ABD’yi fırtına ve hortum vurdu: Çok sayıda ölü

ABD'nin orta kesimindeki eyaletlerde meydana gelen şiddetli hava olayları ve hortumlar, çok sayıda can kaybına ve yerleşim yerlerinde büyük hasara yol açtı.

DÜNYA 23.05.2024, 01:43 23.05.2024, 17:52 Buse Önder
ABD’yi fırtına ve hortum vurdu: Çok sayıda ölü

Yerel medyada yer alan haberlere göre, özellikle Iowa'nın Greenfield kasabasını vuran fırtınada çok sayıda kişi hayatını kaybetti. Iowa eyalet polisi, hava olayları nedeniyle birçok ölü ve yaralının bulunduğunu doğrularken, arama ve kurtarma çalışmaları devam ettiği için net bir sayı vermekten kaçındı.

Vali Reynolds'tan acil durum ilanı

Iowa Valisi Kim Reynolds, Greenfield'da düzenlediği basın toplantısında, "Bu yıkım sadece yürek burkan, korkunç bir durum. Yıkımı gerçekten görene kadar anlatmak zor" ifadelerini kullandı.

Reynolds, eyalet genelinde 15 ilçe için acil durum ilan edildiğini ve Başkan Joe Biden'dan Iowa için federal afet yardımını onaylamasını isteyeceğini belirtti.

Greenfield'da büyük hasar

Greenfield kasabasının yarısına yakınında birçok iş yeri, ev ve araç kuvvetli fırtına ve hortumlardan zarar gördü. Yerel televizyon kanallarında, bazı rüzgar tribünlerinin şiddetli fırtınadan yıkılarak ateş aldığı görüntüler yer aldı.

Iowa'nın yanı sıra Nebraska, Illinois ve Wisconsin eyaletleri de şiddetli yağmur, rüzgar ve hortumlardan olumsuz etkilendi. Bu eyaletlerin bazı bölgelerinde elektrik kesintileri yaşandı.

Ulusal meteoroloji yetkililerinden uyarı

ABD Ulusal Meteoroloji yetkilileri, Texas'tan Michigan'a kadar en az 329 şiddetli fırtına kaydedildiğini ve çoğu Iowa, Wisconsin ve Minnesota'da olmak üzere 20 hortum olayının yaşandığını aktardı.

Yetkililer, bu şiddetli hava şartlarının ülkenin orta kesimlerinde hafta sonuna kadar etkisini sürdürebileceği uyarısında bulundu.

Yorumlar (0)