Çavuşoğlu ve Lavrov'un "Ukrayna mesaisi" sona erdi

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ile Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov’un ikili görüşmesi sona erdi. Lavrov, görüşme öncesinde açıklamalarda bulunmuş ve Türkiye ile Rusya’nın Ukrayna hakkında görüş ayrılıklarının bulunduğunu dile getirmişti. Mevlüt Çavuşoğlu ise “Türkiye her şeye rağmen sürecin başından bu yana objektif ve dengeli tutum sergiledi.” şeklinde konuşmuştu. Görüşmenin ardından basın konuşması gerçekleştiren liderlerden Lavrov, “Hedefimiz, Ukrayna’nın silahsızlandırılması.” ifadelerini kullanırken Çavuşoğlu ise şunları aktardı: “Bölgede tansiyonun düşmesi için çok çalıştık ve çalışmalarımız devam ediyor. Zelenskiy ve Putin’in karşılıklı görüşmek istemesi halinde Türkiye olarak buna ev sahipliği yapmaya hazırız.”

GÜNDEM 16.03.2022, 16:28 16.03.2022, 16:28
Çavuşoğlu ve Lavrov'un "Ukrayna mesaisi" sona erdi

Rusya-Ukrayna savaşında 3’üncü haftanın sona ermesine saatler kala Türkiye Dışişleri Bakanı, ikili görüşme için Moskova hükümetini ziyaret etti. Burada Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile görüşme kaydeden Çavuşoğlu, mevkidaşı ile birlikte toplantı sonrasında basın açıklamasında bulundu.



Bakanlardan görüşme öncesi önemli açıklamalar

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, görüşme öncesinde basın mensuplarına önemli açıklamalarda bulundu. Türkiye ile Rusya’nın Ukrayna konusunda bazı görüş ayrılıklarına sahip olduğunu ifade eden Lavrov, şunları kaydetti: “Türkiye’nin Ukrayna konusunda dengeli tutumu bizim için çok önemli.” Öte yandan kısa bir konuşma gerçekleştiren Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye’nin sürecin başından bu yana objektif ve dengeli tutum sergilediğini dile getirdi. Ayrıca Montrö Sözleşmesi’nin uygulanmaya devam edeceğini de kaydetti.

“Ankara hep dengeli tutum sergiledi"

İki bakan arasındaki görüşmenin sona ermesiyle birlikte gözler yeniden Moskova’ya çevrildi. Liderler, düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu. Söz alan Sergey Lavrov, şunları dile getirdi: “Türkiye, Rusya’ya yaptırım uygulama taraftarı değil. Bu konuda pragmatik bir çizgi izliyorlar ve askeri operasyonların ilk gününden bu yana dengeli tavırdalar. Bizim amacımız, Ukrayna’nın silahsızlandırılmasıdır. Bu sebeple Türklerin Ukrayna’dan tahliyesi konusunda herhangi bir sıkıntı görmüyoruz. Rusya, sürecin başından bu yana Türklerin tahliyesi için yardımcı oluyor. Ayrıca Sayın Putin ile Zelenskiy’nin yüz yüze görüşmeleri konusunda da bir sıkıntı görmüyoruz. Ancak belirtmem gerekir ki Ukrayna, uluslararası hukuku ihlal ediyor. Batı ise bunu görmemekte direniyor. Donbas’taki sivillerin neler yaşadığını kimse görmüyor.”



“Ateşkes için çok çaba sarf ettik”

Ortak basın toplantısında konuşan Mevlüt Çavuşoğlu’nun sözleri şu yöndeydi: “Ankara hükümeti olarak savaşın meydana gelmemesi için liderler arasında arabuluculuk yapabileceğimizi defalarca dile getirdik. Savaşın başlangıcından bu yana da ateşkesin sağlanması için çok çaba sarf ettik ve hala da buna devam ediyoruz. Bölgemizdeki tansiyonun düşürülmesi ve sorunların diplomasi yoluyla çözülmesi için üstümüze düşeni şimdiye kadar yaptığımız gibi bundan sonra da yapmaya hazırız. Ukrayna’daki kanlı gidişata bir an evvel son verilmesi gerekiyor. Akan gözyaşları ve kanlar durdurulmalı. Savaşın hiçbir zaman kazananı olmaz; barışın da hiçbir zaman kaybedeni olmaz. Bu kapsamda Ukrayna ve Rusya liderlerinin yüz yüze görüşmesini memnuniyetle karşılayacağız. Türkiye olarak iki liderin görüşmesine ev sahipliği yapmaktan memnuniyet duyacağız. Umarım iki lider anlaşmak amacıyla bir araya gelir."

Türk vatandaşlarının tahliyesi

Mevlüt Çavuşoğlu, şimdiye kadar 15 binden fazla vatandaşın tahliye edildiğini dile getirirken tahliyenin bir bölümünün de Rusya üzerinden yapıldığını; Moskova hükümetinin Türklerin tahliyesi konusunda yardımcı olduğunu dile getirdi. “Ancak bölgede çatışmalar devam ettiği için sivillerin güvenle tahliye edilmesi hala çok zor.” şeklinde konuşan Çavuşoğlu, tahliye sürecinin iyileştirilmesi konusunda da mesajlar verdi.

Yorumlar (0)