Af Örgütü, Kaşıkçı kararına "örtbas" dedi!

Uluslararası Af Örgütü, Suudi Arabistan mahkemesinin Cemal Kaşıkçı cinayetine yönelik kararını "adaleti ve gerçeği getirmeyen örtbas kararı" olarak değerlendirdi. 

DÜNYA 23.12.2019, 23:46
Af Örgütü, Kaşıkçı kararına "örtbas" dedi!

Uluslararası Af Örgütü, Suudi Arabistan mahkemesinin Cemal Kaşıkçı cinayetine yönelik kararına tepki gösterdi. 

Örgütün Ortadoğu Araştırmalar Direktörü Lynn Maalouf, Suudi Arabistan mahkemesinin Cemal Kaşıkçı cinayetine yönelik kararını eleştirdi. 

Söz konusu kararı "Cemal Kaşıkçı'ya ve sevdiklerine adalet ve gerçeği getirmeyen bir örtbas kararı" olarak nitelendiren Maalouf, "Duruşmalar, soruşturmanın nasıl yapıldığına dair hiçbir bilginin paylaşılmadığı şekilde, kamuya ve bağımsız gözlemcilere kapalı olarak yapıldı." açıklamasında bulundu.

Maalouf, Suudi makamların bu yıkıcı suça karışmalarını ele almadığını belirttiği kararın, Cemal Kaşıkçı’nın kalıntılarının nerede olduğuna ilişkin bir kesinlik sağlamadığına da dikkat çekti. 

Suudi Arabistan mahkemelerinin sürekli olarak sanıkların avukatlara erişimini reddettiğini ve ağır haksız yargılamaların ardından insanları ölüme mahkûm ettiğini kaydeden Maalouf, "Suudi makamlarındaki şeffaf olmayan uygulamalar ve bağımsız bir yargının bulunmadığı dikkate alındığında, Cemal Kaşıkçı cinayeti için yalnızca uluslararası, bağımsız ve tarafsız bir soruşturma adalet sağlayabilir." ifadelerini kullandı.

Ne olmuştu?

Suudi Arabistan Başsavcı Sözcüsü Şelan eş-Şelan, başkent Riyad'da gerçekleştirdiği basın toplantısında, Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğu'nda 2018 yılının Ekim ayında vahşiçe öldürülen gazeteci Cemal Kaşıkçı davasının neticelendiğini duyurdu.

Suudi Arabistan Başsavcılığından yapılan açıklamaya göre, 11 sanık yargılandı, 5 kişinin idamına hükmedildi, 3 sanık hakkında toplam 24 yıl hapis cezası verildi.

Hangi cezaların ne ceza aldığı paylaşılmadı. Kararın temyize açık olduğu, ceza alanların kimliklerinin nihai karardan sonra duyurulacağı aktarıldı.

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'a yakınlığıyla bilinen eski Kraliyet Danışmanı Suud el-Kahtani ile eski İstihbarat Başkan Yardımcısı Ahmed Asiri'ye herhangi bir suçlama yöneltilmedi. Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosu Muhammed el-Uteybi de serbest kaldı.

Kahtani ve Uteybi, Kaşıkçı cinayetindeki sorumlulukları sebebiyle ABD'nin yaptırım listesine dâhil ettiği 17 Suudi Arabistan vatandaşı arasında yer alıyor. Asiri de Kaşıkçı cinayetinin ardından görevden alınmıştı.
 

Yorumlar (0)