Rusya-Ukrayna savaşında 19. gün: Müzakerelere 'teknik' ara

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırıları 19. gününde de devam ediyor. Rusya, Ukrayna’nın Lviv kentine roket saldırısı gerçekleştirdi. Ukrayna 35 kişinin, bu saldırılarda hayatını kaybettiğini, 124 kişinin de yaralandığını duyurdu. Rusya da 180 yabancı paralı askerin öldürüldüğünü öne sürdü. Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, müzakereler ile ilgili "Heyetlerin görevi, iki devlet liderinin toplantısını hazırlamaktır." sözlerini kullandı. Bugün, müzakerelerin ön neticelerinin değerlendirilmesi için taraflar bir defa daha görüşecek. Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Vershinin, Batılı devletlerin açıkladığı yaptırım kararlarının, Moskova'nın gidişatını değiştirmeyeceğini ifade etti. Başkentte ise 9 katlı bir binaya top mermisi isabet etti. 2 kişi öldü. Ukraynalı müzakereci Mihail Podolyak, "Müzakerelere yarına dek teknik ara verildi. Görüşmelerimiz sürecek." dedi. 

GÜNDEM 14.03.2022, 01:00 15.03.2022, 01:36
Rusya-Ukrayna savaşında 19. gün: Müzakerelere 'teknik' ara

Ukrayna-Rusya arasındaki savaş 19. gününde devam ederken, Rusya, askeri harekâtını yeni kentleri hedef alarak genişletiyor. Ukrayna ordusu, başkent Kiev'e doğru ilerlemeye devam eden Rus birliklerini püskürtmek için direniyor. İşte dakika dakika yaşananlar…

00.43 - Rusya, üçüncü ülkelere şeker kamışı ve beyaz şeker ihracatını, AEB ülkelerine ise tahıl ihracatını geçici bir süreliğine yasakladı.

23.31 - Jen Psaki, Çin’in Rusya’ya yönelik askeri malzeme desteğinde bulunması ve Rusya'ya yönelik yaptırımları delmesi halinde bunun Pekin yönetimi için neticeleri olacağını ifade etti.

23.23 - Rus bombardımanında can veren Ukraynalı anne ve oğlu ikamet ettikleri sitenin bahçesinde defnedildi. 

23.15 - IMF: Ukrayna ekonomisinde 'derin resesyon' bekliyoruz.

Çavuşoğlu'ndan kritik temaslar

22.50 - Çavuşoğlu, Rus ve Ukraynalı mevkidaşlarıyla Ukrayna'daki son durumu görüştü. 

21.25 - Putin ile İsrail Başbakanı Bennett telefonda görüştü. Kremlin'den yapılan açıklamada, söz konusu görüşmede, Putin'in, Ukrayna ordusunun Donetsk'i hedef alan saldırısına dair bilgi verdiği kaydedildi. Putin'in, misket bombalarının kullanıldığı saldırı sonucunda sivillerin yaşamını yitirdiğine işaret ettiği belirtildi. Bennett ise Ukrayna hususunda çeşitli liderle yaptığı görüşmelere ilişkin bilgileri Putin ile paylaştı. 

21.24 - Bakan Çavuşoğlu: Bugün 172 kardeşimiz daha yola çıktı. Toplam sayı 14.824'e ulaştı. 

20.28 - Bakan Çavuşoğlu, Ukraynalı mevkidaşı Kuleba ile bir telefon görüşmesi yaptı. Görüşmede, ülkedeki son durum ele alındı. 

20.09 - AB, Rus oligarkları hedef alan dördüncü yaptırım paketine onay verdi. 

19.35 - BM Genel Sekreteri Guterres, Rusya-Ukrayna savaşının 'nükleer çatışma ihtimali' doğurduğuna yönelik uyarıda bulundu.

18.48 - Beyaz Saray yetkilileri, Başkan Biden'ın müttefikleriyle Rusya ve Ukrayna meselesini görüşmek amacıyla Avrupa'ya gidebileceğini açıkladı fakat henüz kesin karar alınmadığını belirtti. 

