Gişede hak ettiği değeri görmeyen başarılı filmler

Sinema tarihine ismini altın harflerle yazdıran bazı filmler, gişede beklenen etkiyi ortaya koyamamış olabilir ancak oyuncuların başarılı performansları, harekete geçiren film müzikleri ve dikkat çeken sinematografi bu yapımları bütün zamanların en iyi filmleri arasına dahil etti. İşte gişede başarısız olmasına rağmen sinemaseverlerden ve eleştirmenlerden tam not alan filmler…

KÜLTÜR-SANAT 20.10.2022, 16:51 21.10.2022, 17:44
Gişede hak ettiği değeri görmeyen başarılı filmler

Gişede başarısız olmasına rağmen sinemaseverlerden ve eleştirmenlerden tam not alan filmler, sizler için derlendi. İşte detaylar…

Ad Astra (2019)

Brad Pitt’in bir astronot rolünde yer aldığı film, gişede nasıl başarısız olabilir? Hollywood’un en fazla talep gören aktörünün yer aldığı bir filmin gişede beklentileri karşılayamaması, filmin iyi bir öyküsü olduğu gerçeğini değiştirmiyor.

Bros (2022)

4,8 milyon dolar hasılat eden Bros filmi, başarısız gişe rakamlarına rağmen eleştirmenler tarafından romantizm ve komediyi iyi bir şekilde harmanladığı için övgü topladı.

In the Heights (2019)

Yönetmen koltuğunda Jon M. Chu’nun oturduğu film, düşük gişe hasılatına karşın Lin-Manuel Miranda’nın müzikleri sayesinde övgü topladı.

The Last Duel (2021)

Gladyatör ve Blade Runner gibi kült filmlerin yönetmeni olan Ridley Scott’ın imzasının bulunduğu film, başrollerinde Matt Damon ve Ben Affleck gibi isimler yer almasına karşın gişede beklenen etkiyi ortaya koyamadı. Fakat epik türündeki film, savaş, aşk ve politika temalarını başarılı bir biçimde işlemesiyle sık sık takdir topluyor.

Three Thousand Years of Longing (2022)

George Miller’ın Mad Mad: Fury Road başarısını sürdüremeyen yapımın başrollerinde Idris Elba ve Tilda Swinton gibi usta oyuncular bulunuyor. Film, 2 milyon dolarlık açılış hasılatı ile beklentileri karşılayamadı.

Doctor Sleep (2019)

Korku kategorisindeki etkileyici yapımlarıyla bilinen Mike Flanagan’ın yönetmenliğini yaptığı film, Stanley Kubrick’in kült filmi Cinnet’in devamını ele alsa da gişede beklenen karşılığı alamadı. Film, fazla uzun bulunsa da orijinal hikayeye bağlılığı ve çekim tekniğiyle eleştirmenlerden tam not aldı.

Hugo (2011)

Martin Scorsese’in imzasının bulunduğu Hugo, yönetmenin genel tarzından farklı olsa da Oscar’da 11 adaylık kazandı. Dünya genelinde 185 milyon dolar gişe yapan film, gişede hayal kırıklığı yaratsa da sinema tarihinde önemli bir noktada görülüyor.

Nightmare Alley (2022)

Oscar ödüllü Guillermo del Toro’nun yönetmenliğini yaptığı yıldız kadrolu filmi, gişede 60 milyon dolar elde etti. Güçlü performansları ve başarılı senaryosuyla dikkat çeken film, eleştirmenlere göre ortalamanın üstünde bir seyir sunuyor.

West Side Story (2021)

Oscar ödüllü yönetmen Steven Spielberg’in müzikal kategorisindeki son filmi, 73 milyon dolar gişede kaldı. 100 milyon dolar bütçe ile çekilmiş olan film, Broadway müzikalinden uyarlandı.

The Many Saints of Newark (2021)

Sopranos isimli dizinin öncesini işleyen film, pandemi sebebiyle bütün yapımlarını aynı anda sinemaya ve HBO Max’e koyan Warner Bros.’un kurbanı oldu.

The Suicide Squad (2021)

Warner Bros ve pandeminin HBO Max kararı olmasaydı, film dünya genelinde kazandığı 167 milyon dolardan daha fazlasını elde edebilirdi.

The Rhythm Section (2020)

Blake Lively’nin farklı rollere girdiği film, 50 milyon bütçesinin sadece 6 milyonunu gişede elde edebildi. Başarılı performansları ve orijinal konusuyla övgü toplayan filmin pazarlama taktiğinin yanlış olduğu düşünülüyor.

