Türkiye'nin doğal gaz ithalatında Rusya'nın payı azaldı!

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), temmuz ayında Türkiye'nin doğal gaz ithalatında gerçekleşen değişimlere ilişkin raporunu yayımladı. Aktarılan bilgilere göre Türkiye'nin doğal gaz ithalatı, temmuz ayında yüzde 15,7 düştü. İşte detaylar...

EKONOMİ 06.10.2022, 10:44 07.10.2022, 08:54 Hakan Öksüz
Türkiye'nin doğal gaz ithalatında Rusya'nın payı azaldı!

Ukrayna-Rusya savaşı, doğal gaz piyasasını derinden etkiledi. Batılı ülkeler ile Rusya'nın karşılıklı yaptırımları, doğal gaz tedarikinde şubat ayından bu yana ciddi sorunların yaşanmasına neden oldu. Rusya'nın doğal gaz akışını kesmesi nedeniyle Avrupa'da fiyatlar tavan yaptı. Avrupa Birliği (AB), mart ayının sonuna kadar üye ülkelerde yüzde 15 oranında doğal gaz tasarrufu yapılması kararını aldı.

EPDK, temmuz ayı doğal gaz ithalat rakamlarını açıkladı

Küresel ölçekte doğal gaz sevkiyatında sıkıntı yaşanırken, Türkiye'nin doğal gaz ithalatının ne durumda olduğu da merak ediliyor. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), Türkiye'nin temmuz ayındaki doğal gaz ithalat rakamlarıyla ilgili rapor yayımladı. Rapora göre temmuz ayında boru hatlarıyla taşınan doğal gaz ithalatı, 3 milyar 28 milyon metreküp oldu. Sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) tesisleri üzerinden ise 383 milyon metreküp doğal gaz taşındı.

Doğal gaz ithalatı, temmuzda yüzde 15,7 düştü!

Temmuz ayında LNG ithalatında yüzde 32,6'lık düşüş meydana geldi. Aynı dönemde boru hatlarıyla taşınan doğal gaz miktarındaki düşüş ise yüzde 13'ü buldu. Türkiye'nin doğal gaz ithalatında temmuz ayındaki yüzde 15,7'lik düşüş yaşandı. Bir önceki aya göre ithal edilen doğal gaz miktarındaki düşüş, 3 milyar 411 milyon metreküp olarak açıklandı. 

Rusya'dan yapılan ithalat azaldı!

Temmuz ayında en fazla doğal gaz ithalatı yapılan ülke, 1 milyar 448 milyon metreküp ile Rusya oldu. Rusya'yı bu alanda İran (870 milyon metreküp) ve Azerbaycan (710 milyon metreküp) izledi. Öte yandan Rusya'dan yapılan doğal gaz ithalatındaki düşüşün de yüzde 37,2'yi bulduğu kaydedildi. İran ile Azerbaycan'dan ithal edilen doğal gaz miktarı ise yüzde 31-37 oranında arttı.

Geçen yılın aynı dönemine göre hanelerdeki tüketim arttı

Temmuz ayında yaz sıcaklarının etkisiyle doğal gaz tüketimi düştü. Serin geçen haziran ayının ardından temmuzda havalar ısındı. Türkiye genelinde temmuz ayında doğal gaz tüketiminde meydana gelen düşüş, yüzde 27,5 oldu. Konutlarda tüketilen doğal gaz, bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 10,9 artış gösterdi.

Yorumlar (0)