Gereksiz antibiyotik aileye de zararlı!

Anlamı “hayata karşı” olan “antibiyotikle” ilgili bilinçlendirmeler sürüyor. Antibiyotiğin kullanılmasının artışıyla, antibiyotiğe toleranslı hastalıklar artıyor.

SAĞLIK 03.11.2019, 15:20
Gereksiz antibiyotik aileye de zararlı!

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) antibiyotik toleransının ürkütücü boyutlara geldiğini geçen yılki yayımladığı raporuyla bildirdi. Raporda antibiyotik direncinin 100 yıllık tıbbi gelişimi yok etme aşamasına geldiği bildirildi.

DSÖ antibiyotiği kategorilendirdi

DSÖ antibiyotikleri etkenlik seviyesine göre üç gruba ayrılacağını bildirdi. Birinci grupta, ciddi enfeksiyon hastalıkları; ikinci grupta, tercihen bulundurulabilecek ancak sık görülen enfeksiyonlarda sürekli kullanılmayacak; üçüncü grupta kullanılacak antibiyotikler ise son çare olarak düşünülmesi gereken antibiyotik olacak.

Ciddi hastalık olmadığı sürece kullanılmamalı

Gereksiz antibiyotik kullanımına karşı sürekli bilinçlendirme çalışmaları yapılıyor. Uyarılar işe yaradı ve vatandaşlar antibiyotik kullanımına daha bilinçli yaklaşır hale getirildi, kullanım oranları düşürüldü. Doktorlar öksürük, kulak ve boğaz ağrısı gibi rahatsızlıklarda antibiyotik kullanımını önermiyor, bu tür rahatsızlıkların ilaç kullanmadan da geçebileceğini söylüyorlar. Antibiyotik ilaçlar daha çok sepsis, zatürre, menenjit gibi ciddi hastalıklarda kullanılması öneriliyor. Ciddi enfeksiyonların olmadığında düzgün ve dengeli beslenmeyle vücut direncini artırıp, zararlı bakterileri dışarı atmanın daha etkili olduğu tavsiye ediliyor.

Zararlı bakteriler, antibiyotik sayesinde güçleniyor

Antibiyotikler bilinçsiz bir şekilde alınması durumunda zararlı bakteri vücuttan atılmayacak ve antibiyotiğe direnç gösterecek formu alıp vücut içinde yaşamaya devam edecek. Zararlı bakterinin neden olduğu hastalık, vücut kırgın düştüğünde tekrar nüksedecek.

Gereksiz antibiyotik kullanımı aileye de zarar veriyor

BBC haberine göre, antibiyotik çalışması yapan Dr Susan Hopkins, “Antibiyotik ilaçlarına ihtiyaç olunmamasına rağmen alınmasının hem kullanıcısına hem de kullanıcısının ailesine ölümcül zararlar verebilir.” dedi. Antibiyotik sadece kullanıcısını etkilemediği gibi, tüm etkileyebiliyor, genetik yoluyla aktarılabiliyor.

Yorumlar (0)