Fotoğrafçılıkta yeni trend ‘iris’

İnsanların parmak izleri gibi eşsiz olan ve kişileri diğerlerinden ayıran 'iris' fotoğrafı, son zamanlarda popülerlik kazandı.

KÜLTÜR-SANAT 21.05.2024, 12:32 22.05.2024, 09:24 Melina Ay
Fotoğrafçılıkta yeni trend ‘iris’

İnsan gözündeki iris, göz rengini belirleyen pigmentasyonun yanı sıra göz bebeğini çevreleyen saydam bir katmanın arkasında bulunur. Son dönemlerde ise bu benzersiz desenin fotoğraflanması, iris fotoğrafçılığı olarak popülerlik kazanmaya başladı. İris, her bireyde farklı olan genetik özelliklerin yanı sıra adeta parmak izi gibi benzersiz bir kimlik oluşturuyor. Işığın miktarını kontrol ederek görme fonksiyonunu düzenleyen iris, fotoğrafçılık alanında da ilgi çekiyor. İris fotoğrafçılığı yapan Suat Duman, özellikle yeni nişanlanmış, evlenmiş çiftler ve çocuklu ailelerin bu tür fotoğrafları tercih ettiğini söyledi.

Son 3 yıldır popülerleşti

Uzun süredir fotoğrafçılıkla ilgilenen Duman, son zamanlarda yurt dışında popüler olan ve ülke genelinde ilgi gören iris fotoğrafçılığına Sivas'ta başladığını belirtti. İris, insanın göz bebeği üzerindeki fotoğrafının çekilmesi anlamına geldiğini açıklayan Duman, genellikle hediyelik ürünler için kullanıldığını aktardı. Duman, bu fotoğrafçılık dalının zorluğuna rağmen sonuçların oldukça keyifli olduğunu söyleyerek, işini severek yaptığını dile getirdi. Türkiye'de iris fotoğrafçılığının yaklaşık üç yıldır popüler olduğunu belirten Duman, işlerini ticarileştirerek stüdyolarının bir kısmını bu alana ayırdıklarını ve bu yönde çalışmalar yaptıklarını söyledi.

“İris retinası büyüleyici bir güzelliğe sahip”

Genellikle yeni nişanlamış, evlenmiş çiftler ve çocuklu ailelerin bu fotoğrafı tercih ettiğini ifade eden Duman açıklamasını, “Fotoğraflarını çekiyoruz, düzenlemelerini yapıyoruz. Düzenlemelerini yaptıktan sonra kişinin tercihine göre anahtarlık, kolye, tablo, cam baskı çerçeveli fotoğraf artık ne istiyorsa, nasıl bir ürün istiyorsa ona göre ürünü hazırlayıp teslim etmeye gayret ediyoruz. Herkesin göz bebekleri herkesin birbirinden farklı. Tüm göz bebekleri birbirinden eşsiz farklı diyorlardı. Çekmeye başlayınca bunu gayet güzel bir şekilde gördük. Yani özellikle şu şekilde oluyor bazı durumlarda vatandaş dışarıda gözünün mavi olduğunu zannedebiliyor ama çekimini yaptığımız zaman göz renginin farklı olduğu ortaya çıkıyor. Kendisi de şaşırıyor. Özellikle retina kısmı iris retinası eşsiz büyüleyici bir güzelliğe sahip olduğu için gerçekten farklı fotoğraflar, farklı hissiyatlar ortaya çıkabiliyor. Aynı parmak izi gibi eşsiz olduğunu birbirinden farklı olduğunu söylememiz gayet normal” şeklinde sürdürdü.

Yorumlar (0)