Ölmeden kavuştular, onlar bile evlendi

Antalya'da 2030 yılında nesli tükenme tehlikesi olan eşeklere dikkat çekmek için sembolik bir düğün yapıldı.

YAŞAM 06.05.2024, 19:40 07.05.2024, 17:28 Melina Ay
Ölmeden kavuştular, onlar bile evlendi

Kumluca ilçesinde, geleneksel düğünlerin keyifli atmosferi, bu kez sembolik bir ritüelle eşeklerle buluştu. Doğanın kucağında, köyün renkli yaşamıyla örülü bir manzara içinde, sembolik bir nikah töreni gerçekleştirildi. Nikah memuru, şahitler ve sevdikleri eşliğinde, köy halkının katılımıyla gerçekleşen bu özel an, unutulmaz anılarla dolu oldu.

Düğün töreninin en eğlenceli kısmı, eşeklerin süslenmesiyle başladı. Renkli kumaşlarla, çiçeklerle ve boncuklarla süslenen eşekler, adeta düğünün yıldızlarıydı. Köy muhtarı Halime Kaya önderliğinde, eşeklere takılan altınlar, nal ve boncuklarla süslenerek, geleneksel ritüellerin izleri taşındı.

Nikah töreninin ardından, köy halkı eşsiz manzara eşliğinde düğün eğlencesine katıldı. Yöresel müzikler eşliğinde oynanan oyunlar, gülüşmeler ve atılan horonlarla, Kumluca'nın bereketli topraklarında dostluk ve dayanışma bağları güçlendi. Bu sembolik düğün, sadece bir ritüel değil, aynı zamanda köy halkının bir araya gelerek birlik ve beraberlik içinde yaşama sevincini paylaştığı özel bir etkinlik oldu. Renkli anlara şahitlik edilen düğün, 2030 yılında ‘nesli tükenme tehlikesi bulunan eşeklere’ farkındalık yaratmak için yapıldı.

Traktörün önünü kestiler

Köy halkı ise marul, salatalık, havuç ve ot gibi yiyecekler ikram etti. Ardından yeni evlenen eşek çiftler, traktöre bindirilerek balayına gönderildi. Gelin almasında traktörün önüne geçerek yolu kesen vatandaşa zarf içinde para verildi.

“Onları yaşatalım, sevelim”

Ortaköy Mahalle Muhtarı Halime Kaya, “Bugün sembolik olarak bu hayvanlarımızın düğününü yapıyoruz. Bu hayvanlarımızın nesli tükenmesin. 2030 yılında tekrar eşeklerimizi hayatımızda görmek istiyorsak yaşatalım. Onları sevelim.” dedi.

Düğüne katılan vatandaşlardan duygularını paylaşan Süleyman Uslu ise “Günümüzde eşek sayısı azaldı. Eşeğin nesli tükenmesini istemiyoruz. Yeni çocuklarımız eşeğe değişik bir gözle bakıyor. Eşeği hiç görmeyen çocuklarımız var. Gelecek neslin de eşeği tanıması lazım” açıklamalarına yer verdi.

Yorumlar (0)