Sri Lanka kemerleri sıktı: Yakıt satışları kısıtlandı!

Tarihinin en büyük krizini yaşayan Sri Lanka, dış borçlarını ödeyemeyeceğini duyurmuştu. Önceki günlerde ülke ekonomisinin tamamen batmak üzere olduğunu duyuran hükümet, yeni bir karar aldı. 10 Temmuz'a kadar sadece temel sektörlere yakıt verileceği kaydedildi.

DÜNYA 28.06.2022, 12:30 28.06.2022, 17:45 Hakan Öksüz
Sri Lanka kemerleri sıktı: Yakıt satışları kısıtlandı!

Küresel çapta yaşanan ekonomik buhranın en fazla etkilediği yerlerden biri de Afrika'nın güneyinde yer alan ada ülkesi Sri Lanka oldu. 22 milyonluk nüfusa sahip olan Sri Lanka, tarihi bir ekonomik krizin pençesine düştü. Ülkede yaşayan kişiler, artan ürün ve akaryakıt fiyatları nedeniyle günden güne fakirleşiyor.

Edinilen bilgilere göre Sri Lanka'daki yakıt satışları, 10 Temmuz'a kadar kısıtlandı. The Week tarafından aktarılan haberlere göre ülkede 10 Temmuz tarihine kadar sadece temel hizmetler verilebilecek. Ekonomik krizle mücadele kapsamında kemerleri sıkan hükümet, ülkedeki yakıt sıkıntısı nedeniyle alarm durumuna geçildiğini bildirdi. 

Sadece bu sektörlere yakıt verilecek!

Sri Lanka Hükümeti Kabine Sözcüsü Bandula Gunawardena, "10 Temmuz'a kadar sadece bazı sektörlere yakıt sağlanacak. Bunlar temel sektörler olan savunma, sağlık, ihracat ve enerjidir." dedi. Gunawardena'nın açıklaması, ülke basınında geniş yankı uyandırdı. Vatandaşlar, krize karşı çözüm bulmakta zorlanan hükümete isyan etti.

Sri Lanka Ordusu sokaklara indi

Ülkede derinleşen kriz nedeniyle son aylarda elektrik kesintileri uygulanıyor. Tasarruf nedeniyle elektrik kesintilerinin gün içinde 13 saate çıkması üzerine mart ayında geniş çaplı protestolar düzenlendi. 9 Mayıs'ta ülkedeki muhalifler ve hükümet taraftarları arasında sokak çatışmaları çıktı. Olayların engellenememesi üzerine Sri Lanka ordusu, başkent Kolombo'da sokaklara indi.

Ranil Wickremesinghe, başbakan oldu

Ülkedeki isyan havasını sonlandırmak isteyen Başbakan Mahinda Rajapaksa, 9 Mayıs'ta istifasını sundu. Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa, başbakanlık koltuğuna Ranil Wickremesinghe'yi oturttu.

Hükümetten polise "vur" yetkisi!

Şiddet olaylarının tırmanması üzerine Sri Lanka çapında sokak çıkma yasağı uygulanmaya başlanmıştı. Polis ekiplerine direktif veren hükümet, "Başka insanlara ve kamu malına zarar veren herkesi vurun." demişti. Aralarında 2 polisin de olduğu 8 kişi yaşamını yitirmişti. Sri Lanka ekonomisinin tamamen çöktüğünü kaydeden Başbakan Wickremesinghe, "Petrol ithalatı yapamıyoruz. 7 milyar dolarlık dış borcumuzu da ödeyemeyeceğiz." demişti.

Yorumlar (0)