66 çocuk ölmüştü: DSÖ’den 4 şurup için uyarı!

Gambiya'da yaşanan çocuk ölümlerinin sonrasında DSÖ, Hindistan üretimi olan 4 adet soğuk algınlığı ve öksürük şurubu adına uyarı yaptı. Örgütün uyarısında, bütün ülkelere bu şurupları belirlemeye ve satıştan çıkarılması yönünde çağrı yapıldı.

SAĞLIK 06.10.2022, 10:28 07.10.2022, 08:54
66 çocuk ölmüştü: DSÖ’den 4 şurup için uyarı!

Son zamanlarda Gambiya’da çocuklarda ortaya çıkan böbrek yetmezliği salgını ile ilgili Dünya Sağlık Örgütü’nden açıklama geldi. 66 çocuğun hayatını kaybetmesinin sonrasında DSÖ, Hindistan menşeli olan 4 şuruba yönelik ülkeleri uyardı.

Çocuk ölümleri arttı, böbrek yetmezliği salgın halini aldı

Resmi Twitter hesabı üzerinden açıklamada bulunan DSÖ, 66 çocuğun hayatını kaybetmesi ve belirlenen böbrek yetmezliği salgını sonrasında Hindistan menşeli ve benzerlik açısından bağlantısı bulunan 4 ilaç adına “tıbbi ürün” uyarısı yapıldı.

Açıklamada söz konusu ilaçlar ile ilgili olarak, " Hindistan'da Maiden Pharmaceuticals Limited tarafından dağıtımı yapılan 4 soğuk algınlığı ve öksürük şurubunun kullanılmaması gerekmektedir. DSÖ, Hindistan'da bulunan firma ve düzenleyici yetkililerle daha fazla inceleme yapmaya devam ediyor." ifadelerine yer verildi.

DSÖ uyardı: “Dolaşımdan çıkarın”

İlaçların şu ana kadar sadece Gambiya’da kullanıldığını belirleyen DSÖ, buna rağmen diğer ülkelerinde dikkatli olması gerektiğini söyledi.

Öte yandan DSÖ, bütün ülkeleri insanlara daha çok zarar verilmemesi adına bu şurupları belirlemeye ve dolaşımını yasaklamaya çağırdı.

Ne olmuştu?

Geçtiğimiz ay ülke genelinde çok fazla çocuğun, yerel şekilde satışı yapılan bir parasetamol şurubunu tükettikten 3-5 gün sonra yaşamını yitirdiği öne sürülmüştü.

Yönetim, böbrek yetmezliği salgını ile ilgili sürdürülen soruşturma çerçevesinde, muhtemel sebepler içerisinde, parasetamol şurubu ve koli basili bakterileri meydana gelen toksisite olduğu kanısına varmıştı.

Yorumlar (3)
Gülnur 2 yıl önce
İlaclaarin adını beden vermiyorsunuz
ali 2 yıl önce
haberde koli basili bakterileri ve parasetamol şurubu diyor.
Suheyla 2 yıl önce
Bu surup ların adlarını yazmamısınız birde ulkemızde satıs varmı dır yasaklanan bir ilacın sarisi hala nasıl uapılıyor