Bakan Dönmez’den Bartın açıklaması: “Yangın kontrol altında”

41 işçinin yaşamını yitirdiği maden faciası ile ilgili son durumu dile getiren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, “Madende meydana gelen yangın büyük bir kısımda kontrol altına alındı” dedi.

GÜNDEM 17.10.2022, 11:30 18.10.2022, 08:30
Bakan Dönmez’den Bartın açıklaması: “Yangın kontrol altında”

Bartın’ın ilçesi Amasra’da gerçekleşen maden faciası ile ilgili Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, son ayrıntıları açıkladı. Yaşanan olayın grizu patlaması ile ilişkili olduğunu aktaran Fatih Dönmez, madende çıkan yangının büyük bir oranda kontrol altına alındığını ifade etti.

“18 saat içinde çalışmalar tamamlandı”

Yaralıların sağlık durumunu paylaşan Dönmez, “14 Ekim Cuma tarihinde yaşanan olayın hemen sonrasında buraya geldik. Hızlı bir şekilde yoğun bir arama-kurtarma çalışmasına giriştik ve 18 saat içerisinde faaliyetleri tamamladık ancak ne yazık ki 41 kardeşimizi şehit verdik. Şu anda Bartın Devlet Hastanesi'nde bir işçimiz yaralı ve tedavi görüyor. İstanbul'da olan 6 yaralımızın ise durumu Sağlık Bakanımızca paylaşıldı.” dedi.

“Yangının şiddeti azaldı, sönmek üzere”

Değerlendirmelerin sürdürüldüğünü ifade eden Dönmez, “Grizu patlaması yaşandığını daha öncesinde söylemiştim. Yapılan bu ilk incelemenin hala sürdürüldüğünü gözlemliyoruz. Arama-kurtarma çalışmaları adına birden fazla kentte çalışmalara destek sağlamak üzere kentimize ulaşan ekipler oldu. İlk zamanlarda bir yangından söz etmiştik, bu durum büyük bir miktarda kontrol altına alındı. Şiddeti azalıyor, sönmek üzere diyebiliriz.

“Doğru ve güvenilir olmayan haberler süreci olumsuz etkiliyor”

Madende üretim işlemlerinin tamamen durduğuna işaret eden Dönmez, “Hukuken işletmemiz olay yeri konumuna dönmüştür. Bu nedenle giriş ve çıkışlar sadece savcılığın bilgisi içerisinde sağlanmaktadır. Soruşturmalar sırasında bütün olayın ayrıntılarıyla ortaya çıkarılması için gereken her yardım hiçbir boşluk kalmayacak şekilde yapılacaktır. Bazen farklı olaylarda da görüldüğü gibi doğru ve güvenilir bilgiye dayandırılmayan haberler görüyoruz. Bu durumlar sürece de olumsuz olarak yansımaktadır ve zarar getirmektedir. Bu çeşit yorumlar ve değerlendirmelerden uzak durulmasını dile getirmek istiyorum” şeklinde konuştu.

“TBMM’de yaşanan patlama değerlendirilecek”

TBMM Genel Kurulu'na yarın bir değerlendirme sağlanacağını aktaran Dönmez, “Burada meydana gelen süreç ile ilgili TBMM’de bir bilgilendirme yapılacaktır. Bizler şehit ailelerine ziyarette bulunduk. Daha sonra definleri de tamamlamış olduk. Başsağlığı için ziyaretlerimizi yaptık. Sayın Cumhurbaşkanımızın da buraya gelişi ile beraber yardımlar hususunda bazı talimatlarda bulunmuştu. İlk kısımda Valilik olarak şehit ailelerine destek olmaya başladı. TTK da desteklerine bugünden başlayacaktır. Şehit ailelerinin bütün ihtiyaçları giderilecektir” dedi.

Yorumlar (0)