Heyecanlandıran 'ilk' ateş! Açılan yeni kuyulardan doğal gaz çıkarıldı

Türkiye'nin en büyük özel sektör doğal gaz arama ve üretim şirketi TBNG, Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi'nin desteğiyle İstanbul'da açtığı yeni kuyulardan doğal gaz çıkarmaya başladı.

GÜNDEM 05.05.2024, 18:05 Buse Önder
Heyecanlandıran 'ilk' ateş! Açılan yeni kuyulardan doğal gaz çıkarıldı

TBNG, Silivri'deki 5 yeni kuyuda gerçekleştirdiği yatırımla 300 milyon metreküp doğal gaz rezervine ulaşırken, rezervin ekonomik büyüklüğü 3 milyar lira olarak açıklandı. İlk ateşin yakılmasıyla birlikte çıkarılan doğal gaz, dağıtıma hazır hale getirildi.

Şirket, günlük 250 bin metreküp doğal gaz çıkarma kapasitesine sahip olup, günlük üretimi yüzde 25 oranında artırmayı hedefliyor.

‘Bu hafta itibariyle verilecek’

TBNG CEO'su Sinan Furat, yaptığı açıklamada, "Daha önce keşfini yaptığımız bu bulunduğumuz sahadaki doğal gazı dün gece itibarıyla, gaz yakımına başlayarak aslında üretim aşamasına almış olduk. Bu gaz aslında bu bölgedeki sanayicilere bizim yerin 2 bin 500 metre altından çıkardığımız ürettiğimiz yerli ve milli doğal gaz olarak, inşallah bu hafta itibarıyla verilmeye başlanacak" dedi.

Çalışanların tamamı Türk

Furat, petrol ve doğal gaz sektörünün genelde batılı ülkeler tarafından yönetilen bir sektör olduğunu belirterek, Türkiye'nin bu alandaki faaliyetlerine 1954 yılında TPAO'nun kurulmasıyla başladığını ifade etti.

Furat, Trakya Havzası Doğal Gaz Şirketi'nde çalışanların tamamının Türk olduğunu vurgulayarak, Türkiye'nin sahip olduğu yeraltı kaynaklarını ekonomiye kazandırma mücadelesi verildiğini söyledi.

‘Türkler olarak sektörde varız’

Özel sektörün yerli üretimle dışa bağımlılığı azaltma hedefi doğrultusunda enerji sektöründe faaliyet gösterdiğini belirten Furat, Türkiye'nin artık bir enerji merkezi haline geleceğini ve Trakya Bölgesi'nin bu alanda önemli bir rol oynayacağını ifade etti.

Furat, "Buradan biz Avrupa’ya da gaz satar duruma geleceğiz. Türkiye ve Türkler olarak biz artık bu sektörde varız, bu aslında dünyaya da verilecek güzel bir mesaj" şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)