İşte 1000 yıllık kadın Viking savaşçı!

Bugünkü teknolojiyle geçmişe ait karanlıklar aydınlanmaya devam ediyor. Yüz canlandırma tekniğiyle savaşçı bir Viking kadının yüzü yeniden oluşturuldu.

ÖZEL HABER 09.11.2019, 17:44 11.11.2019, 11:48
İşte 1000 yıllık kadın Viking savaşçı!

İlk kez 1900 yılında gün yüzüne çıkartılan yaklaşık 1000 yıllık vücudun kadın bir Viking savaşçıya ait olduğu ve çok gençken öldüğü ortaya çıktı. Yüz canlandırma teknolojisi kullanılarak yüzü yeniden oluşturulan kadın savaşçının alnına güçlü bir darbe aldığı görülüyor. 1000 yıl sonra Viking kadının kırık kafatasını inceleyen bilim adamları hâlâ, darbenin onu gerçekten öldürüp öldürmediğinden emin değiller. Bununla birlikte, onunla birlikte gömülen silah çukuru, yine de bir savaşçı olarak öldüğünü açıkça ortaya koyuyor.


Evald Hansen'in orijinal mezara sadık kalarak yaptığı çizim

900 yılı civarında yaşamış

900 yılı civarında yaşayıp ölen Viking, ilk olarak 1900 yılında Norveç'in Solor kentindeki bir çiftlikte bulundu. Bulunan cesedin başı bir kalkanın üzerinde duruyordu. Dizginlenmiş bir atın iskeleti Vikingin ayağına kıvrılmış ve vücudun yanında bir kılıç, bir mızrak, bir savaş baltası ve oklar bulunmuştu. Hızlı bir analiz, iskeletin dişi olduğunu ortaya çıkardığında bu vücudun ilk kadın savaşçıya ait olduğu anlamını da beraberinde getiriyordu.

Şimdi, ilk defa, İskoçya'daki Dundee Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, kadını öldürmüş olabilecek kılıç yarası dahil olmak üzere savaşçının görünümünü tasarlamak için yüz yeniden yapılandırma teknolojisini kullandılar.

Yeniden canlandırma tekniğiyle ortaya çıkarılmış görüntü

Ciddi bir travma geçirmiş

National Geographic belgeselinden alınmış yeniden yapılandırma teknolojisinin kullanıldığı görüntüde kadının 18 ya da 19 yaşında olduğu, güçlü bir çenesi, şişmiş bir gözü, dalgalı gür saçları ve kılıç yarası almış alnı net bir şekilde görülüyor. Araştırma grubunun kafatasına ilişkin analizine göre ise kadın kılıç darbesi ile tutarlı ciddi bir kafa travması geçirmiş, ancak yara iyileşme belirtileri gösterdiğinden nihai ölüm sebebi bu olmayabilir.

Arkeologlar, ölümcül olsun veya olmasın yeniden yapılandırma modeliyle ortaya çıkmış bu iskeletin "savaş yarası olan bir Viking kadınının ilk delili" olabileceğini söylüyor.

2017'de tüm algı değişti

2017 yılına kadar Viking savaşçılarının yalnızca erkekler olduğu ve kadın savaşçıların sadece efsanelerde yer aldığı yönünde varsayımlar bulunuyordu. Bu klişe, 2017 yılında geçtiğimiz yaklaşık 70 yıl boyunca silahlarla gömüldüğü için erkek olarak kabul edilen Viking iskeletinin DNA analizini takiben bir kadın olduğu ortaya çıktığında darbe almıştı. 

Erkek olduğu düşünülen cesedin bir kadına ait olduğu ortaya çıktıktan sonraki tasvir

General olabilir

Solor'da bulunan 18 ya da 19 yaşında olduğu düşünülen savaşçıdan farklı olarak, bu kadının yanında birtakım silah ve at koşumlarına ek, satrancı andıran oyun parçalarının yer aldığı bir çanta ile bulunması cesedin general gibi yüksek rütbeli bir savaşçıya ait olduğu izlenimi veriyordu.

General olduğu düşünülen kadın savaşçının tasviri

Araştırmacılar 2017 yılında yayınladıkları raporlarında, "Sonuçlarımız önyargılara dayalı yorumlamalara temkinle yaklaşıyor. Viking kadınları aslında erkek egemen olduğu düşünülen alanlarda da yer alıyordu." ifadelerini kullanmıştı.

Günümüz teknolojisiyle gündelik hayat kolaylaşmakla kalmıyor, geçmişe dair kalıplaşmış düşünceler de yıkılmaya devam ediyor.  

Habernediyor.com / Turgut Başer 

Yorumlar (0)