Sri Lanka'da tarihi kriz: Aç kalacağız!

Sri Lanka'da yükselen enflasyon, vatandaşları canından bezdirdi. Akaryakıt stoklarının tükenmeye başlaması fiyatların artmasına yol açtı. Yakıt almak isteyen binlerce kişi, akaryakıt istasyonlarında uzun kuyruklar oluşturdu. Ülke genelinde okullar tatil edildi. Durumun ciddiyetini anlatan Başbakan Ranil Wickremesinghe, "Gıda kıtlığı tehlikesi kapıda." dedi.

DÜNYA 20.05.2022, 18:13 Hakan Öksüz
Sri Lanka'da tarihi kriz: Aç kalacağız!

Hint Okyanusu açıklarındaki ada ülkesi Sri Lanka'da yaşanan ekoomik krizin neden olacağı zorluklar, Başbakan Ranil Wickremesinghe tarafından dile getirildi. Konuya ilişkin Twitter hesabından paylaşım yapan Wickremesinghe, Ülke büyük bir gıda kıtlığı tehlikesiyle yüzleşiyor. Bu durumun ne kadar ciddi olduğunu kabul edelim." dedi.

Gübre ithalatını artıracağız!

Gıda krizinin etkilerini minimum düzeye çekmek için 2023 yılında gübre ithalatını artıracaklarına değinen Başbakan Ranil Wickremesinghe, "Bu yılın mayıs ile haziran aylarında yapılacak hasat için geç kalmış olabiliriz. Yeterli gübreyi temin edemedik. Ancak bu yılın eylül ayı ile 2023'ün mart ayı arasındaki hasat dönemi için yeterli gübre stoku olacak. Bunu sağlayacağız." ifadelerini kullandı.

Akaryakıt istasyonlarında uzun kuyruklar oluştu

Ülkedeki yakıt depolarının boşalmasından dolayı bugün eğitime ara verildi. Binlerce Sri Lanka vatandaşı, yakıt alabilmek için akaryakıt istasyonlarında uzun kuyruklar oluşturdu. Tarihinde ilk defa vadesi dolan borcunu kapatamayan ve temerrüde düşen Sri Lanka'nın, yakın zamanda gıda kıtlığı riskiyle de karşı karşıya kalabileceği söyleniyor.

Ülkenin ekonomik durumunun bir hayli kötü olduğunu belirten Merkez Bankası Başkanı Nandalal Weerasinghe, "Her vatandaşın en fazla 15 bin doları elinde tutabileceğini bildirmiştik. Bu sınırı 10 bin dolara düşürüyoruz." dedi.

Tüp fiyatı 1 ay içinde ikiye katlandı

Sri Lanka'da yükselen enflasyon, özellikle düşük gelirliler ile orta sınıfın belini büküyor. Nisan ayında sadece 8 dolardan satılan mutfak tüplerinin 1 ay içinde 14 dolara çıkması, ülkedeki enflasyonu gözler önüne seriyor. 

Tasarruf nedeniyle yapılan günlük elektrik kesintileri 13 saati aştı. Artan fiyatlar ve yükselen işsizlik nedeniyle ülke çapında geniş çaplı protestolar düzenlendi. Protestolarda 2'si polis olmak üzere 8 kişi yaşamını yitirdi. En az 250 kişi ise yaralandı.

Yorumlar (0)