Avrupa'ya uyarı: Omicron'un varyantı, baskın tür olacak!

Avrupa Hastalıkların Önlenmesi ve Kontrol Merkezi, bağışıklık sisteminin virüse verdiği tepkiden kaçma yeteneği olduğu tespit edilen Omicron varyantının BQ.1 adlı versiyonuna karşı uyardı. Söz konusu varyantın, kasım ayının ikinci yarısından sonra Avrupa'daki baskın koronavirüs türü olabileceği belirtildi.

SAĞLIK 21.10.2022, 23:22 22.10.2022, 14:37 Hakan Öksüz
Avrupa'ya uyarı: Omicron'un varyantı, baskın tür olacak!

Avrupa Hastalıkların Önlenmesi ve Kontrol Merkezi (ECDC), koronavirüs salgınına ilişkin yeni bir yazılı açıklamada bulundu. Açıklamada Omicron varyantının BQ.1 adlı versiyonunun baskın tür haline geleceğinden bahsedildi. Kış aylarına girilirken Avrupa'yı yeni bir salgın dalgasının sarmasının beklendiği kaydedildi.

"Bağışıklık sisteminin verdiği tepkiden kaçabiliyor"

ECDC tarafından yapılan açıklamaya göre kasım ayının ortasından aralık ayına kadar geçecek iki haftalık süreçte söz konusu varyant, Avrupa'daki baskın tür haline gelecek. Yapılan ön laboratuvar çalışmalarından bahsedilen açıklamada, "Omicron'un BQ.1 versiyonunun, bağışıklık sisteminin verdiği tepkiden kaçabildiği gözlendi. Bu durum, söz konusu varyantın, salgındaki baskın tür olma ihtimalini artırdı." denildi.

Daha şiddetli hastalık oluşturduğuna dair kanıt yok!

Öte yandan bahsi geçen BQ.1 isimli Omicron versiyonunun şiddetli hastalık oluşturma riskiyle de ilgili bilgi verildi. BQ.1'in, halihazırda baskın türler olan BA.4/BA.5 adlı varyantlarla karşılaştırıldığında şiddetli enfeksiyon oluşturma riskine dair bir kanıtın bulunmadığı aktarıldı. 

BQ.1'in hızlı şekilde yayılma riskinin bulunduğunu belirten ECDC Direktörü Andrea Ammon, "Ülkeler, bu riski en aza indirmek için tedbir almalı. Koronavirüs testleri yaygınlaştırılmalı. Virüsün bulaştığı 65 yaş ve üzerindeki kişiler çok daha dikkatli şekilde izlenmeli." dedi.

Yorumlar (0)