1915 Çanakkale Köprüsü'nün son hali

Çanakkale'nin Gelibolu ve Lapseki ilçeleri arasında inşası süren '1915 Çanakkale Köprüsü'nü oluşturacak 87 tabliyeden 81'i yerlerine monte edildi.

GÜNDEM 20.09.2021, 19:17
1915 Çanakkale Köprüsü'nün son hali

'Çanakkale Boğazı'nın gerdanlığı' olarak adlandırılan proje için Avrupa yakasında yer alan Gelibolu Sütlüce ile Asya yakasında bulunan Lapseki Şekerkaya mevkilerindeki şantiyelerde Karayolları Genel Müdürlüğü personellerinin yanı sıra 649'u mühendis 5 bin 95 kişi ile yoğun çalışma yürütülüyor.

Kocaeli'ni Gölcük ve Bursa'nın Gemlik ilçelerindeki fabrikalarda üretilen her biri yaklaşık 700 ton ağırlığına sahip tabliye blokları belirlenen noktalara tek tek yerleştiriliyor.

Proje çerçevesinde iki kule arasındaki 81 tabliyenin montajı tamamlandı. Asya ve Avrupa yakalarında bulunan kule ayaklarına getirilen üçer tabliye de monte edilerek iki kıta birbirine kavuşturulacak.

Her biri 48 metre uzunluğunda, 45 metre genişliğindeki mega tabliye bloklarının yerleştirilmesinin akabinde, araçların geçeceği yoldaki çalışmalara start verilecek.

Bu süreçte otoyol çalışmaları, kara yolu bağlantıları, teknik çalışmalar ve köprünün diğer işlemleri gibi unsurlar tamamlanacak.

Gece ve gündüz çift vardiya olarak gerçekleştirilen aralıksız montaj işlemi süresi boyunca bazı günlerde Çanakkale Boğazı transit gemi geçişlerine kapatılıyor. Diğer günlerde ise belirlenen bölgelerde gemi trafiği tek yönlü şekilde işletiliyor.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu'nun yarın Çanakkale'ye yapacağı ziyarette köprü inşaatında süren çalışmaları inceleyerek, Lapseki Ankraj Sahası'nda köprünün deniz üzerinde çalışabilmesi için inşa edilen ve işçilerce kullanılan 'kedi yolu'ndan beraberindekilerle 4 bin 608 metre boyunca yürüyerek Avrupa kıtasına geçmesi bekleniyor.

"Simgelerin köprüsü"

Özellikleri itibarıyla 'simgelerin köprüsü' olarak nitelendirilen, mühendisliğindeki ince detaylarla dikkat çeken, 'dünyanın en uzun orta açıklıklı köprüsü' olacak olan 1915 Çanakkale Köprüsü'nün iki ayak aralığı, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100. yılına atıfla 2023 metre olarak tasarlandı.

Köprünün kule unsurları ve bağlantıları, Türk bayrağına atfen kırmızı ve beyaz renklerde yapılacak. Her iki yakada kulelerin üst bölümü, Seyit Onbaşı'nın Çanakkale Savaşı'nda namluya verdiği top mermisini temsil edecek biçimde yapılacak.

İki ayak aralığına ek olarak 770'er metre yan açıklıklar, 680 ve 365 metrelik yaklaşım viyadükleriyle Çanakkale Boğazı'nın ilk asma köprüsünün uzunluğu 4 bin 608 metreye ulaşacak.

'2x3' şeritle hizmet verecek olan köprünün tabliyesi 3,5 metre yüksekliğe sahip. Tabliyenin her iki yanında inşa edilecek yürüme yolları, bakım onarım maksadıyla kullanılacak.

Köprünün, Çanakkale Deniz Zaferi'nin 107. yıl dönümüne denk gelen 18 Mart 2022 tarihinde hizmete açılması planlanıyor.











Yorumlar (1)
mustafA sen 2 yıl önce
hayalımdı.acılısna mutakıp ılk gecenlerdem bırı aılem olacak oradakı sehıtlerımızıe borcumuzu yerıne getırecegız .yapanlar hıc utulmayacak.kopru sayesınde sehıtlerımıze ulasamadım gıdemedım dıyen kımse kalmayacak.ne mutlu oradakı tum muzeler turk halkına bedava olur ınsAllah