Yargıtay, 'Okumuşsun da adam olamamışsın' sözünü hakaret saymadı

Nevşehir'de, 'Okumuşsun da adam olamamışsın' sözlerinin yerel mahkemece 'hakaret suçu' sayıldığı ve sanığın cezalandırıldığı davada Yargıtay kararı bozdu.

GÜNDEM 23.03.2021, 12:21 24.03.2021, 10:30
Yargıtay, 'Okumuşsun da adam olamamışsın' sözünü hakaret saymadı

Yargıtay 4. Ceza Dairesi, Nevşehir’de yaşanan bir tartışma sonrası “Okumuşsun da adam olamamışsın” sözlerinin “hakaret suçu” sayıldığı dava ile ilgili kararını verdi.

‘Okumuşsun da adam olamamışsın’ sözleri mahkemeye taşındı

Nevşehir’de yaşanan karşılıklı tartışma sonrası bir kişinin, karşı tarafla ilgili “Okumuşsun da adam olamamışsın” ifadelerini kullanması üzerine taraflar mahkemelik oldu. Bu sözler üzerine açılan davada, Nevşehir 3. Asliye Ceza Mahkemesi, “Okumuşsun da adam olamamışsın” sözlerini kullanan sanığa “hakaret suçu” kapsamında ceza verdi.

Yargıtay bozdu

Temyiz üzerine dosyayı karara bağlamak için harekete geçen Yargıtay 4. Ceza Dairesi, Nevşehir’deki yerel mahkemenin bu kararını bozdu. Yargıtay, söz konusu “Okumuşsun da adam olamamışsın” ifadesinin hakaret değil, rahatsız edici ve ağır eleştiri kapsamında değerlendirileceğine hükmetti.

Kararda; hakaret suçunun gerçekleşebilmesi için fiilin, kişiyi küçük düşürmeye yönelik olması gerektiğine dikkat çekildi. Dolayısıyla sanık tarafından kullanılan “Okumuşsun da adam olamamışsın” sözlerinin şeref, onur ve saygınlığı rencide edecek seviye değil, rahatsız edici, nezaket dışı, kaba davranış ve ağır eleştiri niteliğinde olduğuna hükmedildi.

Yorumlar (0)