Annihilation (2018)

Bilim kurgu kategorisindeki film, 40 milyonluk bütçe ile çekildi. Natalie Portman gibi önemli bir oyuncunun üstlendiği film, ABD’de 32 milyon dolar hasılat sağladı. Fakat film, bütün zamanların en iyi bilim kurgu yapımlarından biri olarak gösteriliyor.

Steve Jobs (2011)

Oscar ödüllü Danny Boyle’un yönetmenliğini yaptığı film, Michael Fassbender’ın önemli performansıyla hafızalarda yer etti. Kate Winslet ve Fassbender Oscar adaylığı kazansa da gişede sadece 34 milyon dolar elde etti.

The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford (2007)

Andrew Dominik imzası taşıyan, 21. yüzyılın en iyi görüntü yönetmenliğine sahip filmlerden biridir. Bütün dünyada sadece 11 milyon dolar hasılat sağlayan film, 1970’lerin en iyi western filmlerinden biri olarak değerlendiriliyor.

Destroyer (2018)

Polisiye kategorisindeki film, Nicole Kidman’ın önemli performansıyla Oscar mücadelesinde önemli bir yapım gibi görünse de gişede 5,5 milyon dolar elde etti. Sinemaseverler, Kidman’ın filmdeki performansını, onun oyunculuk kariyerinin en iyilerinden biri olarak değerlendiriyor.

Blade Runner 2049 (2017)

Prisoners, Enemy ve Arrival filmlerinin yönetmeni Dennis Villeneuve imzalı film, Ridley Scott’ın Blade Runner (1982) öyküsünü yeni bir bakış açısı ile alsa da gişede beklentileri karşılayamadı. Bilim kurgu kategorisinin en iyilerinden biri olarak değerlendirilen film, senaryo, sinematografisi ve müziğiyle sık sık övgü topluyor.

Dövüş Kulübü (1999)

1999 yılında David Fincher’ın sinema tarihini tekrar yazdığı Dövüş Kulübü, bütün zamanların en iyi filmlerinden biri olarak değerlendiriliyor. Kült filmler arasına ismini yazdıran film, gişede beklenenden düşük bir hasılat sağlamıştı.

Children of Men (2006)

Gravity ile En İyi Yönetmen Oscar’ını kazanan Alfonso Cuaron’un kariyerinin ilk filmlerinden olan Children of Men, dünya genelinde 70 milyon dolar sağlasa da film eleştirmenlerin gözdelerinden bir tanesidir.

Grindhouse (2007)

Soysuzlar Çetesi ve Kill Bill gibi yapımlarla bilinen Hollywood’un gözde yönetmeni Quentin Tarantino, bu yapımda bekleneni veremedi. ABD’de 25 milyon dolar gelir sağlayan film, kara mizahı ve aksiyon sahneleriyle çok seviliyor.

Inherent Vice (2014)

Paul Thomas Anderson’ın önemli eserlerinden biri olarak görülen film, eleştirmenlerden tam not alsa bile bütün dünyada sadece 14 milyon dolar gelir elde etti.

The Master (2012)

Philip Seymour Hoffman ve Joaquin Phoenix’in başarılı performanslarıyla hafızalara kazınan The Master, ABD’de 16 milyon dolar gibi bir hasılat elde etti.

Demir Dev (1999)

Brad Bird imzasını taşıyan film, animasyon türünün en iyilerinden biri olarak değerlendirilse de 70 milyon dolarlık bütçesinin sadece 23 milyonunu gişede karşılayabildi.

Warrior (2011)

Bütün zamanların en iyi spor filmlerinden olan film, birçok prestijli ödül adaylığı kazansa da gişede beklentileri karşılayamadı.

Mother! (2017)

Siyah Kuğu ve Bir Rüya İçin Ağıt gibi kült filmlerin tartışmalı yönetmeni Darren Aronofsky, bu yapımla büyük bir beklenti yaratmıştı. Oscar ödüllü ünlü oyuncu Jennifer Lawrence gişe beklentisini artırsa bile film Amerika’da 20 milyon dolar bile kazanamadı. Alegori sanatını ele alan film, gerçek sinemaseverlerden tam not aldı.

Under the Skin (2013)

Hollywood’un en başarılı oyuncularından biri olan Scarlett Johansson başrolünde olsa da film gişe hasılatıyla hayal kırıklığına sebep oldu. Fakat film 2010’lu dönemlerin en iyi yapımları arasında yer alıyor.
 

Ali (2001)

Efsane boksör Muhammed Ali’nin yaşamını ele alan film, gişede bekleneni vermemiş olsa bile ikonun öyküsünü ele alış şekliyle klasikler arasına girdi.

Yorumlar (0)