18.39 - İran ve Rusya dışişleri bakanları yarın başkent Moskova'da buluşacak.

Müzakerelere 'teknik' ara

18.38 - Ukraynalı müzakereci Mihail Podolyak, "Müzakerelere yarına dek teknik ara verildi. Görüşmelerimiz sürecek." dedi. 

18.33 - MSB Bakanı Hulusi Akar, olağanüstü olarak gerçekleştirilecek olan NATO Savunma Bakanları Toplantısı'na katılım gösterecek. Görüşmede Rusya'nın Ukrayna'ya işgali ve sonrasında yaşanan gelişmeler değerlendirilecek.

18.10 - AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Borrell, Rusya ekonomisinin savaş ile uygulanmış olan ekonomik yaptırımlardan dolayı bu sene en az yüzde 15 oranında küçüleceği öngörüsünde bulundu.

18.05 - Ukrayna, Rusya tarafından gerçekleştirilen ve 35 kişinin yaşamını yitirdiği, 134 kişinin ise yaralandığı Lviv şehrindeki Uluslararası Barışı Koruma ve Güvenlik Merkezi'ni hedefleyen saldırıya tepki gösterdi.

17.12 - Rusya'nın Donetsk'e düzenlediği saldırıda 20 kişi hayatını kaybetti.

16.37 - Fransa'da yaşayan Ukrayna yanlıları, Putin'in eski damadının evini bastı.

Heyetler, 4'üncü kez bir araya geldi

15.53 - Ukrayna ve Rusya'nın müzakere heyetleri 4'üncü kez bir araya geldi. Çatışmaların 19'uncu günündeki görüşmeler bugün çevrim içi olarak gerçekleştirildi. Ukraynalı heyet, Devlet Başkanlığı Ofis Başkanı Danışmanı Mihaylo Podolyak'ın ofisinde görüşme gerçekleştirdi. Podolyak, iletişim konusunda zorlandıklarını ve bunun, anlaşmazlıklar ve siyasi sistem farklılıkları sebebiyle olduğunu ifade etti. Podolyak bu sabah yaptığı açıklamalarda Ukrayna'nın güvenliğinin sağlanması ve Rus askerlerinin geri çekilmesinin öncelikli olduğunu dile getirmişti.



Zelenskiy'den NATO'ya "füze" uyarısı

15.46 - Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, iki ülkenin heyetleri çevrim içi görüşmede iken basın açıklamasında bulundu. NATO ve AB'ye seslenen Zelenskiy, "Geçen sene NATO'yu uyardım. Yaptırımların başlatılmaması halinde savaşın başlayacağını dile getirdim ama beni dinleyen olmadı. Şu anda tekrar söylüyorum: Eğer hava sahamızı kapatmazsanız Rus füzeleri çok yakında NATO ülkelerinin topraklarına düşecek." ifadelerini kullandı.

15.26 - Hindistan, Rusya ile ticaretini sürdürmek için alternatif ödeme sisteminin geliştirileceğini duyurdu.

15.13 - Kiev'de 9 katlı bir apartmana top mermisiyle saldırıldı. 2 sivil yaşamını yitirdi.



15.02 - Putin yeni bir kararname imzaladı. Bu kararnameye göre Rusya havayolu şirketlerinin savaştan önce kiraladıkları yabancı uçaklar, artık Rusya'nın malı olarak kabul edilecek. 

14.56 - BM: "2 milyon 808 bin 792 sivil, mülteci sıfatıyla Ukrayna'dan başka ülkelere geçti. En fazla mülteciyi Polonya ağırlarken 18-23 Şubat tarihlerinde yani savaştan hemen önce 96 bin kişinin de Rusya'ya geçtiği belirlendi."

13.33 - Mariupol'de 2500 sivil hayatını kaybetti.

