Türkiye’de kaç Suriyeli oy kullanacak? Göç idaresi rakamı açıkladı

Göç idaresi tarafından açıklanan bilgilendirmede Türk vatandaşlığına geçen 200 bin 950 Suriyeli içerisinden sadece 113 bin 654'ünün oy kullanabilecek yaşta olduğunu açıkladı. Bu sayıda ki kişilerin ise aynı bölgede yaşamadıklarından dolayı seçime bir etki yapmayacağını da sözlerine ekledi.

GÜNDEM 18.05.2022, 11:28
Türkiye’de kaç Suriyeli oy kullanacak? Göç idaresi rakamı açıkladı

Türkiye'de gündemde devamlı olarak tartışma konusu olan sığınmacı konusu seçimin yaklaşmasıyla beraber tekrar gün yüzüne çıktı. Seçimlere mültecilerin oluşturabileceği etkilere karşı sert bir tutum sergileyen halk kaç Suriyelinin oy kullanacağı konusunda merak içerisine girdi. Gerçek olup olmadığı kanıtlanmamış bilgiler üzerinden gerçekleştirilen seçim eleştirimlerine karşı, Göç İdaresi İletişim ve Uyum Müdürlüğü kesin bir açıklama yaptı. Alınan bilgilendirmelere göre Suriyelilerin yapılacak olan seçimde bir değişiklik yaratmayacağına dair Göç İdaresi İletişim ve Uyum Genel Müdürü Gökçe Ok açıklamada bulundu.

Net rakamı duyurdu, “etkisi olmayacak” dedi

Türk vatandaşlığına geçen Suriyelilerin yüzde 50 gibi bir oranının Türk uyruklu dahi olmadığını söyleyen Gökçe Ok, "Türk vatandaşlığına geçen Suriyeli kişi miktarı net olarak 200 bin 950’dir. Bunların içerisinde 113 bin 654’ü reşit yani 18 üzerinde oy kullanacak kişiler. Sonuç olarak 113 bin Suriyeli kişi oy verebilecek. Bu kişilerde Türkiye üzerinde 81 şehirde dağılmış halde. Yapılacak olan seçimlere herhangi bir etki oluşturma gibi durumları söz konusu olmayacak. Bunların hepsi aynı sokakta aynı şehirde yaşamıyor ki" şeklinde ifade etti.

Bazı yabancıların geçici korumaları askıya alındı

Büyük illerde olmadığına vurgu yapan Gökçe Ok, " Hatay, Ankara, İstanbul, İzmir, Gaziantep, Şanlıurfa, Antalya gibi 15 şehirde artık kayıt oluşturmuyoruz. 781 sokakta geçici koruma, ikamet ve uluslararası koruma olacak şekilde tamamıyla yabancı kişilere kapattık. İkametlerinde olmayanların geçici koruma işlemlerini ise askıya aldık” sözlerine yer verdi.

Yorumlar (0)