Doğu'da arpa ve buğday mesaisi sürüyor

Tarım ve hayvancılığın yaygın bir şekilde yapıldığı Ağrı'da, çiftçilerin bu sene ilkbahar yağışlarıyla verimi artan buğday ve arpa tarlalarında hasat mesaisi devam ediyor.

TARIM 02.08.2022, 22:40 03.08.2022, 16:17
Doğu'da arpa ve buğday mesaisi sürüyor

Geçtiğimiz sene kuraklık sebebiyle çok zor zamanlar geçiren besicilerle çiftçilerin yüzü, bu sene ilkbaharda etkisini gösteren yağışlarla güldü.

Ağrı ve kente bağlı Eleşkirt ilçesindeki ovalarında yer alan verimli arazilerinde iş makineleriyle yoğun bir hasat mesaisine girişen çiftçiler, elde ettikleri ürünlerden gereksinimlerinden dışındakileri şehir merkezi ve çevre kentlere pazarlayacak.

"2021'de yüzde 40 oranında verim kaybına uğradık"

Tarım ve Orman İl Müdürü Kenan Engin, basın mensuplarına, geçtiğimiz sene kuraklık sebebiyle ülkemizin hemen her yerinde olduğu gibi Ağrı'da da büyük oranda verim kaybı yaşandığını anımsattı.

Bu sene yağışlarla çiftçilerin çok bereketli bir sezon geçirdiğini dile getiren Engin, şunları kaydetti:

"Geçen yıl kuraklıkla ilişkili olarak çiftçinin yüzde 40 oranındaki verim kaybı Tarım ve Orman Bakanlığı'nın kuraklık destekleriyle telafi edildi. Allah'a şükür çiftçilerimiz yönünden bu yıl çok ciddi bir bereket senesi oldu. Geçtiğimiz yıl toplam 3,5 milyon dekar büyüklüğündeki tarım arazisi içinde 660 bin dekar büyüklüğünde arpa ekim alanımız mevcuttu. 870 bin dekarda ise buğday ekim alanımız bulunuyordu. Geçtiğimiz yıl 125 bin ton buğday, 93 bin ton arpa elde ettik. Yüzde 40 oranında bir verim kaybımız söz konusuydu."

"2021'e nazaran iki kat rekolte bekliyoruz"

Engin, şehrin hayvancılık şehri olduğu için buğday ve arpaların sapının da saman yapıldığını ve samandan da ciddi bir gelir beklediklerini aktardı.

Bu sene kentte 700 bin dekar büyüklüğündeki alanda arpa, 880 bin dekar dolaylarında ise buğday ekim alanının olduğunu ifade eden Engin, şöyle devam etti:

"Bu yıl arpada beklediğimiz rekolte 180 bin ton dolaylarında ve geçtiğimiz senenin tam olarak iki katı. Buğdayda ise 215 bin ton rekolte beklentimiz var. Hamdolsun bu yıl hem bereketli bir yıl hem de çiftçimizin yüzü gülüyor."

Yorumlar (0)