12.50 - Rus saldırısı altında bulunan Ukrayna'ın Harkiv şehrinde bombardıman neticesinde bazı binalar ağır hasar gördü.

Donetsk ve Harkov’da yerleşim yerleri harabeye döndü

12.08 - Bahaş Holding Üst Yöneticisi (CEO) Abdüssamet Bahadır, Ukrayna-Rusya savaşının ardından yalnızca Rusların değil, Türkiye’den Ukraynalıların da ciddi sayıda gayrimenkul satın almak amacıyla harekete geçeceklerini öngördüklerini ifade ederek, "Güvenli bir hayat için vatandaşlık almak istiyorlar." sözlerini kullandı.

Ukrayna: "13 bin Rus askeri öldürüldü"

11.55 - Ukrayna'ya işgal harekâtı başlatan Rus ordusunun, 77 uçak, 389 tank ve 90 helikopter kaybettiği aktarıldı. Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, 24 Şubat-13 Mart tarihlerinde Rusya'nın yaşadığı kayıplara ilişkin verileri paylaştı. Bu açıklamaya göre, Ukrayna'ya saldırıda bulunan Rus ordusundan, 13 bin askerin öldürüldüğü bildirildi. Öte yandan Ruslara ait 90 helikopter, 77 uçak, 389 tank, 150 top, 1249 zırhlı araç, 34 hava savunma sistemi ve 64 roketatar sistemi imha edildi. Rus güçleri ayrıca Ukrayna'da 617 araç, 3 hafif sürat teknesi, 60 yakıt aracı ve 8 İHA kaybetti.

11.31 - Rusya Savunma Bakanlığı, toplam 3 bin 920 askeri altyapı tesisinin Ukrayna'da imha edildiğini duyurdu. Başkent Moskova'da açıklama yapan Bakanlık Sözcüsü Konaşenkov, Rusya ile Donbas'taki ayrılıkçı yönetimlerin Ukrayna'da ilerlemeyi sürdürdüğünü ifade etti.

11.19 - Türk iş insanı Onur Hekim, 20 sene önce gelmiş olduğu Ukrayna'nın başkenti Kiev'de, savaş sebebiyle evlerini terk etmek durumunda kalan 1000 Ukraynalıya ücretsiz yemek dağıtıyor. Ukrayna ile Rusya arasındaki savaş sebebiyle Kiev'de, dükkanların önemli bir bölümü kapalı, açık olan dükkanlarda da pek çok ürüne ulaşılamıyor. Dükkanların kapalı olması sebebiyle Kievlilerin bir bölümü gıdaya ulaşmakta sıkıntı yaşıyor. 20 yıl önce İzmir'den Kiev'e gelen ve şehirde yemek sektöründe görev alan Hekim, savaş sebebiyle evlerinden olan Ukraynalı vatandaşlara destek olmak için kolları sıvadı. Hekim, sosyal medyadan yaptığı duyuruyla evlerinden olan Kievlilere kendi restoranında yemek hazırlanması için gönüllülere çağrı yaptı.

11.10 - Rusya'nın hedeflerinden Donetsk bölgesi, Rus saldırısı altındaki Ukrayna'nın kömür rezervlerinin önemli bir çoğunluğuna ev sahipliği yapıyor. Geçen senenin ilk yarısında, önceki yılın aynı dönemine oranla Ukrayna'nın kömür üretimi yüzde 13 artışla 11,7 milyon tonu buldu. 2020 yılında Ukrayna'nın kömür ithalatı 22,8 milyon ton, kömür üretimi ise 22,3 milyon ton olarak hesaplandı. Ukrayna'nın elektrik üretiminin yarısı nükleer santrallerden sağlanırken, stoklarda 600 bin ton kömür olduğu değerlendiriliyor.

