtığının sebepleri

Hareketsiz bir yaşam tarzına sahip olmanın, bel fıtıklarını tetiklediğini kaydeden Doç. Dr. Ahmet Levent Aydın, "Kas dokusunun canlı ve güçlü kalması için hareket etmeniz gerekiyor. Fakat bunu yaparken tekrar eden mekanik zorlamalardan da kaçınmak gerekiyor. Bel bölgesini zorlayacak biçimde bilinçsiz hareketlerden kaçınmak da önemli. Obezitenin yanı sıra çok ağır sporlar yapmak da bele ciddi yük bindiriyor. Yük kaldırırken öne eğilerek kaldırmak tehlikelidir. Bu tür şeylere dikkat etmemek, fıtıklaşmaya yol açabiliyor." ifadelerini kullandı.

Omurlar ve diskler

Baş ve bacaklar arasındaki bağlantıyı sağlayan omurganın, ayakta durmayı sağladığına vurgu yapan Aydın, "Omurlar arasında kıkırdak yapılar var. Bunlara disk diyoruz. Omurlar, bu kıkırdak yapılar sayesinde birbirine sağlam şekilde tutunuyor. Disklerin merkezi jölemsi yapıdadır. Bu da omurgaya esneklik verir. Öte yandan amostisör görevi de görürler. Alttan ve üstten gelen darbeleri emerler. Böylece omurga korunmuş olur." diye konuştu.

"Kadınlar, bel fıtığına daha yatkın"

Bel fıtığının genellikle 40-50 yaşından sonra ortaya çıktığına vurgu yapan Doç. Dr. Ahmet Levent Aydın, "Genetik araştırmalara baktığınızda kadınların bel fıtığına daha yatkın olduğu görülüyor. Özellikle hamilelik süreci, bel fıtığını artıran etmenler arasında bulunuyor. Her ne kadar kadınlar daha yatkın olsa da erkeklerin daha çok bel fıtığına yakalandığı görülüyor. Bunun sebebi, oransal olarak erkeklerin daha ağır işlerde çalışmalarıdır." dedi.

Yorumlar (0)