Toyota'dan "hidrojen motoru" atağı!

Karbondioksit salınımını kontrol altına almak için içten yanmalı motorlarla çalışan araç üretimini azaltacak olan otomotiv devi Toyota, hidrojen motorları üretecek. Bu teknoloji için dev şirketlerle iş birliğine giden Toyota, ağır ticari araçlarının önüne bu motorları takacak.

OTOMOTİV 08.07.2022, 18:40 12.07.2022, 08:57 Hakan Öksüz
Toyota'dan "hidrojen motoru" atağı!

Otomotiv sektörü, son yıllarda artan çevre sağlığı tedbirleri nedeniyle operasyonlarını yeşil enerjiye kaydırmaya başladı. Birçok dev şirket, 2030 yılında üretiminin büyük bölümünü elektrikli araçlara ayıracak. 

Fosil yakıt kullanan içten yanmalı motora sahip araçların üretiminin azaltılacak olması nedeniyle sektörde büyük çaplı değişimler yaşanıyor. Uluslararası toplantılarda alınan kararlar, içten yanmalı motor teknolojisinin yıllar içinde yavaş yavaş terk edilmesini gerektiriyor.

Dev şirketlerle iş birliğine gidildi

Otomotiv devi Toyota, bu amaçla hareket ederek hidrojen motoru geliştirme kararı aldı. Özellikle yüksek ağırlığa sahip ticari araçlarında bu motoru kullanmak isteyen şirket, karbon salınımını azaltmak için alternatif çözümler üretmeye başladı. Bu hedefe ulaşmak için Isuzu ve Denso gibi devlerle iş birliğine giden Toyota, hidrojen motorlarını geliştirebilmek için araştırmalarını derinleştirdi.

Yüksek ağırlığa sahip ticari araçlarda kullanılacak

Edinilen bilgilere göre bu hidrojen motorlar, Toyota'nın yüksek ağırlığa sahip ticari araçlarının ön tarafına monte edilecek. Böylece içten yanmalı motorların neden olduğu hava kirliliği de azaltılmış olacak. Her ülkede ne yönde bir ihtiyaç varsa ona göre araç geliştirmesi yapacak olan Toyota, elektrikli ve hibrit araçlara yönelecek. Yakıt hücreli araçların da geliştirileceği, hidrojen motorların bu yeni nesil araçlarda kullanılacağı kaydedildi.

Karbondioksit salınımını önemli ölçüde azaltacak!

Hidrojen motorların pilot testleri, geçen yıl Japonya'daki tesislerde üretilen Corolla marka araçlarda kullanıldı. Hidrojen motorlarının, geleceğin "enerji bakımından temiz" dünyasının kalbinde yer alacağı kaydedildi. Lojistikte kullanılan ağır ticari araçlarda hidrojen motorlarının yaygınlaşması, karbondioksit salınımını önemli ölçüde azaltacak. Diğer büyük şirketlerin teknolojik birikimlerinden yararlanacak olan Toyota, "yeşil enerji tüketimi" eğiliminin öncüsü olmak istiyor.

Yorumlar (0)