11.06 - Annesi Ukraynalı, Babası Rus ressam Melnykov, Ankara-Kiev arasında 7 günlük zorlu yolculuktan sonra geldiği ArtAnkara Çağdaş Sanat Fuarı'nda, Ukrayna'ya yönelik Rus saldırıların bir an önce bitmesi yönünde çağrıda bulundu. Rusya'da doğan, Ukrayna'da sanat eğitimini alan, Kiev'deki atölyesinde sanat çalışmalarını da sürdüren Melnykov, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırılarının şiddetlenmesi sonrasında eşiyle sığınağa saklandı.

9 katlı apartmana saldırı: 2 sivil öldü

10.29 - Ukrayna Acil Durumlar Servisi, Rus ordusu tarafından düzenlenen hava saldırısında başkent Kiev'de bulunan 9 katlı apartmanın vurulduğunu ve 2 sivilin yaşamını kaybettiğini aktardı.
Acil Durumlar Servisinden gelen yapılan açıklamada, Rus işgalcilerin yerel saatle 05.09'da düzenlediği hava saldırısı sonucunda, başkent Kiev'in Obolonskiy semtindeki çok katlı apartmana bir top mermisi isabet ettiği kaydedildi. Saldırı neticesinde 9 katlı apartmanda yangın meydana geldi. Olay yerinde kurtarma ekipleri tarafından apartmandaki 63 kişi tahliye edilirken, 2 kişinin öldüğü bildirildi. Rus ordusu, Kiev'deki Antonov fabrikasına da ayrıca hava saldırısı gerçekleştirdi. Ayrıca Sumi eyaletine bağlı Ahtirka şehrinin de dün gece saatlerinde yoğun hava saldırısına maruz kaldığı bildirildi. Ahtirka Valisi Kuzmenko, Facebook hesabından yayınladığı görüntüde, "Gece saatlerinde müstakil evlerin yer aldığı bölge havadan bombalandı. En az 3 vatandaşımızın şu anda yaşamını yitirdiğini öğrendik. Hâlâ arkamda evler yanıyor.” sözlerini kullandı.

10.16 - Rusya Maliye Bakanı Siluanov, kamu borçlarını ödeyecek fonlara sahip olduklarını ifade ederek, “Rusya’nın döviz hesaplarının dondurulması, yabancı devletlerin Rusya’yı yapay bir biçimde temerrüde düşürme girişimi olarak yorumlanabilir.” sözlerini kullandı. Yazılı bir açıklama yapan Siluanov, Rusya’nın Rusya Merkez Bankası döviz kuru üzerinden kamu borcunu ruble ile ödeyebileceğini dile getirdi.

09.43 - Ukrayna ile Rusya arasındaki savaş, 19. gününde de sürerken, çatışma alanındaki sivillerin tahliyesi devam ediyor. Başkent Kiev'e yakın bir kent olan Buça'da mahsur kalan siviller, bölgeye sevk edilen çok sayıda otobüs ve özel araçlarıyla tahliye edildi.

08.42 - Zelenskiy, Twitter hesabından bir paylaşım yaptı ve "Artık yarım tonlar ve kararlar olamaz. Yalnızca siyah ve beyaz vardır, kötü veya iyi. Ya barıştan tarafsınızdır veya Ukraynalı kadınlar ve çocukları öldürmesi için kanlı Rus işgal saldırılarına destek veriyorsunuzdur. Microsoft, SAP ve Oracle, Rusya'ya ürün vermeyi bırakın, savaşı durdurun." şeklinde konuştu.

03.24 - Ukrayna'dan tahliye edilen Azerbaycanlılar, ülkelerine gitmeden önce Esenler'de misafir ediliyor. Ukrayna'daki savaş sebebiyle tahliye edilen 200 Azerbaycanlı, Esenler Belediyesi Mehmet Öcalan Spor Kompleksi'ne getirildi.

03.12 - Ukrayna lideri Zelenskiy, Ukrayna ile Rusya arasındaki müzakerelerde yer alan heyetlerin görevinin, iki devlet başkanının katılacağı bir görüşmeyi organize etmek olduğunu ifade etti.

