Çevresi toprakla kaplıydı: Gün yüzüne çıkarıldı

Muş'a bağlı Malazgirt ilçesinde, Malazgirt Savaşı'nın gerçekleştiği alanın tespiti maksadıyla sürdürülen kazı faaliyetlerinde, kent surları içinde etrafı toprakla kaplı han gün yüzüne çıkarıldı.

KÜLTÜR-SANAT 24.08.2023, 18:19
Çevresi toprakla kaplıydı: Gün yüzüne çıkarıldı

Kültür ve Turizm Bakanlığının verdiği izinle, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Ahlat Müzesi, Muş Alparslan Üniversitesi ve Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünün iş birliğiyle üç sene evvel hayata geçirilen 'Malazgirt Savaş Alanının Tespit Edilmesi, Tarihi ve Arkeolojik Yüzey Araştırma Projesi' çerçevesinde başlatılan kazı faaliyetleri sürüyor.

Sultan Alparslan tarafından tarihin en büyük zaferlerinden birinin kazanıldığı Malazgirt ilçesinde sürdürülen kazılarda 12 üniversiteden 40 akademisyen görev alıyor.

İlçenin tarihi kimliğinin gün yüzüne çıkarılması maksadıyla kent surları ve iç kalede faaliyetlerini büyük bir titizlikle sürdüren kazı ekibi, iç kaleye 200 metre mesafede etrafı toprakla çevrili 13-14'üncü yüzyıla ait bir hanın olduğunu belirledi.

Yaklaşık olarak 30 gündür sürdürülen faaliyet neticesinde etrafından 70 kamyon toprak çıkarılan han, fiziki yapısı itibarıyla görünür oldu.



"13-14'üncü yüzyıla tarihliyoruz"

Kazı çalışmasına bilimsel danışmanlık yapan Prof. Dr. Adnan Çevik, basın mensuplarına, Malazgirt Savaşı alanının noktasal saptamasına dair kazı faaliyetlerinin dört senedir sürdüğünü dile getirdi. 

İlçede iki etap halinde faaliyet yürüttüklerini aktaran Çevik, şu ifadeleri kullandı:

"İlk olarak, geçtiğimiz sene başladığımız Afşin köyündeki kazılarda savaşın insan kayıplarına dair saptamalarını yürütmeyi sürdürüyoruz. Bu sene Afşin köyünde 15 mezarla bu noktanın savaştaki rolünü, özellikle de 'Selçuklu Şehitliği' olup olmadığını belirlemeye çalışıyoruz. İkinci olarak ise savaş alanı ve objesine dair faaliyetler yapıyoruz. Sur içinde yepyeni bir han yapısının saptamasına yönelik kazı yaptık. Hanın arkasındaki ilçenin en önemli tarihsel yapısı olan kent surlarının bir burcundayız. Burcun önünde 13-14'üncü yüzyıla tarihlediğimiz bir han yapısı mevcut. Bahse konu yapının gün yüzüne çıkarılması için gayret sarf ediyoruz."



"70 kamyon toprak kaldırıldı"

Yeni saptanan hanın çevresinin toprakla kapalı olması sebebiyle görünmediğini kaydeden Çevik, şunları aktardı

"Buradan toplam 70 kamyon toprak kaldırılarak hanın fiziki kimliği ve yapısı gün yüzüne çıkarıldı. Hanın içi çöplük ve hafriyatla doluydu. İçinden de dört kamyon hafriyat taşınarak hem iç dokusu hem de dış yapısı gün yüzüne çıkarıldı. Öte yandan, hanın içinde sondaj kazıları yapılarak yapının temelleri anlaşılmaya çabalandı. Hanın dış ve iç bölümünün rölevesi çıkarıldı, görselleri alındı. Restorasyon projesi için gereken tüm teknik faaliyetler yürütüldü. Yazılı kaynaklar bize, ilçenin surlarının 10 metre yüksekliğindeki çift surla çevrili 1.950 metre uzunluğunda bir surlu ve ordugah kenti olduğunu aktarıyordu. Yazılı kaynakların aktardığı bilgileri yerinde tek tek doğrulatarak yapıyı mimari manada da çözmeye çabalıyoruz."



"Büyük tahribatlar vardı"

Hanın olduğu bölgede titiz bir faaliyet yürüttüklerini ifade eden Çevik, "Çevresini topraktan temizleyerek görüntüsünü gün yüzüne çıkardık. Tabi acil kuvvetlendirme gerektiriyordu. Yapıda büyük tahribatlar vardı. Kuvvetlendirme yaparak bir sonraki aşamada restorasyona ilişkin projemizi sürdürmek için sanat tarihi uzmanlarının faaliyetine uygun bir duruma getirdik." diye konuştu. 

Yorumlar (0)