YÖK Başkanı Özvar'dan 'her ilde üniversite' açıklaması

Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, Türkiye’de yaşanan üniversite tartışmalarına değinerek, üniversite sayısının 200’e ulaşmış olmasını ‘kıymetli’ bulduğunu vurguladı.

EĞİTİM 22.05.2024, 00:50 22.05.2024, 18:19 Buse Önder
YÖK Başkanı Özvar'dan 'her ilde üniversite' açıklaması

Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, Aksaray Üniversitesi'nin düzenlediği ‘Öğrenci Buluşması’ programı kapsamında kente gelerek üniversitenin yeni rektörü Prof. Dr. Alpay Arıbaş'ı ziyaret etti ve öğrencilerle bir araya geldi.

Özvar, yaptığı konuşmada, Türkiye’deki üniversite sayısının artması ve her ilde üniversite kurulması konusundaki tartışmalara değindi.

‘Her ilde üniversite olmasını kıymetli buluyorum’

Türkiye’de yüksek öğretime ulaşma talebinin artmasıyla birlikte, bu talebi karşılamak amacıyla birçok üniversitenin kurulduğunu belirten Özvar, " Her kente üniversite kurulması doğru mu? Her ilde üniversite olmalı mı? Ben bu tartışmalarda bardağın dolu tarafını görenlerden biriyim. Türkiye’de üniversitelerimizin sayılarının 200’e ulaşmasını ve her ilde üniversitelerimizin açılmasını kıymetli buluyorum” ifadelerini kullanarak, bu durumu önemseyen ve yerinde bir yatırım olduğunu düşünen hocalardan birisi olduğunu vurguladı.

‘Üniversiteler bölgesel kalkınmanın dinamiklerinden’

Üniversitelerin bölgesel kalkınma ve mahalli gelişme açısından önemli olduğunu vurgulayan Özvar, "Üniversitelerimiz, bugün Türkiye’de bölgesel kalkınmanın ve mahalli gelişmenin önemli dinamiklerinden birisi. Öğrencilere okuma imkanının yanı sıra üniversitelerimizin öğretim elemanlarıyla bölgesine, Türkiye’deki bilime ve üretkenliğe büyük ölçüde katkıda bulunması dolayısıyla, ülkemizin sosyal ve ekonomik gelişimine önemli katkılar sağlıyor" ifadelerini kullandı.

‘Kalite tartışmalarını yadsımıyoruz’

Üniversitelerdeki kalite tartışmalarının önemine de değinen Özvar, "Elbette bu tartışmalar yapılırken üniversitelerde kalite tartışması da olması lazım. Bu tartışmaları yadsımıyoruz. Bu tartışmaların olması gerekiyor ki öğretimde daha ileriye gidelim” dedi.

Üniversiteleri ötekileştirmenin ve taşra tabiriyle sıfatlandırmanın doğru bir yaklaşım olmadığını vurgulayan Özvar,0” Bugün Türk üniversiteleri, en doğusundan en batısına kadar önemli başarılara imza atmaktadır" ifadelerini kullandı.

‘Başarılar sadece büyük üniversitelerden gelmiyor’

Son olarak, Türk üniversitelerinin uluslararası alanda da adından söz ettirdiğini belirten Özvar, dünyada adından söz ettiren bilim insanları sadece büyük üniversitelerden değil, yeni kurulan üniversitelerden de çıktığını vurgulayarak “Bu da gösteriyor ki, üniversitelerimizin sayısının artması, bilim ve eğitim alanında Türkiye’nin daha ileriye gitmesine katkı sağlamaktadır" şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)