Ülke karıştı: Orduya 'vur' emri verildi

Sri Lanka'da Savunma Bakanlığı, orduya göstericilere ateş etme emri verdi.

DÜNYA 10.05.2022, 23:40
Ülke karıştı: Orduya 'vur' emri verildi

Savunma Bakanlığı, gösteriler esnasında kamu malına veyahut başkalarına zarar verenlere ateş etme talimatı verildi.

Hükümet karşıtı eylemciler, iktidarda bulunan Rajapaksa ailesinin destekçilerinin Sri Lanka'dan kaçmasını engellemek için Kolombo'daki Bandaranaike Havaalanı'na giden yolda kontrol noktası oluşturdu.

Diğer yandan, Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa, halkı 'intikam eylemlerini' sonlandırmaya çağırdı.

Rajapaksa, kişisel sosyal medya hesabı üzerinden gerçekleştirdiği açıklamada, "İnsanları siyasi görüşlerine bakmadan, sakin olmaya, intikam ve şiddet eylemlerine bir son vermeye çağırıyorum. Siyasi istikrarı düşünce birliği yoluyla anayasal yetki çerçevesinde tekrar sağlamak ve ekonomik krizi ortadan kaldırmak için gereken tüm gayret sarf edilecektir." denildi. 

Ülkede meydana gelen şiddet olaylarında vefat sayısı 8'e çıktı, yaklaşık olarak 250 kişi ise yaralandı.

Başbakan istifa etmişti

Muhalefetin ve göstericilerin artan baskısının akabinde Başbakan Mahinda Rajapaksa istifa etmiş, ülke çapında sokağa çıkma yasakları ilan edilmişti.

Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa'nın, Parlamento'da bulunan bütün partileri yeni hükümetin oluşturulması için görüşmeye çağırması bekleniyor.

Şiddet olaylarını durdurabilmek için başkent Kolombo'da askeri birlikler devreye alınmıştı.

Muhalefetteki SJB (Birleşik Halk Cephesi Partisi) yetkililerinden Tissa Attsnayake, geçici hükümet oluşturulursa koşullu destek vereceklerini duyurmuştu.

Hükümet karşıtı protestolar

Elektrik kesintilerinin 12 saati aşmasının akabinde bir grup protestocu 31 Mart tarihinde Rajapaksa'nın evi yakınlarında bir araya gelmeye başlamıştı. Polis protestoculara biber gazıyla müdahalede bulunmuş ve bazı yerlerde sokağa çıkma yasakları ilan edilmişti.

Protestoları 'terör eylemi' olarak isimlendiren ve yaşananlardan 'aşırılıkçı kuvvetleri' sorumlu tutan Rajapaksa, 1 Nisan tarihinde OHAL ilan etmişti.

OHAL önlemleri, 5 Nisan tarihinde kaldırılmış fakat ülke çapında protestolar devam etmişti. Bu durum üzerine 6 Mayıs tarihinde tekrar OHAL ilan edilmişti.

Ülkenin 1948 yılından beri en ağır ekonomik krizle mücadele verdiği kaydediliyor.













Yorumlar (0)