Kurtulmuş, Özbekistan Cumhurbaşkanı ile görüştü

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, resmi ziyareti kapsamında bulunduğu Özbekistan'da temaslarını sürdürüyor. Bu çerçevede, Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev ile bir araya gelen Kurtulmuş, görüşmenin ardından Özbek ve Türk basınına açıklamalarda bulundu.

SİYASET 22.05.2024, 19:50 23.05.2024, 09:44 Buse Önder
Kurtulmuş, Özbekistan Cumhurbaşkanı ile görüştü

Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda gerçekleşen görüşme sonrasında konuşan Kurtulmuş, Taşkent'te verimli görüşmeler gerçekleştirdiklerini ve Mirziyoyev ile yaptıkları görüşmenin bu temasları taçlandırdığını belirtti.

Kurtulmuş, Mirziyoyev ile son derece samimi, yapıcı ve olumlu bir görüşme gerçekleştirdiklerini vurgulayarak, "Yasama Meclisi Başkanı ve Senato Başkanıyla yaptığımız görüşmelerin bir özetini Sayın Mirziyoyev'e sunduk. Mirziyoyev'in başlattığı üçüncü büyük medeniyet yürüyüşü ya da Üçüncü Rönesans adını verdiği reform programını yakından takip ettiğimizi ifade ettik. Bu programın sadece Özbekistan için değil, tüm İslam dünyası ve insanlık için önemli bir medeniyet projesi olduğunu düşünüyoruz" dedi.

Türk dünyasının birliği ve yeni bir dünya düzeni

Kurtulmuş, görüşmede Türk dünyasının birlik ve beraberliğinin sağlanması ve yeni, adil bir dünya düzeninin kurulması konularını ele aldıklarını belirterek, "Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Mirziyoyev'in liderliğinde, Türk dünyasının birlik ve beraberliğini sağlamak ve adil bir dünya düzeni kurmak için görüşlerimizi karşılıklı olarak teyit ettik" ifadelerini kullandı.

İkili ilişkiler ve işbirliği fırsatları

Görüşmede, Türkiye ve Özbekistan arasındaki ticari, ekonomik ve kültürel ilişkilerin ele alındığını ifade eden Kurtulmuş, "Cumhurbaşkanı Mirziyoyev, Özbekistan Yasama Meclisi, Özbekistan Senatosu ve Türkiye Büyük Millet Meclisi arasında üçlü parlamenter diplomasinin imkanlarını artıracak çalışmalar hakkında görüşlerini paylaştı. Biz de bu doğrultuda dostluk gruplarımızı aktif hale getirerek, parlamenter diplomasi açısından iki ülkenin köprülerini sağlamlaştıracağız" dedi.

Kurtulmuş, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın selamlarını Mirziyoyev'e ilettiğini ve Mirziyoyev'in de Erdoğan'a selamlarını gönderdiğini belirterek, "İki ülkenin kardeşliği ve dostluğunun bölgeye, Türk dünyasına ve insanlığa büyük faydalar sağlayacağına inanıyorum" dedi.

İkili ticaret ve turizm potansiyeli

İkili ilişkilerin güçlendirilmesi için atılacak adımlar konusunda da bilgi veren Kurtulmuş, "Şu anda 3 milyar dolar seviyesini aşmış olan ikili ticaret hacmini orta vadede 5 milyar dolara, uzun vadede ise 10 milyar doların üzerine çıkarmayı hedefliyoruz. Ticari ilişkilerin yanı sıra turizm ve milli savunma sanayi alanlarında da büyük potansiyeller var. Yüksek düzeyli işbirliği toplantıları bu konuları detaylı olarak ele alacak. Bir sonraki yüksek düzeyli işbirliği toplantısı Türkiye'de gerçekleşecek ve Cumhurbaşkanı Mirziyoyev de bu toplantıya katılacağını belirtti" şeklinde konuştu.

Kurtulmuş, en kısa sürede bir mutabakat imzalayarak parlamentolar arasındaki ilişkileri de kuvvetlendireceklerini belirterek, "Parlamenter diplomasi bakımından iki ülkenin köprülerini daha sağlam hale getirmek için çalışacağız" dedi.

Yorumlar (0)