İran'dan çelişkili açıklamalar!

Ermenistan ile Azerbaycan arasında çatışmanın şiddetlendiği 27-28 Eylül geceleri İran'dan Ermenistan'a giden tırlarla ilgili çelişkili açıklamalar geldi.

GÜNDEM 29.09.2020, 14:12 30.09.2020, 17:48
İran'dan çelişkili açıklamalar!

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Said Hatibzade kamyonların normal ticari ürün taşıdığı iddiasında bulunurken, İran'ın Doğu Azerbaycan eyaleti Vali Yardımcısı Aliyar Rastgo ise konvoyun Ermenistan tarafından Rusya'dan satın alınan kamyonlardan oluştuğunu iddia etti.

Ermenistan'ın Rusya'dan aldığı kamyonların konvoy hâlinde transit geçişinin "yanlış anlaşılmalara" yol açtığını ileri süren İran'ın Doğu Azerbaycan eyaleti Vali Yardımcısı Aliyar Rastgo, bu nedenle geçişlerin durdurulduğunu belirtti.

İran resmi ajansı IRNA'ya konuşan İran'ın Doğu Azerbaycan eyaleti Vali Yardımcısı Aliyar Rastgo, Doğu Azerbaycan'daki Nurduz Sınır Kapısı'ndan geçen konvoyların Ermenistan'ın Rusya'dan aldığı kamyonlar olduğunu ve kamyonların hiçbir surette askerî malzeme taşımadığını iddia etti.

Ermenistan'a silah ve askerî araçların İran üzerinden transit geçtiği yönündeki görüntü ve iddiaları reddeden İran'ın Doğu Azerbaycan eyaleti Vali Yardımcısı Aliyar Rastgo, "Sınırdan geçen konvoylar, Ermenistan'ın Rusya'dan aldığı Kamaz marka kamyonları taşıyordu. Yanlış anlaşılmalara neden olduğu için sevkiyatı durdurduk. Kamaz marka Rus kamyonları taşıyan tüm araçlar ambara çekildi." diye konuştu.

İran Ermenistan'a arka çıkıyor

Azerbaycan'a karşı Ermenistan'a üç ülkenin destek sağlandığı uluslararası kamuoyu tarafından da biliniyor. Rusya, Fransa ve İran, Ermenistan'ı siyasi ve askerî olarak destekliyor. Azerî sivil yerleşim yerlerine atılan havan ve top mermileri ise Sırbistan üretimi. Sırbistan'ın, Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki gerilimin zirveye ulaştığı Temmuz ayında yoğun havan ve top mühimmatı sevkiyatı yapmış, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev Sırbistan'ın tutumunun düşmanca olduğunu belirtmişti.

Basın da yönetimlerin izinde

Fransa, Rusya, Ermenistan ve Sırbistan basınının da açıkça Ermenistan'ı desteklediği görülüyor. Görünürde tarafsız kalan Tahran'ın tutumu, İran basınına yansıyor. Ermenistan saldırısının gerçekleştiği Pazar günü ile Azerbaycan-Ermenistan çatışmalarının şiddetlediği Pazartesi günlerine ait İran gazetelerinin haberlerinde açıkça Ermenistan'ın desteklendiği görülüyordu.

İran'da gazeteci ve yorumcular canlı televizyon programlarında ve canlı bağlantılarda Dağlık Karabağ'da 30 yıldır yaşanan işgali ve zulmü görmezden gelerek Ermenistan'ın saldırgan tavırları yerine Azerbaycan'ın halkını korumasını eleştiriyor.

Dün İran'ın telegram kanalı "El-Galibun", Azerbaycan ordusunun operasyonunu "mütecaviz bir hareket" olarak nitelendirmiş, "Azerbaycan Kara Kuvvetleri'nin Dağlık Karabağ'a yönelik saldırı skandalı, Suud yönetiminin Yemen'de kara savaşında yaşadıkları rezalete çok benziyor." ifadelerini kullanmıştı.

Reformistlere yakınlığıyla tanınan "İtimad" gazetesi de, Dağlık Karabağ'daki askerî çatışmalardan Türkiye'yi sorumlu tutmuş; Devrim Muhafızları'na yakın "Cevan" gazetesi ise "Ankara, Erivan-Bakü savaşı ateşine odun taşıyor." ifadelerini kullanmıştı.

Tarihçilerden İran'a: İhanet!

Dağlık Karabağ'ın Ermenistan tarafından işgaline dair BMGK'nın (Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi), 1993'te 823, 854, 879 ve 884 nolu dört karar yayımladığını, ilkinde BMGK'ya üye 15 ülkenin temsilcilerinin oturuma eksiksiz katıldığını ve Dağlık Karabağ konusunda hepsinin Azerbaycan lehine oy kullandığını hatırlatan tarihçiler, 519 yıl önce İran'ı kuran Azerbaycanlılara yapılanı ihanet olarak yorumlamıştı.

Yorumlar (0)