Tirbuşonsuzluk çözüm üretti!

Almanya'da dili şişeye sıkışan çocuk hastanedeki sıradışı müdahalenin ardından kurtarıldı.

ÖZEL HABER 02.11.2019, 13:08 08.11.2019, 18:20
Tirbuşonsuzluk çözüm üretti!

Almanya'da 7 yaşındaki bir çocuğun dili meyve suyu şişesine sıkıştı. Hastaneye götürülen çocuk, doktorun dahice planı sayesinde şişeden kurtuldu.

Avrupa Anesteziyoloji Dergisi'nde yayınlanan bir rapora göre Almanya Hannover'de bir doktor, şişeyi kesmeden ya da anestezi uygulamak zorunda kalmadan sadece şişeye hava vererek çocuğu kurtardı. 

7 yaşındaki çocuğun, şişede kalan meyve suyu damlaları için şişenin içini yaladığı öğrenildi. Birdenbire dili sıkışan çocuğun annesi şişeyi çekip bükerek çıkarmaya çalıştıysa da başarılı olamadı. Acil servise götürülen çocuğa bir çocuk cerrahı tarafından müdahale edildi fakat şişe yerinden yine kıpırdamadı. 

Böylece sıra hastanenin anestezi bölümüne danışmaya geldi. Doktorlar, çocuğa hafif bir yatıştırıcı verdiler. Ardından, şişedeki havayı serbest bırakmak için çocuğun dili ve şişenin ucu arasından damar yolu da denilen, "kanül" adı verilen ince bir tüp yerleştirdiler. Ancak bunun bir etkisi olmadı. Bu durum üzerine Anabilim Dalı Başkanı Dr. Christoph Eich'in şişeye hava enjekte etme fikri devreye girdi. Doktorlar kanüle boş bir şırınga ve serum hortumu bağlayarak birkaç kez hava pompaladıktan sonra, çocuğun dili şişeden ya da şişe çocuğun dilinden kurtuldu.

Dr. Christoph Eich, "Bu 'pozitif basınç' yöntemiyle çocuğun şişeye sıkışmış dilini serbest bırakmak için basit, etkili ve güvenli bir teknik kullandık" dedi ve diğer doktorlara da öneride bulunarak, “genel anestezi altında çocuklara zarar veren operasyonlar uygulanmadan önce bu yöntemi denemeyi öneriyoruz.” mesajını verdi.

Şişeye hava enjekte etme fikrini, şarap şişesinin mantarını çıkarma tekniğinden esinlendiğini dile getiren Eich, "Şarap açacak bir tirbuşonum olmadığı zaman bu olaydaki gibi bir şırınga ve kanül tekniğiyle antrenman yapan bir anestezi uzmanıydım. Dolayısıyla bu yöntemin işe yarayacağını biliyordum" dedi.

Habernediyor.com / Turgut Başer 

Yorumlar (0)