9 asırdır doğanın içinde saklı

Artvin'e bağlı Borçka ilçesindeki bir dere yatağından yaklaşık olarak 40 metre yükseklikte konumlandırılan, adeta doğa ile iç içe geçmiş tek kemerli 'Banakna Köprüsü' 9 asırdan bu yana ayakta kalmayı başardı.

KÜLTÜR-SANAT 06.11.2021, 19:21
9 asırdır doğanın içinde saklı

İlçeye bağlı olan Alaca köyü içinden geçen Deviskel Deresi'nde bulunan, Gürcü kaynaklarında 12'inci yüzyılda bölgede hakimiyet sürdüren Gürcü Krallığı'nca inşa edildiği kaydedilen köprü, bölgenin en eski tarihi yapıları arasında sayılıyor.

Adını köydeki Yangınlı Mahallesi'nin eski isminden alan, ilçe merkezine yaklaşık olarak 10 kilometre mesafedeki köprüye, araç yolu sona erdikten sonra yaklaşık olarak 15 dakikalık yürüyüşle varılıyor.

Aktif bir şekilde kullanılmayan güzergahta bulunan köprü, ağaçlarla kaplanmış ve insan eli değmemiş doğanın içerisinde adeta saklı bir hazineymişçesine keşfedilmeyi bekliyor.

"Bu yükseklikte bir başka köprü yok"

Turist rehberi Osman Demir, basın mensuplarına, köprünün yaklaşık olarak 1000 senelik geçmişe sahip olduğunu ifade etti. Köprüye, ilçeden 15 dakikalık araç yolculuğunun ardından, oldukça dik bir patika yol üzerinden yürüyerek varıldığını aktaran Demir, "İki köyü birbirine bağlamak ve kiliseye ulaşmak için inşa edilmiş. Burada çok fazla taş köprü var fakat bu başka. Dere yatağından 40 metre yüksekte başka bir taş köprü yok." diye konuştu.

"İhtişamını koruyor"

Murat Yıldırım da köprüden çok az kişinin haberdar olduğunu söyledi. Neredeyse hiç kullanılmayan bir yol üzerinde konumlandırılan köprüye ilişkin bilgiler veren Yıldırım, "Onca yıla rağmen ihtişamını koruyor. Köprünün varlığını öğrendikten sonra hemen geldim. Buranın fotoğraflarını çekip, bilinirliğini artırmak istiyoruz." dedi.

"Çevre düzenlemesi yapılmalı"

Başkent Ankara'dan gelerek köprüyü gezen Güner Koç adlı yurttaş ise daha evvel Artvin'de ikamet etmesine karşın ilk defa gördüğü asırlık köprüye hayran kaldığını ifade etti. Köprünün sağlam olduğunu kaydeden Koç, "Tehlikeli bir bölge olduğu için çevre düzenlemesi şart. Bu bölge tanıtılmalı ve turizme kazandırılmalı diye düşünüyorum." yorumunda bulundu. 















Yorumlar (0)