Mercedes'ten "5 basamaklı" şoku!

Alman otomotiv üreticisi Daimler, 2022 yılına kadar en az 5 basamaklı sayıda (10 bin-99 bin) kişinin işine son vereceğini duyurdu. Audi de 9 bin 500 kişinin işine son verileceğini açıklamıştı.

OTOMOTİV 30.11.2019, 08:50
Mercedes'ten "5 basamaklı" şoku!

Alman otomotiv devi Daimler, 14 Ekim’de bir açıklama yapmış ve 2022 tarihine kadar 1 milyar avro tasarruf yapabilmek için işçi çıkarmayı planlandığını bildirmişti. Ancak açıklamada rakam verilmemişti. Bu açıklamadan yaklaşık bir ay sonra Daimler İnsan Kaynakları Yöneticisi Wilfried Porth, işten çıkartılacak işçi sayısı konusunda gazetecilere bilgi verdi. Daimler İnsan Kaynakları Yöneticisi Wilfried Porth, ''Dünya genelindeki toplam sayı beş basamaklı olacak.'' ifadesini kullandı. Daimler İnsan Kaynakları Yöneticisi Wilfried Porth'un kullandığı 5 basamak 10 bin de olabilir 99 bin de.

Personel ve idari tasarruf

Otomobil devi Daimler’in personel masraflarında 1,4 milyar avro tasarruf yapmayı hedeflediğini söyleyen Daimler İnsan Kaynakları Yöneticisi Wilfried Porth, idari yönetim işlerinde de yüzde 10 kesinti yapılacağı bilgisini paylaştı.

Daimler bir ay önce ne demişti?

Daimler şirketinden yapılan açıklamada ise, “otomotiv endüstrisi, tarihinin en büyük dönüşümünün ortasında" ifadeleri kullanılmış ve sıfır karbon emisyon hareketliliğinin büyük yatırımlar gerektirdiğinin altı çizildi.

Daimler'in 14 Ekim'de yaptığı açıklamada, gittikçe artan hibrit ve elektrikli araçların, Mercedes-Benz’in satış getirisini olumsuz yönde etkileyecek maliyet artışlarına yol açtığı vurgulanmış, ayrıca karbon emisyonunun azaltılması ve otomotiv endüstrisinin dönüşümünün şirketin kârlılığını etkilediği belirtilmişti. 

Büyüme, beklentinin altında kaldı

Alman otomobil endüstrisi, Amerika Birleşik Devletleri ve Çin halk Cumhuriyeti ticaret ihtilaflarının ve Avrupa'da Brexit belirsizliğinin etkisiyle beklenenden daha zayıf bir büyüme elde ederken, elektrikli ve otonom araçlara yapılan büyük yatırımlar da şirketlerin karlılığını azalttı.

Daimler'in açıklamasından önce, Almanya'da Volkswagen grubuna bağlı otomotiv üreticisi Audi aynı konuda açıklama yapmış, kemer sıkma politikası çerçevesinde 2025 yılına kadar 9 bin 500 iş pozisyonunun iptal edileceği duyurulmuştu.

Alman otomotiv sektöründe 250 bin pozisyon iptal edilecek

Son dönemde kapsamlı bir teknolojik dönüşüm içinde olan otomotiv sektöründe iş pozisyonlarının iptal edilmesi beklenen bir durum olarak görülüyor. Uzmanlar, içten yanmalı motorlardan elektrikli motorlara geçildiğini kaydederek, elektrikli motorların petrol ile çalışan motorlara göre çok daha az parça bulundurduğundan daha az işçiye ihtiyaç duyulduğunu belirtiyor.

Otomobil sektörü uzmanı Prof. Dr. Ferdinand Dudenhöffer’e göre 800 bin istihdam sağlayan Alman otomotiv sektörü, gelecek on yıl içinde 250 bin pozisyonu iptal edecek ve sadece 125 yeni pozisyon açacak. 

114 bin kişi işsiz kalacak

Alman İş Piyasası ve Meslek Araştırmaları Enstitüsü tarafından geçen yıl yapılan çalışmaya göre de dünyanın önde gelen otomobil üreticisi ülkelerinden Almanya’da, yanmalı motorlardan elektrikli motorlara geçiş sürecinde 2035’e kadar 114 bin kişi işsiz kalacak ve Almanya'da millî gelirin yüzde 0,6’sına denk gelen 20 milyar avroluk bir ekonomik kayıp yaşanacak.

Yorumlar (0)