Kent merkezinden tarih fışkırıyor

Sinop'ta, Türk Tarih Kurumu ve Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın katkılarıyla sürdürülen Balatlar Yapı Topluluğu kazısında, Helenistik döneme ait olan yeni mozaik döşemeler gün yüzüne çıkarıldı.

KÜLTÜR-SANAT 18.09.2022, 18:15 19.09.2022, 14:53
Kent merkezinden tarih fışkırıyor

İlde 2010 yılında başlatılan Balatlar Yapı Topluluğu kazısında, geçen 12 senelik sürede farklı dönemlere ait olan birçok bulguya ulaşıldı.

Eros figürü bulundu

Daha evvel zengin Doğu Romalılar için yaptırıldığı düşünülen 1.600 senelik döşeme mozaiklere rastlanan kazıda, bu seneki çalışmalarda ise üzerinde 'dalga motifleri' ve 'kanatlı Eros figürü' yer alan geç Helenistik döneme ait olan mozaik döşemeler ortaya çıkarıldı.

"Sinop çok zengin bir kent"

Prof. Dr. Gülgün Köroğlu, basın mensuplarına, Balatlar Yapı Topluluğu'nun çok farklı dönemlere ev sahipliği yapan çok büyük bir yapı olduğunu ifade etti.

Balatlar Yapı Topluluğu'nda gerçekleştirdikleri son kazılarda yeni mozaiklere rastladıklarını kaydeden Köroğlu, şöyle devam etti:

"Helenistik döneme ait olan bir mesken mimarisi kazıyoruz. Küçük odaları bulunan, avlu çevresinde gelişen bir mimari şema tespit ettik. Yan odalarda ve ortasında da çakıl taşından yapılan mozaikler bulunuyor. Orta bölümünde bir kısım eksik olmasına karşın kanatlı Eros figürüne rastladık. Etrafında dalga motifleri ve palmet (bir tür bezeme motifi) saptadık. Sinop bu manada zengin bir kent. Başka bölgelerde de müzenin gerçekleştirdiği kurtarma kazılarında Helenistik döneme ait mozaikler çıkıyor, bu da onlardan yalnızca biri. Biz çok güzel bir şekilde koruyacağız, onaracağız ve sergileyeceğiz."

Köroğlu, mozaikleri gerçekleştirecekleri onarım ve koruma faaliyetlerinin akabinde bilim dünyasına tanıtacaklarını da sözlerine ilave etti.

Yorumlar (0)