Hükümetten beklenen açıklama geldi: Eğitimcilere şiddet doğrudan tutuklama sebebi sayılacak

Öğretmeni güvence altına alacak çerçeveyi netleştirdiklerini ifade eden Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, “Hazırlanan taslakla eğitimcilere karşı şiddetin doğrudan tutuklama sebebi sayılmasını ve yüzde 50 artırımlı ceza uygulanmasını içeriyor” ifadelerini kullandı.

GÜNDEM 13.05.2024, 09:48 Şeyda Gül
Hükümetten beklenen açıklama geldi: Eğitimcilere şiddet doğrudan tutuklama sebebi sayılacak

Son günlerde eğitimcilere saldırılarla ilgili temaslarda bulunan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, beraberinde İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ve Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin ile birlikte Ankara Atatürk Lisesi’ni ziyaret etti. Öğretmene şiddetle ilgili yasak düzenlemenin detaylarını açıklayan Yılmaz, başkent Ankara’nın köklü eğitim kurumlarından birisi olan Ankara Atatürk Lisesi’nde olduklarını söyledi. “Çocuklarımızı geleceğe hazırlayan; gönül dünyamızı aydınlatan öğretmenlerimizle birlikteyiz. Eğitim çalışanlarına yönelik kabul edilemez şiddet olaylarına karşı tavrımızı burada bir kez daha net şekilde ortaya koyuyoruz” diyen Yılmaz, eğitim camiasına yönelen her türlü şiddeti, ülke geleceğine yapılan bir saldırı olarak gördüklerini ve şiddetle kınadıklarını ifade etti.

Şiddet, insanlığın ve değerlerimizin de en büyük düşmanıdır

Eyüpsultan'da gerçekleşen elim hadisede hayatını kaybeden eğitimci İbrahim Oktugan'a Allah'tan rahmet dileyen Yılmaz, kederli ailesine, yakınlarına ve tüm eğitim ailesine başsağlığı dilediğini bir kez daha hatırlattı. Başöğretmen Mustafa Kemal Atatürk ve görevi esnasında şehit olmuş öğretmenleri minnetle yâd ettiğini kaydeden Yılmaz, emekli ve görevleri başında olan tüm öğretmenlere sağlıklı huzurlu ömürler diledi. Şiddetin insanlığın ve değerlerimizin en büyük düşmanı olduğunu vurgulayan Yılmaz, öğretmenlere yönelik şiddet olaylarını önleyecek, daha fazla caydırıcı olacak, faillere yönelik cezaları arttıran bir yasal düzenlemenin gündemlerinde olduğunu aktardı. “Soruna köklü ve kalıcı çözüm için, hazırlıklarını sürdürdüğümüz Öğretmenlik Meslek Kanunu’nda öğretmeni güvence altına alacak çerçeveyi netleştiriyoruz” ifadelerini kullanan Yılmaz, hazırlanan taslak metinin önümüzdeki günlerde Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin gündemine geleceğinin bilgisini verdi.

Öngörülen cezalar yüzde 50 oranında artırımlı olarak verilecek

Taslakla birlikte eğitimcilere karşı şiddetin doğrudan tutuklama sebebi sayılarak bu fiilleri işleyenlere tutuksuz yargılanma yolunun kapatılmasını sağlayacağını belirten Yılmaz, bu fiilleri işleyenlerin hapis cezalarının ertelenmesinin engellenmesini, bu türden fiillere karşılık ceza kanunlarında öngörülen cezaların yüzde 50 oranında artırımlı olarak verilmesini içerdiğinin bilgisini verdi. Bununla birlikte özel öğretim kurumlarında görev yapan öğretmenlerin görevleri sebebiyle kendilerine karşı işlenen suçlar bakımından kamu görevlisiyle aynı şekilde korunmasının öngörüldüğünü söyleyen Yılmaz, milletvekillerinin siyasi parti ayırt etmeksizin Türkiye Büyük Millet Meclisinde bu düzenlemeye sahip çıkacağına ve düzenlemenin en hızlı şekilde yürürlüğe gireceğine inandığını vurguladı.

Toplumsal farkındalık çok önemli

Sivil toplum kuruluşlarını, öğrenci velilerini ve medya organları başta olmak üzere eğitim öğretimin tüm paydaşlarını şiddete karşı farkındalığı ve duyarlılığı artıracak şekilde destek vermeye davet eden Yılmaz, meslektaşlarının hukukuna bir aile havasında hep beraber sahip çıkan tüm eğitim neferlerine teşekkürlerini iletti.  “Milletvekillerimizin bu düzenlemeye sahip çıkacağını ve düzenlemenin en hızlı şekilde yürürlüğe gireceğini düşünüyorum” diyen Yılmaz, elbette adalet mekanizmasının yasal düzenlemelerinin önemli olduğunu fakat toplumsal bir farkındalığında çok önemli olduğunun altını çizdi.

Yorumlar (0)