Otomotivde ÖTV indirimi bekleyenlere net yanıt

Sıfır otomobillerdeki ÖTV (Özel Tüketim Vergisi) oranının düşeceğine yönelik beklentiler sebebiyle ikinci el piyasası da durgunlaştı. Hususa ilişkin açıklama yapan ekonomist Prof. Dr. Volkan Öngel, “Hem ithal araç talebi artacak hem de vergi geliri kaybına sebep olacak. Kur ve cari denge üzerinde de negatif etkisi olacak. Bu sebeple ÖTV indiriminin yapılması uzak bir ihtimal olarak gözüküyor." dedi.

OTOMOTİV 08.08.2022, 18:35
Otomotivde ÖTV indirimi bekleyenlere net yanıt

"Temmuz 2022 itibarıyla son senelerin en yüksek düzeyi olan yüzde 79,6'ya ulaşan enflasyon ve döviz kurundaki gelişmeler sebebiyle insanlar varlıklarını korumak amacıyla yeni yöntemler bulmaya yöneliyor." diyen Öngel, "Bahse konu yöntemlerden bazıları ev ve arsa satın almak ya da sıfır kilometre araç almak ve ikinci el piyasasında satmak." şeklinde konuştu. 

"ÖTV indirimi uzak bir ihtimal"

Otomobil piyasasındaki durgunluk ve ÖTV indirimi beklentisine ilişkin konuşan Öngel, “İçinde bulunduğumuz ekonomik durum göz önüne alındığında, hem ithal araç talebi artacak hem de vergi geliri kaybına sebep olacak. Kur ve cari denge üzerinde de negatif etkisi olacak. Bu sebeple ÖTV indiriminin yapılması uzak bir ihtimal olarak gözüküyor. Enflasyonist etkiler de dikkate alındığında, bu şekilde harcama artıran bir politika uygun gözükmüyor." diye konuştu. 

"En iyi yatırım aracı altın"

Tasarrufların ne şekilde değerlendirilebileceği hakkında da değerlendirmede bulunan Öngel, “Borsa tarafındaki ralli merak uyandırıyor. Fakat resesyon beklentileri sebebiyle borsa için orta vadede yatay seyir bekleniyor. Hayal kırıklığı yaratan kripto para piyasasında ise az da olsa toparlanma sinyalleri var. Tabii kripto para piyasasında büyük riskler her zaman mevcut. Bu şartlarda en iyi yatırım aracı yine gümüş ve altın olarak gözüküyor. Altının son bir senedeki getirisi lira bazında yüzde 100'ü aştı. Resesyon beklentileri sebebiyle altın fiyatları daha da yükselebilir." sözlerini sarf etti.

Yorumlar (0)