Sisi'den akıllara zarar "Katar" açıklaması

Katar'ın iç işlerine karışarak Suudi Arabistan, BAE ve Bahreyn ile birlikte ambargo uygulayan Mısır'ın cuntacı yöneticisi Abdülfettah Sisi, Katar'la uzlaşı çabalarını değerlendirirken akıllara zarar bir yorumda bulundu. Sisi, uzlaşı çabalarının başarıya ulaşması için bazı ülkelerin Katar'ın iç işlerine karışmaması gerektiğini söyledi.

DÜNYA 18.12.2019, 13:57
Sisi'den akıllara zarar "Katar" açıklaması

Kendisini Genelkurmay Başkanlığına getiren Mısır'ın seçilmiş ilk ve tek cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'yi darbe ile alaşağı ederek tartışmalı seçimle cumhurbaşkanı olan cuntacı Abdülfettah Sisi, Katar’a ambargo uygulayan ülkelerin tutumlarında değişiklik olmadığını belirtti.

Mısır’ın Şarm eş-Şeyh vilayetinde gerçekleştirilen Gençlik Konferansı’nın ardından emir eri gazetecilerle bir araya gelen Abdülfettah Sisi, bir soru üzerine Katar krizini yorumladı.

Suudi Arabistan, BAE (Birleşik Arap Emirlikleri) ve Bahreyn ile Mısır'ın krizin başında, Katar yönetiminden açık talepleri bulunduğunu hatırlatan Abdülfettah Sisi, "13 maddeden oluşan taleplerimizi kamuoyuna duyurmuştuk. Katarla uzlaşı girişimleri var ancak bu konuda değişen bir durum yok. Çabaların başarıya ulaşmasını ve diğer ülkelerin iç işlerine karışılmayacağı gerçek bir ilişki başlatılmasını umuyoruz." şeklinde konuştu. Katar'a dayatılan 13 madde başlı başına iç işlere müdahale olarak görülürken Sisi'nin Katar'ın başka ülkeler tarafından iç işlerine karışılmamasını istemesi "Katar'ın iç işlerine kimse karışmasın, sadece biz karışalım" anlamına geliyor.

Sisi, "güven ortamından" bahsetti

Mısır'ın cuntacı cumhurbaşkanı Abdülfettah Sisi, Katar ile sağlıklı ve gerçek bir ilişki için önce karşılıklı güven ortamının oluşması meselesini değerlendirdiklerini ve görüşmelerin başarılı olmasını temenni ettiklerini dile getirdi.

Katar Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman Al Sani, 16 Aralık Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Suudi Arabistan ile prensipte anlaştıklarını ve kapılarının iletişim için açık olduğunu ifade etmişti. Katar Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman Al Sani, CNN'e verdiği mülakatta Türkiye ile ilgili bir soruya da, "Bizler bir ülkeyle olan ilişkilerimizi, diğer birinin bakışını göz önüne alarak şekillendirmeyiz. Zor zamanda yanınızda olanlara sırtınızı dönemezsiniz. Kriz zamanında kapılarını bize açan ve yardım eden ülkelere, halkımızla minnettar kalacağız ve onlara sırtımızı dönmeyeceğiz." cevabını vermişti.

Suudi Arabistan, BAE, Bahreyn ve Mısır'ın, 5 Haziran 2017 tarihinde Katar ile tüm diplomatik ilişkilerini kesmeleri ve ekonomik abluka uygulamaları Körfez bölgesinde krize yol açmıştı.

Yorumlar (0)