"Batı'nın yaptırımları, Moskova'nın kararını değiştiremez"

02.26 - Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Vershinin, Batı'nın yaptırım kararlarının, Moskova'nın gidişatını ve kararını değiştiremeyeceğini ifade etti. Rus basınındaki haberlerde Vershinin'in, Ukrayna-Rusya savaşıyla ilgili Batı devletlerinin, Rusya'ya yönelik yaptırımlar ile ilgili değerlendirmeler yaptığı belirtildi. Yaptığı açıklamada, "Avrupa, ABD ve Moskova'dan yaptırımları kaldırmasını talep etmeyecek, Batı'nın söz konusu baskısı, Moskova'nın gidişatını ve kararını değiştiremeyecek" sözlerine yer veren Vershinin, "Yaptırımlar, bizim kararımız değil." şeklinde konuştu. ABD ile müttefiklerinin, Rusya'ya yaptırım uygulayarak, Rusya halkını ve ekonomisini zor durumda bıraktıklarını söyleyen Vershinin, "Bir baskı aracı olarak bize uygulanan yaptırımlar, öncelikle gayrimeşrudur ve işe yaramaz." değerlendirmesini yaptı.

Rusya ile Ukrayna arasında bir görüşme daha

01.51 - Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkan Yardımcısı Podolyak, Ukrayna ile Rusya arasında devam eden müzakerelerin ön sonuçlarının değerlendirilmesi için bugün görüşme gerçekleşeceğini açıkladı. 

01.29 - Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba, İngiltere Dışişleri Bakanı Truss ile gerçekleştirdiği telefon görüşmesinde Rusya'ya daha çok yaptırım uygulanmasını ele aldıklarını dile getirdi. Twitter'dan paylaşım yapan Kuleba, Truss ile yaptığı görüşmede, savaşı başlatan Rusya'ya daha fazla yaptırım kararını aldıklarını belirterek, "Rusya'ya daha çok yaptırım kararı almak için sonraki adımları Truss ile konuştuk. Barbarca savaş suçlarını ve anlamsız saldırganlığını durdurana kadar Rusya'ya baskının artması gerek." açıklamasını yaptı. Öte yandan Zelenskiy'nin, AB Konseyi Başkanı Michel ile görüştüğü belirtilerek, Ukrayna'nın AB ile entegrasyon aşamasının değerlendirildiği kaydedildi.

00.11 - Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkanının Danışmanı Podolyak, “Yeniden söylüyorum. Her gün video konferans yoluyla müzakereler aralıksız bir şekilde devam ediyor. Gruplar devamlı çalışıyor. Problemlerin çok oluşu fazla vakit istiyor. 14 Mart Pazartesi tekrar müzakere gerçekleşecek” dedi.

23.51 - Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırıları sebebiyle ülkelerinden kaçmak zorunda kalan Ukraynalılara, Almanya'dan gelen doktorlar Polonya sınırında destek oluyor. Ukrayna'dan kaçarak Polonya'ya sığınan Ukraynalı vatandaşlara, gönüllü olarak görev alan doktorlar ilk tedaviyi sağlıyor.

23.46 - Ukrayna lideri Zelenskiy, uluslararası teknoloji firmaları Oracle ve Microsoft SAP'dan, Rusya'daki bütün faaliyetlerini durdurmasını ve teknolojilerin desteklenmesinden vazgeçmesini talep etti.

23.42- ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Sullivan, Rus askeri birliklerinin Ukrayna'da istediği ilerlemeyi sağlayamadığı için Rusya lideri Putin'in, hüsrana uğradığını ifade etti. Sullivan, CNN'e vermiş olduğu mülakatta, Rus askeri birliklerinin başkent Kiev gibi büyük kentlerde istediği ilerlemeyi sağlayamamasının Putin'i hüsrana uğrattığını, Rus askerlerinin Ukrayna'nın her bölgesine saldırmasının da bunu gösterdiğini dile getirdi.

Yorumlar (0)