Azerbaycan sivilleri vuruyor da haberimiz mi yok?

Azerbaycan çarşaf çarşaf fotoğraf ve görüntü yayınlıyor, Ermenistan'dan tek kare gören yok. İran, her iki ülkeye de "sivillere saldırmayı bırakın artık" çağrısı yapıyor.

DÜNYA 12.10.2020, 11:37 13.10.2020, 12:47
Azerbaycan sivilleri vuruyor da haberimiz mi yok?

Her fırsatta Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan'a mikrofon tutarak Türk karşıtı algı operasyonu yürüten Batı medyası, Azerbaycan Savunma Bakanlığının dağıttığı binlerce fotoğraftan tek kare, yüzlerce görüntüden birkaç saniye bile kullanmış değil. Dağlık Karabağ'da neler yaşandığına dair fikirleri sadece Ermeni Başbakan Nikol Paşinyan'ın ağzından duyduklarıyla sınırlı olan uluslararası toplum, görünen o ki Azerbaycan'ı katliam yapıyor sanıyor.

İran, "iki tarafa" da "sivillere saldırmayın" dedi

Azerbaycan ile Ermenistan arasında varılan ve Cumartesi günü saat 12.00'de başlayan ateşkesin ihlal edilmesinden duyduğu üzüntüyü ifade eden İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Said Hatipzade, ateşkese riayet edilmesi çağrısını yaptı.

İran Dışişleri Bakanlığının resmî web sayfasındaki yazılı açıklamasında Said Hatipzade, hem Azerbaycan'a hem de Ermenistan'a çağrıda bulunarak, kentlerin altyapılarına ve yerleşim birimlerine füze, top, havan ve roketlerle yapılan saldırıların durdurulmasını istedi ve sivillerin öldürülmesini kınadı.

İran yönetiminin, sivillere yönelik saldırılarda yaşamını yitiren vatandaşların ailelerinin acılarına ortak olduğunu belirten sözcü Said Hatipzade, her iki tarafı ateşkese riayet etmeye, uluslararası hukuk kapsamında görüşmelere dönmeye, birbirlerinin toprak bütünlüğüne saygı duymaya ve işgal edilen bölgeleri boşaltmaya davet etti.

Sözcü Hatipzade, Tahran yönetiminin, bölgede sürdürülebilir çözümün sağlanması ve kalıcı barışın oluşması için diyalogları kolaylaştırmaya hazır olduğunu da sözlerine ekledi.

Aliyev'in ilk emri "Sivillere dikkat!" idi

Azerbaycan ve Ermenistan dışişleri bakanları Moskova'da bir araya gelmiş ve cenaze-esir değişimi amaçlı insani ateşkeste karar kılmışlardı.

10 Ekim Cumartesi saat 12.00’de başlayan ateşkes, 10 dakika dolmadan Ermenistan tarafından ihlal edilmiş, sivil yerleşim yerleri vurulmuştu. Ermeni ordusu ateşkesin ilk 24 saatinde 9 sivili öldürmüş, 34 sivili yaralamıştı.

27 Eylül sabahı Ermenistan'ın sivillere saldırarak başlattığı çatışmalarda Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in ordusuna ilk emri "sivillere dikkat edin" olmuştu.

Güvenlik uzmanları, Azerbaycan'ın Ermeni sivillere dikkat ederek ve Ermenistan topraklarına yaklaşmayarak sahip olduğu haklı pozisyonu kaybetmek istemediğini belirtmişti.

Yorumlar (0)