Ukrayna, Biden dosyalarını inceliyor

Ukrayna Başsavcısı Ruslan Riaboshapka, Kiev’de basın toplantısında konuştu.

GÜNDEM 04.10.2019, 15:51 04.10.2019, 16:30
Ukrayna, Biden dosyalarını inceliyor

CNN’in haberine göre Ukrayna Devleti eski ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın oğluyla bağlantılı enerji şirketiyle ilgili soruşturma dosyaları inceleniyor.

Ukrayna Başsavcısı Ruslan Riaboshapka savcıların Ukrayna’ya ait bir doğal gaz firması olan Burisma Holding davasını gözden geçireceğini ifade etti. Biden’ın oğlu Robert Hunter Biden’ın Burisma’nın yönetim kurulunda bulunduğu biliniyor.

Basında yer alan haberlere göre  Donald Trump’ın Ukrayna lideri Viladimir Zelenski’yi baba ve oğul Biden’ları soruşturması için zorladığı yönündeki 25 Temmuz tarihli telefon konuşmasının Trump’ın azil sürecinin başlamasına sebebiyet verdiği basında yer bulmuştu.

Burisma ile ilgili dosyanın tekrar gündeme gelmesini değerlendiren Ukrayna Başsavcısı Riaboşapka bu süreçte herhangi bir kurum, kuruluş yahut kişiden baskı görmediğini, soruşturma dosyalarının denetiminin kanun ihlallerinin tespiti için yapıldığını açıkladı.

Ukrayna Yolsuzlukla Mücadele Özel Savcılık Müdürü Nazar Holodnitskiy ise yaptığı açıklamalarda Burisma soruşturmasının 2017’de kapatıldığını ifade ederek ne baba ne de oğul Biden’ın sorguya alınmadığını ve  kanıtsızlık gerekçesiyle iki yıldır süren dava dosyasının düşürüldüğünü belirtmişti.

Trump Biden'ı kanıtsız suçladı

Dün çıkan haberlerde  Donald Trump’ın Çin ve Ukrayna’ya Joe Biden ve oğul Biden Hunter’la ilgili soruşturma çağrısı yaptığı kaydedildi. Eski Başkan yardımcısı Joe Biden ABD 2020 seçimleri için Demokrat Parti Başkan Aday Adayı olarak biliniyor.

Trump hiçbir kanıt vermeden Joe Biden'ın Burisma'ya dair soruşturmaların durdurulması için 2016'da Ukrayna başsavcısını kovdurmaya çalıştığını iddia etti.

Ancak soruşturmalar herhangi bir sonuç üretmedi ve ne oğul Biden  ne de Hunter Biden'in kendisi soruşturma altına alınmadı.

Biden savıcıyı görevden aldırmaya çalıştı

CNN'in haberine göre Joe Biden,Ukraynalı yolsuzlukla mücadele eylemcileri ve Uluslararası Para Fonu o zamanki Ukrayna Başsavcısı Viktor Shokin'i görevden aldırmaya çabalıyordu. Shokin'in yolsuzlukla etkili bir şekilde mücadele etmeyi başaramadığı yönünde iddialar olduğu söyleniyor.

O dönemde çıkan haberler seçkinlerin yolsuzlukla ilgili kovuşturmalarını yürütmeyi reddettiği için Shokin'in geniş çapta suçlandığı ve hatta yolsuzluk soruşturmalarını engellediği yönünde basında yer bulmuştu.

Shokin'in vekili Vitaliy Kasko ise Shokin yönetiminin usulsüz olduğu iddiasıyla Şubat 2016'da istifa etmiş ve Ukrayna yasama meclisi ertesi ay Shokin'i kovmak için oylama yapmıştı.

Yorumlar (0)