Plasebo etkisi gerçek bir tedavi yöntemi midir?

Kendinizi zihninizle tedavi etmeniz mümkündür ve burada, plasebo etkisinin basit bir pozitif düşünme eyleminden daha fazlası olduğunu kavramak gerekir.

YAŞAM 02.11.2019, 13:30 04.11.2019, 16:48
Plasebo etkisi gerçek bir tedavi yöntemi midir?

Şans verildiğinde zihniniz güçlü bir şifacı olabilir. Beyninizin vücudunuzu sahte bir tedaviye ikna edebileceği fikri aslında gerçek ve buna plasebo etkisi deniyor. Şimdi bilim, doğru koşullar altında, plasebonun geleneksel tedaviler kadar etkili olabileceğini savunuyor.

"Plasebo etkisi olumlu düşünceden daha fazlasıdır-bir tedaviye veya prosedüre inanmak işe yarayacaktır. Aslında beynin ve vücudun arasıdaki bağlantıyı güçlendirmekle alakalıdır." diyor Harvard'a bağlı Beth Israel Deaconess Tıp Merkezi'nden Profesör Ted Kaptchuk ve araştırmaları plasebo etkisine odaklanıyor.

Plasebo etkisi. kolesterolünüzü düşürmez veya tümörü küçültmez. Bunun yerine, plasebolar ağrı ve acı gibi beyin tarafından modüle edilen semptomlar üzerinde çalışır. Kaptchuk," Placebo, sizi daha iyi hissettirebilir, ancak sizi tedavi etmeyecektir. " diyor. "Ağrı yönetimi, stresle ilişkili uykusuzluk, yorgunluk ve mide bulantısı yani kanser tedavisinin yan etkileri gibi durumlar için gerçekten etkili oldukları gösterilmiştir."

Plasebo bir başarısızlık mı yoksa bir kazanç mı?

Yıllarca plasebo etkisi bir başarısızlık  olarak kabul edildi. Plasebo, tedavilerin etkinliğini test etmek için klinik çalışmalarda ve çoğunlukla ilaç çalışmalarında kullanılır. Örneğin, bir gruptaki insanlar test edilen ilacı alırken, diğerleri gerçek bir şey olduğunu düşündükleri sahte bir ilaç diğer bir deyişle plasebo alırlar. Bu şekilde, araştırmacılar, test ettiklere ilaca her iki grubun nasıl tepki verdiğini karşılaştırarak işe yarayıp yaramadığını ölçebilirler. Her ikisi de aynı reaksiyona sahipse - iyileştiriyor ya da iyileştirmiyor -ilacın çalışmadığı kabul edilir.

Bununla birlikte, daha yakın zamanlarda, uzmanlar bir plaseboya tepki vermenin belirli bir tedavinin işe yaramadığının kanıtı olmadığı, aksine başka bir farmakolojik olmayan mekanizmanın mevcut olabileceği sonucuna varmışlardır.

Plasebo etkisi nasıl işliyor?

Plaseboların nasıl çalıştığı hala tam olarak anlaşılamamıştır, ancak beynin bir bölgesi endorfin ve dopamin gibi iyi hissettiren hormon artışlarından değişen ruh hallerine, duygusal reaksiyonlardan öz farkındalığa kadar her şeyi kapsayan karmaşık bir nörobiyolojik reaksiyon içerir. Hepsinin oldukça yararı vardır. Kaptchuk, " Plasebo etkisi, beyninizin vücuda daha iyi hissetmek için neye ihtiyacı olduğunu söylemesinin bir yoludur. " diyor.

Ancak placebo, beyin gücünü serbest bırakmakla ilgili değildir. Ayrıca gerçek bir tedaviye de  ihtiyacınız var. Kaptchuk, “Uyuşturucuları plasebolarla karşılaştıran bu çalışmalara baktığınızda, işin içine çevresel ve tedavi faktörleri de girmeli. " diyor. "Belirli zamanlarda bir kliniğe gitmeli ve doktorlar tarafından muayene edilmelisiniz. Kullanmanız gereken ilaçları almanız ve belirli prosedürlerden geçmeniz gerekir. Bütün bunlar, vücudun semptomları nasıl algıladığı üzerinde derin bir etkiye sahip olabilir, çünkü dikkat ve özen gösterdiğinizi hissedersiniz."

Kaptchuk liderliğindeki ve Science Translational Medicine dergisinde yayınlanan 2014 yapılan çalışmada, insanların migren ilaçlarına nasıl tepki verdiği araştırıldı. Bir grup, ilacın adıyla etiketlenmiş bir migren ilacı aldı, diğer grup ise "plasebo" etiketli bir plasebo aldı ve üçüncü bir grup hiçbir şey almadı. Araştırmacılar, plasebonun migren atağından sonra ağrıyı azaltmak için gerçek ilaç kadar etkili olduğunu keşfettiler.

Araştırmacılar, bu reaksiyonun arkasındaki itici güç aslında basit bir hap eylemi olduğunu iddia ettiler. Kaptchuk, "İnsanlar, ilaç alma ile iyileşme durumunu birbirine bağdaştırıyor. " diyor. "İlaç olmadığını bilseler bile, eylemin kendisi, beyni vücudun iyileştiğini düşünmeye teşvik edebilir."

Plasebo etkisini nasıl arttırabiliriz?

Sahte bir hap almanın yanı sıra kendinize plasebo nasıl verebilirsiniz? Kendi kendine yardım etme yöntemlerini uygulamak bunun önemli adımıdır. Kaptchuk,"Sağlıklı bir yaşam ritüeline girmek, doğru yemek, egzersiz yapmak, yoga, kaliteli sosyal zaman ve meditasyon yapmak, muhtemelen plasebo etkisinin bazı temel bileşenlerini sağlar." diyor.

Bu faaliyetler kendi başlarına olumlu müdahaleler olsa da, verdiğiniz dikkat düzeyi faydalarını artırabilir. "Kendinize verdiğiniz dikkat ve duygusal destek, genellikle kolayca ölçebileceğiniz bir şey değildir, ancak  daha rahat hissetmenize yardımcı olabilir ve bu iyileşme söz konusu olduğunda sizi önemli bir yere taşıyabilir."
 

Yorumlar (0)