Venedik Film Festivali öncesi "tacizci yönetmen" tartışması

30 Ağustos'ta başlayacak Venedik Film Festivali'nde birçok ünlü filmin yönetmeni boy gösterecek. Woody Allen, Roman Polanski ve Luc Besson gibi tacizle suçlanan yönetmenlerin filmlerinin de festival kapsamında gösterileceğinin açıklanması, tepkilere yol açtı. Birçok sinemasever, bu yönetmenlerin festivale katılmasını istemiyor. Festival direktörü ise "Ben yargıç değilim. Sadece sanat yapıtlarını yargılayabilirim." diyerek kendini savunuyor.

KÜLTÜR-SANAT 27.07.2023, 15:28 Hakan Öksüz
Venedik Film Festivali öncesi "tacizci yönetmen" tartışması

Bu yıl 80'incisi düzenlenecek Venedik Film Festivali, 30 Ağustos'ta başlayacak. 9 Eylül'e kadar devam edecek olan festivalin jüri başkanı, "La La Land" filminin yönetmeni Damien Chazelle olacak. Wes Anderson, David Fincher, Michael Mann ve Sofia Coppola gibi yönetmenlerin heyecanla beklenen filmleri, birbiriyle yarışacak.

Venedik Film Festivali'ne Luc Besson, Woody Allen ve Roman Polanski gibi bazı tartışmalı yönetmenlerin de katılacak olması tepkiyle karşılandı. Taciz suçlamalasıyla karşılaşan bu yönetmenlerin festivalde yer almaması gerektiğini bildiren çok sayıda sosyal medya kullanıcısı, festivalin yönetimini suçladı.

Woody Allen, üvey kızı tarafından tacizle suçlanıyor

"Coup de Chance" filmiyle festivale katılacağı açıklanan ünlü yönetmen Woody Allen, üvey kızı Dylan Farrow'un taciz suçlamasıyla karşı karşıya kalmıştı. İddialar sonrası pek çok ünlü yönetmen, Woody Allen ile arasına mesafe koymuştu. Tepkilerin odağındaki Woody Allen, festivale katılacağını açıkladı.

Roman Polanski, tecavüzden hüküm giymişti

"Rosemary'nin Bebeği" ve "Piyanist" gibi filmleriyle adını sinema tarihine altın harflerle kazıyan yönetmen Roman Polanski, tepkilerin odağındaki isimler arasında yer alıyor. 

1978'te 13 yaşındaki bir kız çocuğuna tecavüzden hüküm giyen Polanski, Fransa'ya kaçarak hapisten kurtulmuştu. Polanski'nin "The Palace" filmi, festival kapsamında yarışmaya dahil olacak. Polanski, festivale katılmayacağını söyledi.

Luc Besson, tecavüz iddiasını reddediyor

Cinsel istismar ile suçlanan yönetmen Luc Besson, hakkındaki iddiaları reddediyor. Oyuncu Sand Van Roy, ünlü yönetmenin kendisine tecavüz ettiğini öne sürüyor. Fransız yönetmen, "Dogman" filmiyle festivalde yer alacak.

Festival direktörü: "Sanatçının yapıtları ile kişiliğini ayıralım"

Venedik Film Festivali direktörü Alberto Barbera, eleştiriler karşısında yönetmenleri savundu. Sanatçının kişiliği ile yapıtlarının birbirinden ayrı değerlendirilmesi gerektiğini kaydeden Barbera, "Filmleri, artistik yönlerini ele alarak değerlendiriyorum. Polanski'nin filmi, festivalde neden gösterilemesin?" dedi.

Festivali direktörü Barbera, "Ben yargıç değilim, sadece festival direktörüyüm. Kişileri yargılayamam ama sanatsal yapıtlarını yargılayabilirim." diye konuştu. 

Yorumlar (0)