Bilim Kurulu Üyesi’nden önemli uyarı: “Aktif vakaların çoğu 23 yaş altında”

Sağlık Bakanlığı’na bağlı olarak faaliyet gösteren Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz, gençlere seslendi. Aşıların asla ihmal edilmemesi gerektiğinin bir kez daha altını çizerek “Şu anda aktif vakalarımızın yüzde 40’ını hayat içerisinde iş yaşantısı, eğitim gibi nedenlerle en çok aktif olan 23 yaş altındaki genç kesim oluşturuyor” açıklamasını yaptı.

SAĞLIK 20.10.2021, 11:20
Bilim Kurulu Üyesi’nden önemli uyarı: “Aktif vakaların çoğu 23 yaş altında”

Hem Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi olan hem de Ankara Şehir Hastanesi Acil Tıp Kliniği Eğitim Görevlisi olarak görev yapmakta olan Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz, koronavirüs ile ilgili son rakamları ve uyarılarını paylaştı.  Kayıpmaz şunları söyledi: “23 yaş altındaki gençlerimiz sosyal yaşantı, iş hayatı, eğitim gibi konulardan dolayı şu anda günlük hayatta en aktif olan kesim. 18-25 yaş aralığında bulunan gençlerimizin aşı oranlarının yüzde 53.77 olduğunu biliyoruz. En riskli olan bu grubun aşılanma oranlarının henüz hedeflenenin çok altında olduğunu görüyoruz. Ayrıca gençlerin ‘bir şey olmaz düşüncesiyle’ maske, mesafe ve kalabalıkların içine girmemeye daha az uyulduğu düşünüldüğünde bu ihmallerin de vaka artışları olarak yansıdığını görüyoruz.”

“Kış ayları gelmeden önlem alınmalı”

Aşılama yapılmasının en önemli hedefinin ağır hastalığın oluşmadan önlenmesi olduğunu ve özellikle bu gruptaki gençlerin aşıya olan ilgisinin az olmasının vaka tablolarına son derece olumsuz bir şekilde yansıdığını söyleyen Doç. Dr. Kayıpmaz, “Biz aşılar sayesinde bu hastalığı çok daha hafif atlatabiliriz. Biz şu anda aşısı olan ve önlenebilir bir hastalıktan bahsediyoruz. Elimizdeki en önemli silahımız ise aşı. Ülkemizde genç nüfusumuz önemli bir orana denk geliyor. O yüzden özellikle kış ayları daha gelmeden daha da gecikmeden en kısa zamanda aşılarını olmalarını öneriyoruz. Çünkü bu aylarda çok daha fazla kapalı alanlarda vakit geçiriliyor. Fiziki mesafenin korunması zorlaşıyor. İşte tam da bu nedenle özellikle gençlerimizin daha da fazla gecikmeden hemen aşılarını tamamlaması gerekiyor” ifadelerini kullandı. 

  “Sadece aşı ile riskler azaltılabilir”

Genç yaş grubunda istenilen aşılama hedeflerine ulaşılmaması durumunda yayılma hızında bir yavaşlamanın olmayacağına sözleriyle dikkat çeken Kayıpmaz, “Gençlerimiz kalabalık gruplarla kapalı alanlarda uzun süre geçirebiliyorlar. Bu yerlerde maskelerin asla çıkarılmaması gerekir. Hele ki kış ayları şu anda daha da riskli. Gençlerimizin aynı evde yaşamakta olan ileri yaştaki kişilere veya herhangi bir kronik rahatsızlığı olan kişilere de virüs bulaştırma riski bulunuyor.   Sadece aşılarını olarak bu riskleri en alt seviyeye indirebilirler” diyerek tavsiyelerde bulundu.

Yorumlar (0)