Tahıl yüklü gemi “Razoni” İstanbul’da! Denetim sorunsuz bitti

Tahıl taşıma anlaşması kapsamında Odessa Limanı'ndan kalkan ve İstanbul Boğazı'nın Karadeniz girişine demirleyen hububat dolu "Razoni" yük gemisinin denetlenmesi, Birleşmiş Milletler, Ukrayna, Rusya ve Türkiye’den oluşturulan heyet ile kontrol edildi. Denetlemenin bitmesi ile birlikte gemi Lübnan’a doğru hareket edecek.

GÜNDEM 02.08.2022, 21:59 03.08.2022, 14:21
Tahıl yüklü gemi “Razoni” İstanbul’da! Denetim sorunsuz bitti

MSB (Milli Savunma Bakanlığı) tarafından gerçekleştirilen açıklamada, "Dün itibarıyla Ukrayna'daki Odessa Limanı'ndan hareket etmeye başlayan mısır yüklü Razoni kuru yük gemisi İstanbul Boğazı'nın Karadeniz girişine varmış, gemi için özel olarak tahsis edilen yere demirlemiştir." bilgisi aktarıldı.
 

Gemi sayısı ve tahıl miktarı sınırlaması uygulanıyor

Ukrayna Altyapı Bakanlığı, sevkiyatın şu an için günlük üç gemi ile sınırlı olacağını duyurdu. Öte yandan, aylık ihraç edilecek olan tahıl miktarı da 3 milyon tonu aşmayacak. İlerleyen süreçte toplam tahıl miktarının ve gemi sayısının kademe kademe arttırılması bekleniyor.

İmzalar İstanbul'da atılmıştı

Tüm dünyanın merakla beklediği tahıl koridoru konusunda taraflar 22 Temmuz'da İstanbul'da bir araya gelmişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın himayesinde Türkiye, Rusya, Ukrayna ve BM arasında tahıl koridoru için imzalar atılmıştı. Tahıl koridoru anlaşmasında Erdoğan'ın ısrarının ve kolaylaştırıcılığının bu aşamanın her sürecinde hayati öneme sahip olduğuna vurgu yapılmıştı. Ukrayna, Rusya tarafları, Erdoğan ve BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in katılımı ile birlikte İstanbul'da imza töreni gerçekleştirilmişti. İmza töreninde açıklamalarda bulunan Guterres, Türkiye’nin üstlendiği role vurgu yapmıştı.

Güzergahın sonunda Lübnan’da demirleyecek

Ukrayna’dan çıkış yapan ve içerisinde 27 bin ton mısır bulunan kuru yük gemisi Razoni, Türkiye, Ukrayna, Rusya ve BM'den taraflarından oluşturulan 20 kişilik heyet ile denetlenecek. Gerçekleştirilen kontrollerin ardından geminin yoluna devam edeceği ifade edildi. Geminin incelemelerin sonrasında İstanbul ve Çanakkale boğazlarından geçmesi oradan da Lübnan'ın başşehri Beyrut'ta bulunan limana gitmesi hedefleniyor.

Heyet tahıl gemisine geçti

Denetim heyeti gemiye 25 dakika aralıkta yer alan iskeleye geldi. Son hazırlıklarını sağlayan grup kısa bir süre içinde gemiye giriş yaptı. Heyet denetimlerini gemide gerçekleştirecek.

Denetimler nasıl yapılacak?

Gemide kontroller bu sabah itibariyle başladı. Ekip, geminin bütün ambarlarını denetleyecek. Hububat haricinde farklı bir şey bulunuyor mu diye denetimler sıkı bir şekilde oluşturulacak. Mürettebat dışında herhangi bir yolcu olup, olmadığı araştırılacak. Geminin yoluna devam etmesine yönelik bir problem bulunmuyorsa tutanakla kayıt ve imza alındıktan sonra geçiş yapmasına izin verilecek.

Bir noktada test olarak görülen bu ilk kontrollerin ardından her şeyin yolunda gitmesi durumunda, Ukrayna limanlarından 16 gemi daha çıkmaya hazırlık yapıyor.

Sevkiyatlar sınırlı tutulacak

Aktarımların şu an için günde üç gemi şeklinde olacağını aktaran Ukrayna Altyapı Bakanlığı, aylık ihracatı sağlanacak tahıl miktarının da 3 milyon tonu geçmeyeceğini ifade etti. İlerleyen dönemlerde toplam hububat ve gemi miktarının kademeli olarak yükseltileceği planlanıyor.

Tahıllar dünya pazarını etkileyecek

Öte yandan, geçtiğimiz haftalarda İstanbul'da imzası atılan anlaşma ile beraber 20 milyon ton hububatın Ukrayna'nın Chornomorsk, Pivdennyi ve Odessa limanlarından çıkarılması planlanıyor. Tahliye ile beraber küresel çapta yükselen gıda fiyatlarında da düşüş yaşanacak.

Takipleri İHA’lar yapacak, kontrolleri ise İstanbul

20 milyon ton hububatın dünyaya gönderilmesi için oluşturulan koridorun tüm denetimi İstanbul'da oluşturulan merkezde düzenlenecek. Küresel gıda fiyatlarını aşağı yönlü hareket ettirecek koridorun etkili bir şekilde çalışmaya devam edebilmesi içinde tedbirler alındı.

Buna göre, tahıl yüklü gemilerin takibi İHA’lar ve uydu üzerinden sağlanacak. Denetimler varış limanında oluşturulacak. Sinyalini gizleyen, limanların uğrak alanları hususunda şeffaf bilgi aktarmayan gemiler ise Türk karasuları içerisine sokulmayacak. Bunun yanı sıra Rusya da gübre ve tahıl ihracatı gerçekleştirebilecek. Aktarımların sağlanacağı ana merkez de İstanbul’da bulunacak. 27 Temmuz tarihinde faaliyete alınan Müşterek Koordinasyon Merkezi’nde ise Birleşmiş Milletler (BM), Ukrayna, Rusya ve Türkiye yetkilileri bulunuyor.

Denetleme sorunsuz şekilde bitti

Birleşmiş Milletler, Ukrayna, Rusya ve Türkiye yetkililerinin de içerisinde yer aldığı denetim heyeti saat 10.00 sularında Rumeli Feneri Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü Limanı’na ulaştı. Buradan Gözcü ve Mileva isimli botlara binen ekip, tahıl yüklü gemi “Razoni”’ye geçiş yaptı.

Yarım saat kadar süren yolculuğun sonrasında heyet gemiye çıktı. Geminin bulunduğu alanda geniş güvenlik tedbirleri gerçekleştiren sahil güvenlik ekipleri, botlar ve helikopterlerle çevrede kontrolü sağladı.

Daha sonrasında ise Müşterek Denetleme Timi, RAZONİ gemisinde yaptıkları kontrol faaliyetini gerçekleştirdi. 27 bin ton mısırın bulunduğu gemi kısa bir süre içinde Lübnan'a ulaşmak için İstanbul Boğazı'ndan geçecek.

Yorumlar (0)