Çavuşoğlu'ndan İsveç ve Finlandiya açıklaması: Daha adil olur

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İsveç ve Finlandiya hakkındaki açıklamasını yorumlayan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Finlandiya ile daha az sorun yaşadık. İki ülkenin üyeliğine de kategorik olarak karşı değiliz ancak meşru güvenlik endişelerimiz var. Bunlar karşılanmalı. Finlandiya ve İsveç arasında ayrım yapmak bana göre daha adilce bir tutum." dedi.

GÜNDEM 30.01.2023, 12:30 Hakan Öksüz
Çavuşoğlu'ndan İsveç ve Finlandiya açıklaması: Daha adil olur

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Portekizli mevkidaşı Joao Gomes Cravinho ile bir araya geldi. Görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Çavuşoğlu, Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya üyelik sürecine değindi. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, "Finlandiya hakkında farklı bir mesaj verebiliriz. Bu durumda İsveç şok olacak." şeklindeki açıklamasına işaret eden Bakan Çavuşoğlu, "Benim daha önce yaptığım açıklamalar, Cumhurbaşkanı'mızın konuşmasıyla teyit edildi. NATO'ya üyelik sürecinde Finlandiya ile daha az sorun yaşadık. Öte yandan NATO ülkelerinin yanı sıra İsveç ile Finlandiya'nın da 'iki ülkenin üyelik süreci beraber işlesin.' arzusunda olduğunu görüyoruz." ifadelerini kullandı. 

"Finlandiya'dan genellikle olumlu adılar geldi"

İspanya'nın başkenti Madrid'de gerçekleştirilen NATO Liderler Zirvesi'nde imza atılan üçlü ahitnameyi hatırlatan Çavuşoğlu, "Bu süreçte Finlandiya tarafının attığı adımlar, genellikle pozitifti. Savunma sanayi ürünlerinin ihracatındaki kısıtlamaların kaldırılması ve ihracat izinleri ile ilgili düzenlemeler bunu gösteriyor. Öte yandan İsveç'te yaşananlara benzer provokatif girişimler de olmadı. Finlandiya'da bazı radikal gruplar var, ülkenin NATO üyeliğini baltalamaya çalışıyorlar. Bazı Fin siyasiler bunu istemiyor." dedi.

"İki ülkenin üyeliğine de kategorik olarak karşı değiliz"

NATO'nun genişlemesine karşı olmadıklarının altını çizen Bakan Çavuşoğlu, "Üye olmak isteyen ülkelere kapıyı açma taraftarıyız. İsveç ve Finlandiya'nın üyeliğine de kategorik olarak karşı değiliz. Güvenlik endişelerinin meşru olduğunu kabul ediyoruz. NATO belgelerine göre bugün iki tehdit var. Birisi Rusya, diğeri terörizm. Terörizmle savaşta ön cephedeyiz. Dolayısıyla bizim de meşru güvenlik endişelerimiz var. Üçlü ahitname bu sebeple imzalandı." değerlendirmesinde bulundu.

"Finlandiya ve İsveç arasında ayrım yapmak adil olur"

Üçlü ahitnamede kapsamında İsveç'te anayasa değişikliğine gidildiğini anımsatan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "İsveç içinde NATO üyeliğine karşı çıkan bazı gruplar var. Bunların provokasyonları nedeniyle üyelik sürecinde gerileme yaşandı. Üçlü ahitnamede geçen talepler belli. İsveç hükümetinin, PKK ve FETÖ gibi terör örgütlerinin finansal faaliyetlerini engellemesi gerekiyordu. Terör örgütü propagandasının önü de kesilecekti. İsveç bu şartları yerine getirmedi PKK paçavraları ve bölücü başının posterleriyle sürekli provokasyon yapılıyor. Bu şartlar altında Finlandiya ve İsveç arasında ayrım yapmak bana göre daha adilce bir tutum. NATO içinde bir bölünme istemiyoruz ama bu tutum, endişelerimizin ciddiye alınması gerektiğini gösterecek." dedi.

Yorumlar (0)