Mucize Doktor'un Ali Vefa'sı sosyal medyanın gündemine oturdu

Mucize Doktor dizisinde savant sendromlu bir cerrahi asistanını canlandıran Taner Ölmez'in son bölümdeki performansı sosyal medyanın çok konuşuldu.

MAGAZİN 02.11.2019, 09:56
Mucize Doktor'un Ali Vefa'sı sosyal medyanın gündemine oturdu

Fox TV'nin reyting rekortmen dizisi Mucize Doktor'un dün akşam yayınlanan bölümü sosyal medyada en çok konuşulan konulardan biri oldu. Twitter'da diziyle ilgili birçok yorum yapılırken Mucize Doktor'da savant sendromlu bir cerrahi asistanını canlandıran Taner Ölmez hakkında övgü dolu paylaşımlar yapıldı.


Taner Ölmez ve Mucize Doktor'la ilgili atılan tweetlerin bazıları şöyle:

– Çok iyi oyunculuk.
– Sen nasıl bir kralsın...
– Efsane ya, izlerken heyecanla izliyorum.
– Heyecanla beklemeye başladım.
–Çok mutluyum, çok güzel dizi inşallah hiç bitmez.
– Lütfen Nazlı’nın elini tut artık.
– Seni bir rahat bırakmadılar be abi.


Savant sendromu nedir?

Savant sendromu, önemli derecede zihinsel engelli bireyin, ortalamanın üzerinde belirli yetenekler gösterdiği bir durumdur. Savantların üstünlük gösterdiği beceriler genelde hafıza ile ilgilidir. Bu hızlı hesaplama, sanatsal yetenek veya müzikal yeteneği içerebilir. Aslında, 10 otizimli bireyden bir tanesinin, değişen derecelerde kayda değer yetenekleri vardır, ancak savant sendromu konjenital ya da edinsel olabilir. Birçok savant becerisi doğumda var olan çeşitli gelişimsel güçlüklerin üzerine eklenerek çocukluk döneminde ortaya çıkmaktadır. Edinsel savant becerileri sağlıklı gelişim gösteren bireylerde bebeklik, çocukluk ya da erişkinlikte geçirilen kafa travması ya da merkezi sinir sistemi travması sonrası gelişebilir.

Savant sendromlu tüm çocukların yaklaşık yüzde 50'si otizimlidir. Otizmi olan tüm çocukların yaklaşık yüzde 10’unda ise savant sendromu vardır. Bu oran 35 üzerinde IQ’lu otizmi olan çocukların yüzde 25’ine yükselir. (Çok sayıda otizmli çocuğun IQ’ları daha düşüktür.)

Sendrom sıklıkla otizmle ilişkili olduğundan, otistik savant terimi daha sıklıkla kullanılır. Savant sendromu gösteren bir kişi ile ilgili bilinen ilk açıklama, 1751’de bir Alman psikoloji dergisinde bulunmaktadır. Savant terimi, ilk olarak 1887’de J. Langdon Down (Down sendromuna adını veren doktor) tarafından kullanılmıştır.
 

Yorumlar (0)