Bakan Koca resmi rakamlarla açıkladı: Doktorlar ülkeyi terk ediyor mu?

Türkiye'deki doktorların ülkeyi terk ettiğine dair iddiaları resmi rakamlarla yalanlayan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 2023 yılında sadece 401 kişinin yurt dışına çıktığını söyledi.

SAĞLIK 11.11.2023, 13:37 Şeyda Gül
Bakan Koca resmi rakamlarla açıkladı: Doktorlar ülkeyi terk ediyor mu?

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, bakanlığının 2024 yılı bütçesine ilişkin yapılan görüşmelerde milletvekillerinin soru ve eleştirilerini yanıtlayan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye'deki doktorların ülkeyi terk ettiğine dair olan iddiaları resmi rakamlarla bir açıklık getirdi. Komisyonda 'Hekim göçü' ile ilgili bir soru yöneltilmesinin ardından cevap hakkı doğan Bakan Koca, bu konuda Tabipler Odası ve Bakanlıktan alınan rakamların bulunduğunu vurguladı. Bakanlığın bu konudaki verilerini tablolar üzerinde karşılaştırmalı olarak anlatan Bakan Koca, yurt dışında eğitim görmek ya da çalışmak amacıyla alınan İyi Hal Belgesi oranlarını tek tek açıkladı.

Genellikle pratisyen ve asistan hekimler gidiyor

2022'de Bakanlığımızdan İyi Hal Belgesi isteyen hekim sayısının 1359 olduğunu belirten Bakan Koca, ama yurt dışında çalışan sadece 450 kişi olduğunu ve gerisinin ülkede olduğunu söyledi. “Emniyet bilgisiyle de söylüyorum. 2023'te İyi Hal Belgesi isteyen hekim sayısı 1321, 401 kişi yurt dışına çıkmış görünüyor” ifadelerini kullanarak sözlerini yenileyen Bakan Koca, 401 hekimin de 250'sinin pratisyen ve asistan hekim, 149'unun ise uzman hekim olduğunu kaydetti. Dolayısıyla yurt dışına giden hekimlerin ağırlıklı olarak pratisyen hekimler olduğunu gördüklerini vurgulayan Bakan Koca, “Peki, daha çok Almanya'ya mı gidiyorlar, hayır. Sırasıyla Katar, Kuveyt ve Dubai, sonra Almanya...” şeklinde konuştu.

Minimal seviyede olduğunu açıkladı

“Dolayısıyla kaç hekimimiz var 205 bin, kaçı gidiyor 401, 450, 500 hadi 600 olsun. Binde kaç? 1.9… 2 olsun, 2,5 olsun, 3 olsun” ifadelerini kullanan Bakan Koca, yani bin kişiden iki katı hesaplasalar yine de 4 kişi gitmiş olduğunu vurguladı. OECD’nin raporuna göre Almanya hekimlerinin yüzde 5’i yani 18 bin 800’ü İngiltere’nin yüzde 8,6’sı yani 18 bin 314 kişisi yurt dışında olduğunu ortaya koyduğunu anlatan Bakan Koca, “Bunlarla kıyaslanabilir miyiz? Dünyada pandemi sonrası olan durumun bizde ne kadar minimal olduğunu söylüyorum” ifadelerini kullandı.

İlk tercihleri Katar, Kuveyt ve Dubai

Yurt dışına giden hekimlerin pratisyen ağırlıklı olmasının, bu gidişlerin eğitim amaçlı olduğunu gösterdiğine dikkat çeken Bakan Koca, yurt dışına giden hekimlerin öncelikli olarak Almanya'ya gitmediğini, ilk tercihlerinin Katar, Kuveyt ve Dubai olduğunun bilgisini verdi. Son olarak rakam vererek tartışmalara son noktayı koyan Bakan Koca, “Şu an toplam 205 bin hekimimiz var, 401'i yurt dışına gidiyor” açıklamasında bulundu.

Yorumlar (0)