Savunmada konulan ambargoya yanıt yerli ve milli sistemler oldu

Türk donanmasındaki gemilerde bulunan ve ambargoya konu olan helikopter yakalama sistemi yerli ve milli imkanlar ile geliştirildi. Sistem, ilk görevi için bu sene envantere girecek olan milli fırkateyn TCG İstanbul ile başlayacak.

GÜNDEM 30.01.2023, 13:05
Savunmada konulan ambargoya yanıt yerli ve milli sistemler oldu

Kanada'dan getirilirken kısıtlama getirilen Helikopter Yakalama ve Transfer Sistemi için Türk Savunma Sanayisi bünyesinde başarılı bir yerleştirme çalışması yapıldı.

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı koordinasyonundaki çalışmalar dahilinde 2021 yılı Mayıs ayında Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret AŞ ile Altınay Savunma Arasında "Helikopter Yakalama ve Transfer Sistemi Yerlileştirme ve Tedariki" projesinin sözleşmelerine imza atıldı.

Teknik çalışmalar ve tasarım faaliyetleri neticesinde 2022 yılı Mart ayında üretim faaliyetlerine başlanmış oldu. Eylül ayında ilk defa sistem çalıştırıldı ve Aralık ayında da fabrika kabulleri yapıldı.

Sistem, gemi ekipman kullanıcıların, hava aracı pilotlarının, tersane bakım ile onarım ekibinin geri bildirimleri neticesinde tasarlandı. Konusunda uzman olan tedarikçilerle çalışılıp yerli savunma sanayisine katkı verildi.

Yerli imkanlarla geliştirildi

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, yurt dışından temini yapılırken ambargoya maruz kalan Helikopter Yakalama ve Transfer Sistemi'nin ilk defa yerli imkanlarla geliştirildiğini söyledi.

Sistemin, güvenle helikopterlerin gemiye inişini, sabitlenmesini ve hangara çekilmesini sağlayacağını söyleyen Demir, "İlk görevine bu sene hizmete alınacak olan milli fırkateyn İstanbul ile başlayacak sistem, envantere girecek olan yeni gemilerdeki yerlilik oranını artıracak, savunma sanayinin ihracat kalemleri arasına dahil olacak. Emeği geçenleri tebrik ediyorum." şeklinde konuştu.

Gemideki yerini almaya hazırlanıyor

Proje dahilinde Altınay Savunma tarafından oluşturulmuş olan 5-15 kişilik teknik heyet ve İstanbul ve Gölcük Tersane Komutanlığı ziyaretleri yapıldı. Helikopter yakalama sistemi olan MİLGEM, Gabya ve Barbaros sınıfı gemiler ziyaret edildi. Deniz Kuvvetleri Hava Üs Komutanlığı görev alanının içinde yer alan hava aracı incelendi. Pilotlar ile teknik personel ve kullanıcı deneyiminde geri bildirimler alındı. Bütün çalışmaların sonucunda tasarım tamamlandı ve üretim yapıldı.

İ sınıfı fırkateynlerinin ilk gemisi TCG İstanbul ile beraber envantere girecek olan sistem, sevkiyat ve gemiye entegrasyon aşamasına geldi.

Gemi entegrasyonunun ardından mart ayında liman kabul testleriyle eylül ayında gemi programına uygun bir şekilde helikopterle birlikte deniz kabul testleri yapılacak.

Milli gemilerin yerlilik oranı artırılacak

Helikopter Yakalama ve Transfer Sistemi, helikopterlerin güvenle gemiye inmesini, hangara çekilmesini ve sabitlenmesini sağlayacak.

Kamera ve helikoptere monte edilen lazer sistemi gibi alt bileşenlerden de yararlanılan sistemde, görüntü işlemeyle helikopterin konumu hesaplanıyor. Hesaplanmış olan bu veriler çabuk yakalama aracı yardımıyla helikopterin doğru bir açıda olmasını sağlıyor. Helikopter iniş gerçekleştirirken çabuk yakalama aracı pençesi ani bir hareket ile helikopteri kavrıyor. Bütün bu işlemler esnasında iniş alanında personel bulunmasına gerek kalmıyor. Tek bir personel kontrol noktasından süreci rahatça yürütebiliyor.

"Rekor sürede" göreve hazır hale getirilen sistem, envantere girecek olan yeni gemilerde de yerini alacak, milli gemilerin yerlilik oranı artacak ve savunma sanayisinin ihracat kalemleri arasında olacak.

Yorumlar (0)