"Katar ve Suudi Arabistan'ın görüşmesi çok önemli"

İran Dışişleri Bakanı Zarif, Suudi Arabistan ve Katar arasındaki görüşmelerin bölge için çok iyi bir gelişme olduğunu söyledi.

DÜNYA 16.12.2019, 10:05
"Katar ve Suudi Arabistan'ın görüşmesi çok önemli"

İran Dışişleri Bakanı Cevat Zarif, Pazar günü Katar'ın başkenti Doha'da yaptığı açıklamada Suudi Arabistan ve Katar arasında yeniden başlayan görüşmelerin 2 yıldır süren gerginliği bitirmek ve Körfez bölgesinin kalkınmasını sağlamak için çok iyi bir gelişme olduğunu söyledi.

İki ülke arasında neler yaşanmıştı?

Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır ve Bahreyn; Haziran 2017'de bölgedeki teröre destek verdiği ve İran'la işbirliği yaptığı gerekçesiyle Katar'la ticaret ve ilişkilerini kesmişti. Doha yönetimi, bu iddiaları reddetmişti ve bölge ülkelerin Katar'ın bağımsızlığına müdahale ettiği iddiasında bulunmuştu.

2 yıl sonunda bir ilk!


Katar Başbakanı Tani

Katar Başbakanı Şeyh Abdullah bin Nasır el Tani, geçtiğimiz Salı Suudi Arabistan'da düzenlenen Körfez İşbiriği Konseyi'ne katılmıştı. Tani'nin katılımı, Katar'ın konseye 2017'den beri en yüksek derecede katılımı olarak dikkat çekmişti.

Görüşmelerde çok ilerleme yok

Cevat Zarif, Katar'ın başkentinde düzenlenen Doha Forumu'nda Katar ve Suudi Arabistan arasındaki görüşmeler hakkında yöneltilen soruya "İki ülkenin görüşmesi elbette çok iyi" yanıtını verdi. Ancak Katar Dışişleri Bakanı Muhammed bin Abdurrahman el Tani, görüşmelere rağmen Cumartesi günü yaptığı açıklamada krizin çözümünde "çok ilerleme katedilmediğini" söyledi. Katar ve İran dışişleri bakanları, Pazar günü Doha Forumu'nda kısa bir görüşme gerçekleştirmişti.

Kuveyt ve ABD, Körfez ülkeleri arasında yaşanan gerilimi yatıştırmak için arabuluculuk rolü üstlenmeye çalışmıştı ancak bu çabalar, ABD ve İran arasında yaşanan gerginlik yüzünden sonuçsuz kalmıştı.

Yorumlar (0)