Borsada yeni rekor: Yapı Kredi ve Koç Holding hisseleri fırladı

Borsa İstanbul'da rekor serisi devam ederken, Yapı Kredi ve Koç Holding hisseleri yüzde 10'a yakın artış kaydetti.

EKONOMİ 21.05.2024, 12:48 21.05.2024, 18:25 Şeyda Gül
Borsada yeni rekor: Yapı Kredi ve Koç Holding hisseleri fırladı

Borsa İstanbul'da rekor serisi sürüyor. BIST 100 endeksi, bankalar öncülüğünde 11 bin puanı aşarken, bankacılık endeksi Yapı Kredi ile ilgili iddiaların ardından yüzde 8'e yakın yükseliş kaydetti. Koç Holding ile First Abu Dhabi Bank'ın Yapı Kredi'nin satış görüşmelerinde ileri aşamaya geçtiği iddia edilirken, Koç Holding’den yapılan açıklamada ön görüşmelerin devam ettiğini ifade edildi. Haber akışının etkisiyle Yapı Kredi ve Koç Holding hisseleri yüzde 10'a yakın artış kaydederken Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, 11.062 puanla rekor seviyeyi gördü.

Koç Holding - FAB görüşmeleri ileri aşamada

Reuters'in aktardığı haberde, Yapı Kredi Bankası ile First Abu Dhabi Bank (FAB) görüşmelerde ileri aşamaya geçtiği ifade edildi. Konuya yakın bir kaynak fiyat konusunda sıkı pazarlık yürütüldüğünü belirtirken,  anlaşmanın sağlanması halinde işlem büyüklüğünün 8 milyar dolar seviyelerinde olabileceğini vurgulandı.

Koç Grubu elindeki yüzde 61,2 Yapı Kredi hissesi için yaklaşık 8,5 milyar dolar istediğini aktarılan haberde, karşı tarafın ise bunun 1 milyar dolar altında teklif verdiği belirtildi. Haberde, Yapı Kredi hisselerinin yaklaşık 8 milyar dolara el değiştirmesinin bankanın tamamının 13-14 milyar dolar değerlemeye sahip olacağı anlamına geldiği bilgisine yer verildi.

Tek büyük ortak konumunda

Koç Holding'in Yapı Kredi'de yüzde 20,2 oranında doğrudan payı bulunuyor. Ayrıca, bankanın yüzde 61,2'si Koç Grubu olarak adlandırılan Koç ailesi ve şirketlerinin elinde bulunuyor. Koç Grubu, İtalyan UniCredit'in bankadaki eşit ortaklık hisselerini satmasından bu yana tek büyük ortak konumunda yer alıyor.

Koç Holding'den açıklama

Konu ile ilgili Koç Holding’den Kamuyu Aydınlatma Platformu'na yapılan açıklamada, ön görüşmelerin devam etmekte olduğu ifade edildi. Kamuya açıklama yapılmasını gerektirecek nitelikte bir gelişme bulunmadığı kaydedilen açıklamada, basın - yayın organlarında, bağlı ortaklığımız Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'de (YKB) sahip olduğumuz payların satışına yönelik görüşmelerin son aşamaya geldiğine dair haberler çıktığına değinildi. “Bilindiği üzere holding şirketi olarak portföyümüz ile ilgili gündeme gelebilecek alternatiflerin değerlendirilmesine yönelik olarak, ilgili taraflarla görüşmeler yapılabilmektedir. Medyaya yansıyan konuyla ilgili olarak da benzer nitelikte ön görüşmeler devam etmekle birlikte, Sermaye Piyasası Kurulu'nun II-15.1 Özel Durumlar Tebliğ kapsamında kamuya açıklama yapılmasını gerektirecek nitelikte bir gelişme bulunmamaktadır” denilen açıklamada, işbu açıklamanın yatırımcılardan gelen sorular üzerine yapıldığı ifade edildi.

Yorumlar (0)